Πρώτη πτήση «ανακυκλωμένου» πυραύλου από την SpaceX

Μπορεί στην πορεία να έχουν υπάρξει κάποιες αποτυχίες, αλλά η πορεία της SpaceX προς τους πυραύλους πολλαπλών χρήσεων συνεχίζεται ακάθεκτη.

Τελευταία επιτυχία η επιτυχημένη επιστροφή στη Γη του επαναχρησιμοποιημένου φορέα Falcon 9. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε την Πέμπτη από τη Φλόριντα, μετέφερε με επιτυχία το φορτίο του (ένα τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο) σε τροχιά και στη συνέχεια επέστρεψε στη Γη, για να προσγειωθεί χωρίς προβλήματα σε μια θαλάσσια πλατφόρμα.

Πρόκειται για τον πρώτο όροφο του πυραύλου που δίνει

την αρχική ώθηση. Ο δορυφόρος είναι σε δεύτερο όροφο με δικά του καύσιμα και δικούς του κινητήρες που συνεχίζει αυτόνομα μετά από κάποιο ύψος.

Για πρώτη φορά, όπως σημειώνει το Reuters, η SpaceX του Ελον Μασκ κατάφερε να εκτοξεύσει εκ νέου πύραυλο που είχε ήδη εκτελέσει μια αποστολή και να τον ανακτήσει με επιτυχία.

Επόμενος μεγάλος στόχος της SpaceX είναι η ανάκτηση και η ετοιμασία του πυραύλου για επανάχρηση να γίνει σε μόλις 24 ώρες. Η εταιρεία ευελπιστεί ότι θα το καταφέρει μέσα στο 2017.

Η SpaceX προβλέπει ότι οι πύραυλοι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται 10 φορές χωρίς μετατροπές και περίπου 100 φορές με κάποια συντήρηση.

Αν γενικευτούν αυτού του είδους οι εκτοξεύσεις, το κόστος της μεταφοράς στο διάστημα θα πέσει δραματικά, γιατί σήμερα οι πύραυλοι είναι πρακτικά μίας χρήσης.

Ο Μασκ εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι «υπάρχει προοπτική για μείωση του κόστους πρόσβασης στο διάστημα να μειωθεί κατά πάνω από 100 φορές». Εμφανίστηκε δε εξαιρετικά αισιόδοξος: «Αυτή η μείωση θα σήμαινε ότι η ανθρωπότητα θα γίνει πολιτισμός που θα ταξιδεύει στο διάστημα και θα είναι εκεί έξω ανάμεσα στα αστέρια. Αυτό θέλουμε για το μέλλον».

Στα άλλα σχέδια της SpaceX περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός διαστημοπλοίου που θα μεταφέρει δύο άτομα (άγνωστο ποια) σε ταξίδι γύρω από τη Σελήνη αλλά -ακόμη μακρύτερα στο μέλλον- και μια αποικία στον Αρη.

The post Πρώτη πτήση «ανακυκλωμένου» πυραύλου από την SpaceX appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα