Πρόστιμο-μαμούθ από την Κομισιόν σε τρεις τραπεζικούς κολοσσούς

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή έριξε οικονομικές «καμπάνες» -ήτοι πρόστιμο- ύψους 485,5 εκατ. ευρώ στην JPMorgan, την HSBC και την Credit Agricole, για χειραγώγηση του δείκτη Euribor. Η JPMorgan καλείται να πληρώσει τα περισσότερα, 337,2 εκατ. ευρώ, η HSBC θα καταβάλει 33,6 εκατ., ενώ η Credit Agricole 114,7 εκατ. ευρώ.

Για να καταλήξουν εκεί, είχε προηγηθεί πενταετής έρευνα της Κομισιόν για το σκάνδαλο, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Οπως αναφέρεται, οι τρεις τράπεζες αντάλλαξαν ευαίσθητες πληροφορίες, παραβιάζοντας τους ευρωπαϊκούς αντιμονοπωλιακούς κανόνες.

«Οι τράπεζες οφείλουν να σέβονται τους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, όπως και κάθε άλλη εταιρία που δραστηριοποιείται στη κοινή αγορά», δήλωσε η Μαργκρέτε Βερστάγκερ, η ευρωπαία επίτροπος – η οποία είναι αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο σχετικά με το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου, αλλά για το γεγονός ότι η Κομισιόν μπόρεσε να αποκαλύψει την εν λόγω χειραγώγηση. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, στο πλαίσιο της υπόθεσης χειραγώγησης του Euribor και παρόμοιων δεικτών αναφοράς, αγγίζουν τα εννιά δισ. δολάρια. Εχουν δοθεί από παγκόσμιες αρμόδιες αρχές σε περίπου 12 τράπεζες και περισσότερους από 20 μεμονωμένους traders. Κι όλα αυτά, μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Εδώ, όμως, προκύπτει ένα θέμα για τους αμύητους περί των οικονομικών…

Τι είναι το Euribor;

Το Euribor δημιουργήθηκε το 1999, μαζί με το Ευρώ, αντικαθιστώντας τις εθνικές διατραπεζικές αγορές – και τα αντίστοιχα Pibor του Παρισιού, Fibor της Φρανκφούρτης.

Η λέξη προέρχεται από τα αρχικά Euro Interbank Offered Rate (διατραπεζικό επιτόκιο καταθέσεων σε ευρώ). Πολύ απλά, πρόκειται για μία σειρά επιτοκίων με τα οποία δανείζει η μία τράπεζα την άλλη στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά. Το Euribor, ταυτόχρονα, αποτελεί το επιτόκιο αναφοράς για πάρα πολλές συναλλαγές – βλέπε δάνεια, ομόλογα, αλλά κι άλλες συμβάσεις.

Το Euribor καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών στις 11:00 το πρωί, ώρα κεντρικής Ευρώπης, και είναι ο μέσος όρος του επιτοκίου καταθέσεων που προσφέρει μια ομάδα περισσότερων από 50 ευρωπαϊκών τραπεζών – η Εθνική Τράπεζα από την Ελλάδα.

Εχει οικονομική «ζωή» από μία έως τρεις εβδομάδες και από έναν έως δώδεκα μήνες. Υπολογίζεται με τρία δεκαδικά ψηφία, έχει ισχύ για τις συναλλαγές που θα γίνουν δύο ημέρες μετά τον καθορισμό του – η αγορά το λέει «fixing». Με λίγα λόγια, μια σύμβαση που έχει ημερομηνία διακανονισμού την Τετάρτη, θα χρησιμοποιήσει το fixing της Δευτέρας.

Αλλά ας το σταματήσουμε εδώ με τις επεξηγήσεις, προτού γίνει περισσότερο σύνθετο και δυσνόητο…

The post Πρόστιμο-μαμούθ από την Κομισιόν σε τρεις τραπεζικούς κολοσσούς appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα