Προσοχή στα κρεμοσάπουνα, μπορεί και να κάνουν κακό

17:02 4/9/2016 - Πηγή: Protagon

Την επόμενη φορά που θα πλύνετε τα χέρια σας με τα κλασικά κρεμοσάπουνα που έχετε στο μπάνιο, καλό θα είναι να το σκεφτείτε. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να επιστρέψετε στα παραδοσιακά σαπούνια. Μπορεί να είναι λιγότερο φανταχτερά, αλλά αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικά στη μάχη κατά των μικροβίων.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η αμερικανική κυβέρνηση, το οποίο προσπαθεί πλέον να μην το περιορίσει ως σύσταση προς τους καταναλωτές, αλλά να το κάνει υποχρέωση.

Η βρετανική εφημερίδα Ιndependent, αναφέρει ότι την περασμένη Παρασκευή οι ομοσπονδιακές Αρχές απαγόρευσαν 19 χημικές ουσίες

που χρησιμοποιούνταν επί μακρόν στην παρασκευή των υγρών αντι-βακτηριακών προϊόντων. Η εξήγηση που έδωσαν ήταν ότι οι κατασκευαστές τους δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή και ότι μπορούν να σκοτώσουν τα μικρόβια.

Η καθηγήτρια Τζάνετ Γούντκοκ, μέλος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία επιστημονική ένδειξη ότι αυτά τα προϊόντα είναι καλύτερα από τα κλασικά σαπούνια».

Αρθρο του πρακτορείου Associated Press σημείωσε ότι η απόφαση «στοχοποιεί» δύο συγκεκριμένα χημικά συστατικά (σ.σ.: τρικλοζάνη και τρικλοκαρβάνη), τα οποία έπειτα από έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα έδειξαν ότι παρεμβαίνουν στα επίπεδα των ορμονών και κάνουν ανθεκτικά τα βακτήρια.

Η αλήθεια είναι ότι τα χημικά εδώ και πολύ καιρό βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και ένας εκπρόσωπος εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της σαπωνοποιίας ανέφερε πως οι περισσότερες εταιρείες έχουν συμμορφωθεί και έχουν αφαιρέσει αυτά τα 19 χημικά στοιχεία που απαγορεύτηκαν εσχάτως.

Η FDA προτίθεται να δώσει στην εταιρείες περισσότερο χρόνο για να παρέχουν δεδομένα που αφορούν άλλα τρία χημικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη μεγάλη πλειοψηφία των προϊόντων.

Η κυρία Γούντκοκ συμπλήρωσε: «Μπορεί οι καταναλωτές να πιστεύουν ότι τα αντι-βακτηριακά είναι πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των μικροβίων, όμως, στην πραγματικότητα ενδέχεται να κάνουν μεγαλύτερο κακό σε βάθος χρόνου αντί για καλό».

Από την μεριά του, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καθαρισμού αντιτείνει ότι η Food and Drugs Administration έχει στη διάθεσή της επαρκή αριθμό δεδομένων που αποδεικνύουν ότι τα αντι-βακτηριακά προϊόντα είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά.

The post Προσοχή στα κρεμοσάπουνα, μπορεί και να κάνουν κακό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα