Πρόοδο διαπίστωσε το Eurogroup, αλλά και ανοιχτά ζητήματα

Κλίμα συνεργασίας, προχωρούν όλα τα θέματα, αλλά σε κανένα δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση, τονίζουν με μία φωνή οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Το δημοσιονομικό κενό και πώς θα καλυφθεί ο κύριος λόγος που κρατά τους επικεφαλής των Θεσμών μακριά από την Αθήνα, δηλώνει ο Επίτροπος, που εκτιμά ότι είναι απολύτως εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Πάσχα. Ναι, αλλά ποιο Πάσχα;

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν

Ντάισελμπλουμ, χαρακτήρισε καλή τη συνεργασία που είχαν στην Αθήνα οι θεσμικοί εκπρόσωποι των δανειστών και η ελληνική πλευρά, τονίζοντας πως επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος. Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, κυρίως σε τομείς όπως το συνταξιοδοτικό, ο κρατικός προϋπολογισμός και η έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Από πλευράς του, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι αν συνεχιστεί η σημερινή δυναμική, η επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία θα επιτευχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η επιστροφή των τεχνοκρατών της Επιτροπής στην Αθήνα τις ερχόμενες ημέρες και η επίτευξη συμφωνίας τις ερχόμενες εβδομάδες. Αναγνώρισε ότι οι διαβουλεύσεις αφορούν «δύσκολες μεταρρυθμίσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο» όπως το συνταξιοδοτικό, επισήμανε όμως ότι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών είναι «αναγκαία» και πως οι καθυστερήσεις δε θα κάνουν “ευκολότερες” τις μεταρρυθμίσεις.

Remarks @J_Dijsselbloem following today's #Eurogroup meeting: https://t.co/bQ8DwN3i8z. #Greece #Portugal #EcForecast pic.twitter.com/iFdQxkvWw3

— EU Council Press (@EUCouncilPress) February 11, 2016

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει καλή συνεργασία και έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις για την αξιολόγηση: «Χρειάζεται περαιτέρω δουλειά σε διάφορους τομείς ώστε να φτάσουμε στη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement)», είπε.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για καλό κρίμα και πρόοδο, αλλά ξεκαθάρισε ότι απομένει ακόμη δρόμος τον οποίο πρέπει να διανύσουμε.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης και στάθηκε στην καλή πορεία των εσόδων.

Το δημοσιονομικό κενό διχάζει

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε πως υπάρχουν ελλείψεις στα στοιχεία που έχει αποστείλει η κυβέρνηση σε σχέση με την πορεία του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών μεγεθών. «Χρειαζόμαστε στοιχεία για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό», είπε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι «αναμένεται πρόοδος από τις τεχνικές ομάδες εντός και εκτός Ελλάδας ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχεια της αξιολόγησης».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η πρώτη αποστολή του κουαρτέτου πήγε όσο καλά μπορούσε να πάει, σημειώνοντας ότι «είναι ακόμη πιθανό να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση πριν από το Πάσχα».

Στο σημείο αυτό οι δημοσιογράφοι τον διέκοψαν ρωτώντας «ποιο Πάσχα» εννοεί; Των Καθολικών στις 27 Μαρτίου ή το Ορθόδοξο που πέφτει 1η Μαΐου;

Χωρίς να ξεκαθαρίσει απολύτως ποια από τις δύο ημερομηνίες εννοεί, ο Επίτροπος «έδειξε» εμμέσως προς το Πάσχα των Καθολικών.

Πρόβλημα η πολιτικοποίηση

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η απολιτικοποίηση της διοίκησης των τραπεζών και ευρύτερα του δημοσίου τομέα είναι ένα κρίσιμο θέμα.

Good cooperation between institutions & #greece, progress has been achieved on substance, further work still needed for agreement #greece

— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) February 11, 2016

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει κάποια ανησυχία για το θέμα της πολιτικοποίησης και ότι το θέμα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ σημείωσε και αυτός την καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η βελτίωση αναγνωρίζεται πλέον και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ως προς το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της επάρκειας των κρατικών εσόδων ο Ρέγκλιγκ εμφανίστηκε σε γενικές γραμμές καθησυχαστικός. υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Και δεν ήταν ο μόνος…

«Πρόοδο» και ανάκτηση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα διαπιστώνει, από την πλευρά του, (και) ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε πως από το περασμένο καλοκαίρι έχει σημειωθεί πρόοδος και έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση, σημείωσε πως υπάρχει ακόμα «πολλή δουλειά», αλλά «βρισκόμαστε εντός του χρονικού πλαισίου».

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ελπίζω πως θα λάβουμε το πράσινο φως από τους Θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση. Δεν θα γίνει αύριο αυτό ούτε την επόμενη εβδομάδα, αλλά σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε ο κ. Στουμπ.

H ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Το Eurogroup συζήτησε την κατάσταση της τρέχουσας πρώτης αξιολόγησης για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά την επίσκεψη των αρχηγών της αποστολής των Θεσμών της ΕΕ στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές Αρχές και τους απεσταλμένους των Θεσμών να συνεχίσουν την εποικοδομητική τους συνεργία και να εργαστούν προς μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία καλύπτει ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, η δημοσιονομική στρατηγική και η λειτουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

The post Πρόοδο διαπίστωσε το Eurogroup, αλλά και ανοιχτά ζητήματα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα