«Προμελετημένο» αλλά ακόμη χωρίς κίνητρο το μακελειό στο Λας Βέγκας

Ολο και περισσότερες ενδείξεις ότι το μακελειό που προκάλεσε ο Στίβεν Πάντοκ ήταν καλά προετοιμασμένο έρχονται στο φως όσο προχωρά η έρευνα των Αρχών, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το μεγάλο ερώτημα ποιο ακριβώς ήταν το κίνητρο του ανθρώπου που οδήγησε στον θάνατο άλλους 58 πριν αυτοκτονήσει και ο ίδιος.

Ο Πάντοκ, που είχε νοικιάσει δύο δωμάτια στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay κοντά στο αεροδρόμιο του Λας Βέγκας, φαίνεται ότι είχε τοποθετήσει τουλάχιστον

τρεις κάμερες παρακολούθησης στο διάδρομο και στο «ματάκι» της εισόδου του δωματίου του. Στόχος του κατά πάσα πιθανότητα ήταν να εντοπίσει άμεσα αστυνομικούς που θα τον προσέγγιζαν.

Στο δωμάτιο είχε μεταφέρει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο –συνολικά 23 όπλα και χιλιάδες σφαίρες – πέρα από τα όσα είχε στην κατοικία του στην πόλη Μεσκίτε.

Ενα -και ενδεχομένως περισσότερα από ένα- από τα τυφέκια ήταν τροποποιημένα ώστε να αυξήσουν την ως ταχυβολία του όπλου και τον αριθμό των θυμάτων που θα άφηνε πίσω του. Ακόμη, δύο από τα όπλα είχαν τρίποδα που επιτρέπουν σταθερή στόχευση προς το χώρο της συναυλίας, ο οποίος σε ευθεία γραμμή από το δωμάτιο ήταν περίπου 500 μέτρα.

Οπλα και εκρηκτικά του Πάντοκ βρέθηκαν και στο σπίτι του 64χρονου συνταξιούχου. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 47 όπλα σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες.

Επιπλέον, ο Πάντοκ είχε πάει στο δωμάτιο με ένα βαρύ εργαλείο που του επέτρεψε να σπάσει τα παράθυρα , τα οποία στα ξενοδοχεία του Λας Βέγκας είναι ασφαλείας.

Αν και πρόκειται για βαρύ οπλισμό, δεν φαίνεται ότι ο Πάντοκ απέκτησε τα όπλα του παράνομα. Η Νεβάδα εξάλλου έχει εξαιρετικά χαλαρούς νόμους για την οπλοκατοχή.

Αυτές οι προετοιμασίες δίνουν την εικόνα ενός ανθρώπου που πήγε αποφασισμένος για τις πράξεις του και ότι τις είχε αξιολογήσει, λένε οι αστυνομικοί στο Λας Βέγκας. Ωστόσο δεν απαντούν στο ερώτημα γιατί έπραξε όσα έπραξε.

Ο Πάντοκ και η φίλη του Ντάνλεϊ σε φωτογραφία τους στα κοινωνικά δίκτυα (Social media/Handout via REUTERS)

Σε ένα διαφορετικό επίπεδο, συνεχίζονται οι έρευνες για τις διασυνδέσεις και τις δοσοληψίες του Πάντοκ.

Γνωρίζουμε ότι ο Πάντοκ ήταν λάτρης του τζόγου και επισκεπτόταν το Λας Βέγκας τακτικά, όμως έως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να δείχνουν ότι είχε χρέη ή οικονομικά προβλήματα. Ηταν ένας αρκετά ευκατάστατος άνθρωπος, χωρίς ενδείξεις πολιτικής ή θρησκευτικής δραστηριότητας, χωρίς ακόμη ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης.

Οι Αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει ο δράστης σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία, χωρίς να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος το οποίο έσπευσε να «υιοθετήσει» τον Πάντοκ και την πράξη του.

Ο Πάντοκ είχε στείλει εμβάσματα δεκάδων χιλιάδων δολαρίων στις Φιλιππίνες τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεν είναι γνωστό εάν αποδέκτης των εμβασμάτων ήταν η σύντροφός του Μαριλού Ντάνλεϊ, η οποία βρίσκεται στις Φιλιππίνες αυτό το διάστημα. Η Ντάνλεϊ απασχολεί την Αστυνομία, αν και δεν πιστεύεται ότι εμπλέκεται στο μακελειό.

Σε κάθε περίπτωση, το παζλ της δραστηριότητας του Πάντοκ εξακολουθεί να έχει αρκετά διάσπαρτα κομμάτια.

Στο Λας Βέγκας ο Τραμπ

Μετά την επίσκεψή του στο χτυπημένο από τον τυφώνα Πουέρτο Ρίκο, όπου είχε την «ευκαιρία» να κάνει κάποιες αμφιλεγόμενες δηλώσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη το Λας Βέγκας

«Είναι ένα φοβερό γεγονός», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους που βρίσκονται επί του προεδρικού αεροσκάφους την Τρίτη, «είναι πραγματικό φοβερό». Για τον δράστη έχει πει ότι η πράξη του ήταν «άρρωστη και πράξη παράφρονα».

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις τραγικές συνέπειες της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ που τα τελευταία χρόνια έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

The post «Προμελετημένο» αλλά ακόμη χωρίς κίνητρο το μακελειό στο Λας Βέγκας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα