«Πράσινο φως» για ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ και στην Ελλάδα

17:34 9/3/2016 - Πηγή: Protagon

Πολιτική συμφωνία υπήρξε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, το οποίο, σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, ενέκρινε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για: παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων -ιδίως στην Ελλάδα- για τη βελτίωση της σίτισης, στέγασης, φαρμακευτικής περίθαλψης και για άλλους τομείς πρώτης ανάγκης των προσφύγων.

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει

τη χορήγηση 300 εκατομμυρίων ευρώ φέτος και άλλα 400 εκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί στη χώρα μας. Αυτό, εξάλλου, είχε προαναγγείλει, μετά το πέρας της μαραθώνιας Συνόδου, και ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Τετάρτης, ο προεδρεύων του Συμβουλίου, ολλανδός υπουργός Εσωτερικών, Μπερτ Κούντερς, τη χαρακτήρισε ως «πρακτική έκφραση της αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα». Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η ολλανδική προεδρία θα καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια», ώστε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ) της 15ης Μαρτίου να υιοθετήσει τον σχετικό μηχανισμό.

Απόφαση στην κατάλληλη στιγμή

Νωρίτερα, το πλήρες κλείσιμο των συνόρων της με την Ελλάδα για πρόσφυγες και μετανάστες αποφάσισε η ΠΓΔΜ, ολοκληρώνοντας το «σφράγισμα» του Βαλκανικού Διαδρόμου.

Η κίνηση των Σκοπίων ήλθε ως απάντηση στην απόφαση της Σλοβενίας, της Σερβίας και της Κροατίας να επιβάλουν ακόμα αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά τους και, ουσιαστικά, ολοκληρώνει το ντόμινο που εγκλωβίζει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους σε ελληνικό έδαφος. Το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου συνέβη παρά το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας δεν συμφωνήθηκε επισήμως τίποτα τέτοιο, παρά το γεγονός ότι σχετική διατύπωση περιλαμβανόταν σε ένα από τα αρχικά προσχέδια του κοινού ανακοινωθέντος. O Βαλκανικός Διάδρομος κλείνει τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 17 και 18 Μαρτίου, καθώς η ΠΓΔΜ εξετάζει τα νέα δεδομένα μετά τις αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας για περιορισμούς των προσφυγικών ροών και αναμένεται να αποφασίσει και αυτή επισήμως το κλείσιμο του σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης. Η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή της ΠΓΔΜ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αναμένεται να συνεδριάσει το βράδυ της Τετάρτης στα Σκόπια, προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα μετά τις αποφάσεις άλλων βαλκανικών χωρών, οι οποίες ουσιαστικά έχουν οδηγήσει στο «σφράγισμα» του βαλκανικού διαδρόμου.

Από μια κλωστή κρέμεται, πλέον, η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε όλη τη χώρα την ώρα που στην Ειδομένη το κλίμα μεταξύ των 13 και πλέον χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή, υπό άθλιες συνθήκες, είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικό. Ηδη εδώ και δύο ημέρες στην Ειδομένη σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των εγκλωβισμένων για ένα σάντουιτς και ένα μπουκάλι νερό, δείγμα ότι όσο περνά ο χρόνος, μαζί με την ελπίδα να συνεχίσουν το ταξίδι τους, χάνεται και η υπομονή των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων. Μάλιστα σε εικόνες που κατέγραψε ο φακός του Reuters, ομάδες προσφύγων με ξύλα και πέτρες μάχονται μεταξύ τους για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Οπως γράφει το Spiegel Online, «η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την εκκένωση και τη μεταφορά των προσφύγων της Ειδομένης σε νέα κέντρα φιλοξενίας μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή τους τις επόμενες μέρες».

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

«Η Ελλάδα έλαβε βοήθεια για τους πρόσφυγες, η Αυστρία όχι»

«Η Ελλάδα λαμβάνει τα πάντα σε βοήθεια για τους πρόσφυγες, προκειμένου απλά να τους περιθάλψει, ενώ η Αυστρία δεν έλαβε καθόλου διεθνή βοήθεια τη στιγμή που πρέπει να ενσωματώσει τους μετανάστες».

Αυτό ανέφερε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση. Ο Αυστριακός χαιρέτισε, μάλιστα, το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν λιγότεροι νεκροί πρόσφυγες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Υποστήριξε επίσης οι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε ότι η Αυστρία πρέπει να ενσωματώσει τους μετανάστες κι η Ελλάδα πρέπει μόνον να τους περιθάλψει.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, «οι περισσότεροι μετανάστες δεν επιδιώκουν τίποτε άλλο παρά να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή στη Γερμανία ή στην Αυστρία», κάτι που όπως είπε αποδεικνύεται από τις διαμαρτυρίες στα σύνορα ΕλλάδαςΠΓΔΜ.

The post «Πράσινο φως» για ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ και στην Ελλάδα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα