Πουλήθηκε το πιάνο της ταινίας «Μαθήματα Πιάνου»

12:38 9/3/2016 - Πηγή: Protagon

Είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας που όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά, το 1993, άφησε κριτικούς και θεατές άφωνους για την λεπτότητα και τη δραματουργική διευθέτηση της ιστορίας που αφηγείται.

Η Αντα ΜακΓκραθ και η κόρη της Φλόρα μόλις έχουν φτάσει σε μια παραλία της Νέας Ζηλανδίας. Το πλοιάριο που τις μετέφερε, τις άφησε μόνες στη μέση του πουθενά, λίγα μέτρα από τα κύματα, δίχως κανένας να τις περιμένει. Ούτε καν ο Αλισντερ Στιούρτ, ο άνδρας που έχει αγοράσει την Αντα. Οι δύο γυναίκες παραμένουν στην παραλία μαζί με τα μπαγκάζια τους και ένα πιάνο που είναι η

«φωνή» της Αντας. Κάπως έτσι «Τα Μαθήματα Πιάνου» ξεκινούν το υποβλητικό ταξίδι στο κινηματογραφικό πανί υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Τζέιν Κάμπιον.

Αρκετά χρόνια μετά την προβολή της ταινίας, το πιάνο που χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας και το οποίο παίζει ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξή της, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι μόλις 1.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (614 ευρώ). Το συγκεκριμένο πιάνο δεν μπορεί να παίξει μουσική, είναι εντελώς εικονικό και κατασκευάστηκε μόνο για τις ανάγκες της ταινίας. Ακόμη κι έτσι, όμως, βρέθηκε ένας ανώνυμος αγοραστής να το αγοράσει μέσω της δημοπρασίας που διεξήγαγε ο ιστότοπος «Trade Me».

Η βρετανική εφημερίδα Guardian σημειώνει ότι ο πρώην επικεφαλής των στούντιο Westside Studios στο Γουέλινγκτον, Ρόμπερ Μπάλντοκ, επιβεβαίωσε πως το συγκεκριμένο πιάνο, όντως, χρησιμοποιήθηκε στη σκηνή της παραλίας, αλλά και σε ολόκληρη την ταινία.

Η σκηνή όπου οι δύο γυναίκες της ταινίας βρίσκονται μόνες σε μια παραλία της Ν. Ζηλανδίας με το πιάνο τους

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους της Νέας Ζηλανδίας στις 5 Αυγούστου 1993 και στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 12 Νοεμβρίου 1993. Πρωταγωνιστούν οι Χόλι Χάντερ, Αννα Πάκουιν, Χάρβεϊ Καϊτέλ και Σαμ Νιλ. Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Μάικλ Νάιμαν Αποδείχθηκε τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία, αποσπώντας πολλές υποψηφιότητες και βραβεία. Κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα και το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών, έλαβε οκτώ υποψηφιότητες για Οσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας κερδίζοντας τα βραβεία Πρωτότυπου Σεναρίου, Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Χάντερ και Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Πάκουιν. Η Χάντερ βραβεύτηκε επίσης με BAFTA και Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου.

The post Πουλήθηκε το πιάνο της ταινίας «Μαθήματα Πιάνου» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα