Πόσο ασφαλής είναι η Τουρκία – και για ποιον;

Στις 3 Νοεμβρίου 2016, η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους και συνέλαβε τους ηγέτες και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) – του δεύτερου σε μέγεθος κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, δήλωσε ότι η κράτηση των μελών του HDP είναι νόμιμη, παρότι το HDP αναφέρει άρνηση πρόσβασης σε δικηγόρους. Η κατάσταση στην Τουρκία είναι εξαιρετικά ανησυχητική: από τον ασφυκτικό περιορισμό στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου και τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων, μέχρι την πρόσφατη αναστολή εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα

του Ανθρώπου. Από τις μαζικές απολύσεις δημοσίων λειτουργών μέχρι τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων μετά το πραξικόπημα, η γειτονική χώρα -σταδιακά- αίρει όλες τις εγγυήσεις που κάνουν ένα πολίτευμα δημοκρατικό.

Είναι θέμα χρόνου, επίσης, να συζητηθεί -ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών- το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ τούρκων αξιωματικών, ένα μεγάλο ζήτημα που αναζητά λύση. Με αφορμή αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα, το SolidarityNow έβγαλε σχετική ανακοίνωση: «Καμία ευρωπαϊκή χώρα μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε έκδοση προσώπων τα οποία να κινδυνεύουν με βασανιστήρια ή απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Καμία, επίσης, ευρωπαϊκή χώρα μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει πρόσωπα σε κράτος το οποίο δεν τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες δίκαιης δίκης, δηλαδή ανεμπόδιστη πρόσβαση σε δικηγόρο και κρίση από αμερόληπτο δικαστήριο, συγκροτημένο από δικαστές με εχέγγυα προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παρακάμψει, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, θεμελιώδη δικαιώματα που συνιστούν τον σκληρό πυρήνα της αξιοπρέπειας του προσώπου».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του ασύλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ανέφερε ότι «είναι λάθος ερώτηση, το αν η Τουρκία είναι ή παραμένει ασφαλής χώρα, μετά και τις συλλήψεις των ηγετών του φιλοκουρδικού HDP. Η χώρα μας εφαρμόζει με προσήλωση τις αρχές του ασύλου, που ορίζουν ότι κάθε εξέταση για άσυλο είναι προσωπική, ad hoc».

Με βάση αυτή τη δήλωση, το SolidarityNow υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι «η αρχή της εξατομικευμένης διαδικασίας ασύλου συνεπάγεται ότι οι ελληνικές αρχές υποχρεούνται να εξετάσουν τις ατομικές περιστάσεις κάθε υπόθεσης, όχι ότι δύνανται να εξετάσουν μόνο τις υποθέσεις που κρίνουν πολιτικά σκόπιμες».

The post Πόσο ασφαλής είναι η Τουρκία – και για ποιον; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα