Πόσες θερμίδες καις στο γραφείο;

09:42 1/9/2016 - Πηγή: Protagon

Είναι ίσως η πιο κοινή σκέψη για όσους απασχολούνται σε δουλειές γραφείου: μετά τις πρώτες ώρες καθήλωσης στην καρέκλα και μπροστά στην οθόνη, νιώθεις πως χρειάζεται να σηκωθείς, να τεντωθείς, να περπατήσεις, «να κινηθείς και λίγο», να κάψεις μερικές θερμίδες τέλος πάντων.

Το αν και πόσες θερμίδες καίμε με αυτές τις εντός γραφείου «ασκήσεις», προσπάθησε να το απαντήσει πρόσφατο άρθρο των New York Times, που βασίστηκε σε σχετική μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης Journal

of Physical Activity & Health με μετρήσεις σε 74 εθελοντές. Ολοι τους υγιείς, σε ηλικίες από 20 ως 30 ετών, με φυσιολογικό βάρος και σχετικά εξοικειωμένοι με τη… μονότονη ζωή του γραφείου. Χωρίστηκαν, λοιπόν, σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες και δοκιμάστηκαν ανάλογα.

Οι της πρώτης ομάδας έμειναν καθιστοί μπροστά σε υπολογιστή πληκτρολογώντας για 15 λεπτά και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να σηκωθούν όρθιοι, για τον ίδιο χρόνο, και να κινηθούν όσο το δυνατόν πιο ήπια, μέσα σε περιορισμένο χώρο.

Η δεύτερη ομάδα έμεινε καθιστή επίσης για 15 λεπτά απλώς παρακολουθώντας τηλεόραση. Με το πέρας του χρόνου, μεταφέρθηκε σε ένα δωμάτιο με διαδρόμους γυμναστικής και περπάτησε για περίπου 15 λεπτά σε χαλαρό ρυθμό.

Η τρίτη ομάδα έμεινε όρθια για 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεκουράστηκε καθιστή, ενώ η τέταρτη πέρασε 15 λεπτά άσκησης στον διάδρομο και κατόπιν κάθισε για 15 λεπτά.

Οσο αυτά συνέβαιναν, μετρητές θερμίδων παρακολουθούσαν ποιας ομάδας οι συμμετέχοντες έκαψαν περισσότερες, για να καταλήξουν πως είτε παραμένεις καθιστός είτε σηκώνεσαι από την καρέκλα είναι, σχεδόν, το ίδιο και το αυτό: Μόλις 2 θερμίδες παραπάνω έκαιγαν όσοι στην αρχή κάθισαν και μετά σηκώθηκαν από τη θέση τους – μέγεθος αμελητέο. Πιο έντονη καύση σημείωσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι περπάτησαν.

Το συμπέρασμα; Οσοι θέλουν να φροντίσουν, ακόμα και εντός γραφείου, να ασκούνται στοιχειωδώς, θα πρέπει να καθιερώσουν σύντομο περπάτημα, έστω ως το διπλανό γραφείο, το μπαλκόνι, τον εκτυπωτή ή την κουζίνα. Χαλαρό περπάτημα μιας ώρας – αθροιστικά – μέσα σε μία ημέρα έδειξε πως μπορεί κάποιος να κάψει ως και 180 επιπλέον θερμίδες. Μικρή αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες μεν, αλλά με μεγάλη διαφορά στην απώλεια βάρους προοδευτικά.

Βέβαια, ακόμα και το να σηκωθεί κάποιος από την καρέκλα ωφελεί πολλαπλώς: ανακουφίζεται από τους πόνους στην πλάτη ή τους ώμους και βοηθά να ρυθμιστούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του.

Αν, λοιπόν, θέλετε να ξεπιαστείτε, σηκωθείτε από την καρέκλα. Αλλά μην έχετε την εντύπωση πως κάνετε και καύσεις!

The post Πόσες θερμίδες καις στο γραφείο; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα