Πώς γιορτάζουν οι Κινέζοι την Πρωτοχρονιά τους; Με… τρία δισ. ταξίδια!

Η Κίνα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. Πάνω από 1,3 δισ. κατοίκους σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Φανταστείτε τι συμβαίνει όταν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες αυτός ο πληθυσμός -προσωρινά- ανακατανέμεται. Τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας αδειάζουν. Οι κάτοικοι συνωστίζονται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στα αεροδρόμια, στους αυτοκινητόδρομους, για να φτάσουν επιτέλους στον προορισμό τους: την οικογένειά τους.

Κούραση και ανία στην αίθουσα αναμονής στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Πεκίνου (REUTERS/Damir Sagolj)

Η αφορμή για την επανένωση οικογενειών είναι ο

ερχομός του Νέου Κινεζικού (ή Νέου Σεληνιακού) Ετους. Φέτος η γιορτή που αποχαιρετά το Ετος της Μαϊμούς και καλωσορίζει το Ετος του Κόκκορα, «πέφτει» αυτό το Σαββατοκύριακο, 28 – 29 Ιανουαρίου. Πάντως μοιάζει -ακόμη κι από τις φωτογραφίες- κουραστικό. Οι Κινέζοι φορτώνονται με πράγματα με αποτέλεσμα να νομίζεις ότι μετακομίζουν σε άλλη χώρα. Μεταφέρουν βαλίτσες, παίρνουν μαζί τους πολύ κρέας –για να φτιάξουν παραδοσιακά ντάμπλινγκς- δώρα για τους συγγενείς τους, τηλεοράσεις με πλάσμα οθόνη τυλιγμένες σε ρούχα και φροντίζουν να είναι ντυμένοι στα κόκκινα για γούρι. Κάποιοι κάνουν τεράστια ταξίδια, ακόμη και δύο ημερών, διανύοντας 1.000 μίλια (1.500 χιλιόμετρα).

Αστυνομικοί εξοπλισμένοι με όπλα και εκπαιδευμένους σκύλους στον σταθμό του Πεκίνου (REUTERS/Damir Sagolj)

Είναι το μεγαλύτερο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης όλων των εποχών. Και συμβαίνει κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες -από τότε που υπάρχουν δηλαδή οι υποδομές που συνδέουν πόλεις με χωριά. Οι αρχές εκτιμούν ότι αυτή τη χρονιά οι κάτοικοι της Κίνας θα κάνουν συνολικά 3 δισ. ταξίδια, εκ των οποίων τα 356 εκατ. είναι ταξίδια μέσω τρένου. Σημειώνουν ωστόσο ότι ο αριθμός μπορεί να είναι παραπλανητικός, καθώς πολλοί από τους ταξιδευτές χρησιμοποιούν πάνω από ένα μέσο για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Σε ετοιμότητα -σίγουρα σε αρμονία- δύο μέλη στρατιωτικών οργανώσεων που αναλαμβάνουν την τήρηση της τάξης στον σταθμό του Πεκίνου (REUTERS/Damir Sagolj)Το Χονγκ Κονγκ βουίζει λίγες ώρες πριν από την Πρωτοχρονιά (Hong Kong Tourism Board via REUTERS)

«Δεν είναι όπως παλιά, είναι πιο οργανωμένα», λένε οι, μεγαλύτεροι σε ηλικία. Οι συρμοί την περίοδο του Φεστιβάλ της Ανοιξης, όπως ονομάζεται η γιορτή, πολλαπλασιάζονται και μαζί τους αυξάνεται και ο αριθμός των δυνάμεων ασφαλείας. Ακόμη και μέλη του στρατού και παραστρατιωτικών μονάδων αναπτύσσονται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς για να κατευθύνουν τις μάζες σε αίθουσες αναμονής μέχρι να έρθει η ώρα της επιβίβασης.

Κατακόκκινο μπουφάν κατάλληλο για την περίσταση, φοράει μία γυναίκα που περπατά έξω από τον σταθμό της πόλης Σενγιάνγκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λιαονίνγκ (REUTERS/Stringer)

Φυσικά υπάρχουν ακόμη οι μικροεγκληματίες, οι «τσαντάκηδες» που βουτούν τα χέρια τους σε όποια τσέπη βρουν, «αλλά υπάρχουν και αστυνομικοί ντυμένοι με πολιτικά ρούχα», όπως δήλωσε στους New York Times με νόημα ο Γιάνγκ Γκουιμπάο, ένας καθαριστής του σταθμού.

Σε ροζ – κόκκινες αποχρώσεις -ακόμη και στη μάσκα της- μία Κινέζα αρχίζει το ταξίδι της προς την οικογένειά της

Ευτυχώς τα τρένα έχουν γίνει περισσότερα, γρηγορότερα και… «εξυπνότερα». Το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας καλύπτει πλέον περίπου 20.000 χιλιόμετρα, ενώ πολλοί αγοράζουν τα εισιτήριά τους αποκλειστικά από το Διαδίκτυο ή ειδικά μηχανήματα και όχι από ταμεία με ουρές. «Κάποτε το τρένο έκανε μία ημέρα, σήμερα αρκούν τρεισήμισι ώρες», δηλώνει η 62χρονη Τζανγκ Γκουιπίνγκ.

Φέτος οι γιορτές άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής, 27 Ιανουαρίου, ημέρα που αποχαιρέτησαν το έτος της Μαϊμούς. Τυπικά το Φεστιβάλ της Ανοιξης διαρκεί δύο ημέρες, αλλά οι κάτοικοι της Κίνας μένουν με τις οικογένειές τους όσο μπορούν.

The post Πώς γιορτάζουν οι Κινέζοι την Πρωτοχρονιά τους; Με… τρία δισ. ταξίδια! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα