Πώς μπορεί να πάρει φωτιά ένα αυτοκίνητο

Το ήδη πολυσυζητημένο δυστύχημα του Παναγιώτη Μαυρίκου την Πέμπτη στην Αττική Οδό έφερε στην επιφάνεια το ερώτημα πόσο εύκολο είναι, να πάρει φωτιά ένα σύγχρονο αυτοκίνητο. Γύρω από από αυτό το ερώτημα έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες. Η πραγματικότητα είναι όμως, ότι ακόμα και ένα μοντέρνο και υψηλής τεχνολογίας αυτοκίνητο παραμένει ευάλωτο στον κίνδυνο πυρκαγιάς αν και σίγουρα η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με το παρελθόν.

Ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς σε ένα αυτοκίνητο, είναι η διαρροή καύσιμου (από κάποιο σωληνάκι, από την αντλία βενζίνης, κ.λπ.) οπότε πέφτει

η εύφλεκτη βενζίνη ή το πετρέλαιο πάνω στα πυρωμένα μέταλλα του κινητήρα και πιάνει αμέσως φωτιά.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με τη διαρροή λαδιών, οπότε παρατηρείται πάλι το ίδιο φαινόμενο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι φλόγες εξαπλώνονται γρήγορα επειδή στο χώρο του κινητήρα υπάρχουν πολλά εύφλεκτα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για την ηχομόνωση. Μάλιστα η καύση τους, όπως και η καύση των ελαστικών προκαλεί μεγάλα τοξικά σύννεφα μαύρου καπνού ενώ, αν πάρουν φωτιά τα λάδια πάνω και μέσα στον κινητήρα είναι δύσκολη η κατάσβεση αυτού του τύπου της πυρκαγιάς.

Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι σπινθήρες που προκύπτουν από κάποιο βραχυκύκλωμα ή από την επαφή ενός καλωδίου που έχει φθαρεί η μόνωση του και ακουμπάει γυμνό σε καυτή μεταλλική επιφάνεια. Στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης συμβαίνουν πολλά τέτοια περιστατικά από νυφίτσες που εισβάλουν στο χώρο του κινητήρα και δαγκώνουν τα καλώδια τα οποία αποτελούν έναν πρώτης τάξεως μεζέ γι’ αυτές.

Αντίθετα είναι πολύ σπάνιο να σημειωθεί κάποια έκρηξη στο ρεζερβουάρ καυσίμου, όπως συχνά βλέπουμε στις ταινίες για λόγους εντυπωσιασμού.

Είναι επίσης αδύνατον να πιάσει ένα αυτοκίνητο φωτιά αν πέσει το τσιγάρο του οδηγού ή κάποιου επιβάτη στο δάπεδο σε αυτή την περίπτωση, το πολύ πολύ να καεί η επένδυση ή η μοκέτα από την καύτρα.

Αν πιάσει φωτιά ένα αυτοκίνητο τότε πρέπει να εγκαταλειφθεί εσπευσμένα από τους επιβάτες του, για να μην εγκλωβιστούν μέσα από βραχυκύκλωμα των ηλεκτρικών, αν και πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο σενάριο.

Αν προσπαθήσει κάποιος να σβήσει την φωτιά στον κινητήρα θα πρέπει να ανοίξει ελάχιστα το καπό για να χρησιμοποιήσει άμεσα τον πυροσβεστήρα. Αν κάνει το λάθος και σηκώσει εντελώς το καπό τότε η πρόσθετη ροή αέρα, φουντώνει αμέσως την φωτιά και κάνει ουσιαστικά αδύνατη τη κατάσβεση της από έναν μικρό πυροσβεστήρα και τη λύση πλέον να δώσει μόνον η πυροσβεστική.

The post Πώς μπορεί να πάρει φωτιά ένα αυτοκίνητο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα