Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Σε τουλάχιστον 84 ανέρχονται οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας όταν ένα φορτηγό έπεσε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης για να δει τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της χώρας. Περίπου 100 οι τραυματίες, από τους οποίους 18 σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης και τα κίνητρα του δράστη -πιθανόν ήταν μόνο ένας- παραμένουν άγνωστα, ωστόσο η πολιτική ηγεσία της

χώρας δείχνει προς την κατεύθυνση της τρομοκρατίας.

Οι αναφορές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς είναι ξεκάθαρες για το ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που είχε επιβληθεί μετά το χτύπημα στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο και θα τελείωνε στις 26 Ιουλίου, θα παραταθεί κατά τρεις μήνες.

Η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων ήταν Γάλλοι, φαίνεται όμως ότι και κάποιοι ξένοι έχασαν τη ζωή τους. Δεν υπάρχει ως τώρα αναφορά για Ελληνες μεταξύ των θυμάτων.

10:55

Η ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία αντιδρά στο τρομοκρατικό χτύπημα.

Τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για την πολύνεκρη επίθεση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ. Με εντολή του εντολή του κ. Παυλοπούλου, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας, πρέσβηςΓεώργιος Γεννηματάς, επικοινώνησε με τον γάλλο πρεσβευτή Κριστόφ Σαντεπί και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του έλληνα προέδρου προς τις οικογένειες των θυμάτων και τον γαλλικό λαό.

Στο Twitter o Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τα συλλυπητήρια στα θύματα της τραγωδίας στη Νίκαια:

Πραγματική τραγωδία. Nous sommes tous avec vous. Condoléances aux familles des victimes. #Nice06 pic.twitter.com/2fRDiDXeXH

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) July 15, 2016

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της αναφέρει ότι «οι τρομοκράτες επέλεξαν τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης για να δολοφονήσουν εν ψυχρώ δεκάδες αθώους ανθρώπους».

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια

10:45

«Είδα σώματα ανθρώπων που πετούσαν στον αέρα λες και ήταν κορύνες του μπόουλινγκ. Ακουγα φωνές, κλάματα, πράγματα που δεν θα ξεχάσω ποτέ». Διαβάστε τις μαρτυρίες όσων έζησαν από κοντά την φονική επίθεση…

10:43

Παρά την επίθεση – και σαν αντίδοτο σε αυτήν – η ζωή συνεχίζεται. Η Γαλλία αυτές τις ημέρες, μετά το τέλος του Euro, ζει τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας, μία από τις κορυφαίες διοργανώσεις παγκοσμίως. Ο σημερινός αγώνας, που διεξάγεται σε διαδρομή γύρω στα 300 χιλιόμετρα δυτικά από τη Νίκαια, θα γίνει κανονικά, αναφέρουν οι διοργανωτές.

10:35

Με αναφορά στα θύματα και την μάχη κατά του φονταμενταλισμού το tweet της Μαρίν Λεπέν: «Αλλη μια φορά, η Γαλλία βυθίζεται στον τρόπο. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα. Ο αγώνας κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού πρέπει να ενισχυθεί».

A nouveau la France plongée dans l'horreur. Pensées pour les victimes. La lutte contre le fondamentalisme islamiste doit démarrer MLP #Nice

— Marine Le Pen (@MLP_officiel) July 15, 2016

10:22

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν επιθετικός και σε δηλώσεις του είπε ότι, αν εκλεγεί, θα ζητήσει την επίσημη κήρυξη πολέμου από το Κογκρέσο κατά των τρομοκρατών. «Όπως και αν το δεις είμαστε σε πόλεμο, από όλες τις πλευρές», είπε στο Fox. Σε ερώτημα αν πρέπει το ΝΑΤΟ να αρχίσει εκστρατεία κατά των τρομοκρατών –έστω και αν οι στόχοι δεν είναι γνωστοί ή καθορισμένοι – η απάντηση του υποψήφιου πρόεδρου ήταν… «μια χαρά θα ήταν και αυτό». Επιπλέον, δήλωσε ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη για σήμερα ανακοίνωση του αντιπρόεδρου.

Νωρίτερα αναρωτιόταν στο Twitter «Πότε θα μάθουμε;»

Another horrific attack, this time in Nice, France. Many dead and injured. When will we learn? It is only getting worse.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 14, 2016

Από την πλευρά της και μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον ήταν περισσότερο προσεκτική: «είμαστε σε πόλεμο με αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες και σε όσα εκπροσωπούν, αλλά είναι ένας διαφορετικός πόλεμος και πρέπει να τον προσεγγίσουμε και να τον κερδίσουμε έξυπνα». Πρόσθεσε: «εχθρός μας είναι μια ιδεολογία όχι ένα έθνος-κράτος» ενώ διευκρίνισε ότι είναι παραπλανητικό να μιλάμε για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενα μέτρο του τύπου των δηλώσεων που γίνονται από μέρος της Ρεπουμπλικανικής παράταξης δίνουν οι αναφορές του πρώην προέδρου της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς (και φερόμενου σαν υποψήφιου αντιπροέδρου με τον Τραμπ) ο οποίος, όπως γράφει το Politico, ζήτησε τον έλεγχο όσων έχουν ισλαμική καταγωγή για να δούμε αν «πιστεύουν στη σαρία». Μιλώντας και αυτός στο Fox είπε ότι όσοι δεν περάσουν το τεστ που προτείνει πρέπει να απελαθούν από τις ΗΠΑ.

10:07

Σχετικά με τους αλλοδαπούς που τραυματίστηκαν στην επίθεση, ως τώρα γνωρίζουμε ότι:

Τρεις Αυστραλοί έχουν τραυματιστεί ελαφρά, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας.Ανάμεσα στα θύματα είναι και Ρώσοι, έγραψε στο Facebook ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειεςΔεν υπάρχουν Ελληνες τραυματίες, σύμφωνα με τις προξενικές αρχές στη Γαλλία09:55

«Εως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ, διπλωμάτης στο ελληνικό προξενείο της Νίκαιας δήλωσε, επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «οι Ελληνες που ζουν στη Νίκαια είναι 300 άνθρωποι, όλοι ηλικιωμένοι, δεύτερης και τρίτης γενιάς», προσθέτοντας ότι «οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φύγει για διακοπές στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη της Γαλλίας».

09:35

Ομόθυμες οι χώρες της Δύσης καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια

Πρόκειται για μια επίθεση κατά αθώων ανθρώπων σε μια ημέρα που εόρταζαν την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που μερικές ώρες νωρίτερα ήταν στο Παρίσι για τους εορτασμούς της γαλλικής εθνικής εορτής.Θερμά συλλυπητήρια στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, μέσω Facebook. Οπως επιβεβαίωσε μεταξύ των θυμάτων (χωρίς διευκρίνιση αν πρόκειται για νεκρούς) είναι και Ρώσοι.«Είμαστε ενωμένοι κατά της βίας και του μίσους», γράφει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που βρίσκεται σε σύνοδο ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών στη ΜογγολίαΣτο πλευρό της Γαλλίας «και πολλών, πολλών άλλων χωρών» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα σταθεί η Γερμανία, τονίζει η Ανγκελα Μέρκελ«Οι Καναδοί είναι σοκαρισμένοι από την επίθεση στη Νίκαια», γράφει στο Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και εκφράζει την λύπη του για τα θύματα και την αλληλεγγύη του για τους επιζώντες.(REUTERS/Henry Romero )

Στη φωτογραφία το κτίριο της Γερουσίας του Μεξικού στα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

09:22

Η Βρετανία εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για τους πολίτες της συστήνοντας να μην κυκλοφορούν για την ώρα και να παρακολουθούν τις τοπικές αρχές.

09:14

Την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ανήμερα της επετείου της Γαλλικής Επανάστασης, το λίκνο των ιδεών της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του σκοταδισμού και της βαρβαρότητας.

Η δράση της βάρβαρης τρομοκρατίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι σε πείσμα των ακραίων εξτρεμιστών, η Γαλλία, ο φάρος των ιδεών του Διαφωτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας θα συνεχίσει να φωτίζει αδιάκοπα την Ευρώπη και στον κόσμο», αναφέρει.

Πτώματα πεζών που χτυπήθηκαν από τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης (REUTERS/Eric Gaillard)09:11

Τα βίντεο από την επίθεση από την επίθεση που έχουν έλθει στο φως δείχνουν το λευκό φορτηγό του δράστη να κινείται με σχετικά χαμηλή ταχύτητα πάνω στο πλήθος.

Video shows police firing at truck before it drives into crowd in Nice https://t.co/mxSiAX2g12 (Vid: @nosop3)

— BNO News (@BNONews) July 15, 2016

Τι γνωρίζουμε ως τώρα (09:00)

Η επίθεση έγινε γύρω στις 22:30 (τοπική ώρα, 23:30 στην Ελλάδα) στην πολυσύχναστη Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ.

Δημοσιογράφος του AFP που ήταν στο σημείο αναφέρει, σύμφωνα με τη Liberation, ότι το λευκό φορτηγό του δράστη αρχικά έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος, προκαλώντας «πανικό και απόλυτο χάος». Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, ο δράστης οδηγούσε για περίπου δύο χιλιόμετρα στον παραλιακό δρόμο χτυπώντας αδιακρίτως τους περαστικούς ενώ έκανε συνέχεια ζιγκ-ζαγκ για να χτυπήσει όσους περισσότερους μπορούσε, χωρίς πάντως να κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Υπάρχουν αναφορές ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών, χωρίς να είναι σαφές αν προέρχονταν από τον ίδιο τον δράστη μέσα από το φορτηγό ή αφού βγήκε για να ανοίξει πυρ προς το πλήθος. Τελικά ο δράστης σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών.

Μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα και μία χειροβομβίδα, ενώ -χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί- τα όπλα ήταν ψεύτικα και η χειροβομβίδα ήταν ανενεργή.

Μετά την επίθεση η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και τα σωστικά συνεργεία.

Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ανέβαινε συνεχώς όσο προχωρούσαν οι έρευνες: αρχικά ήταν «δεκάδες», ανέβηκε στους 30 και πλέον μιλάμε για πάνω από 80 νεκρούς και πολλούς δεκάδες τραυματίες, δεκαοκτώ από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και αρκετά παιδιά, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος Ολάντ.

Γαλλικά μέσα μεταδίδουν ότι στο φορτηγό βρέθηκε ταυτότητα που ανήκε σε 31χρονο με διπλή γαλλική και τυνησιακή υπηκοότητα. Η Αστυνομία έχει επιβεβαιώσει ότι ήταν κάτοικος της πόλης, ωστόσο δεν έχει αναφερθεί κάτι για το ονοματεπώνυμο. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν γνωστός στις αρχές για υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Δεν είναι σαφές αν υπήρχαν συνεργοί του δράστη που διέφυγαν (υπάρχει μία πληροφορία για δεύτερο άτομο μαζί του) ή αν αυτός σχετιζόταν με κάποια τρομοκρατική ομάδα.

La ville de Nice frappée par le terrorisme le jour de notre Fête nationale. Immense douleur, le pays est en deuil. Les Français feront face.

— Manuel Valls (@manuelvalls) July 15, 2016

Σε διάγγελμά του ο πρόεδρος Ολάντ μίλησε για τρομοκρατική επίθεση. «Η Γαλλία χτυπήθηκε άσχημα, η χώρα απειλείται από την ισλαμική τρομοκρατία», τόνισε και υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα για την καταπολέμηση τέτοιων ενεργειών.

Οι σημαίες στη χώρα θα είναι μεσίστιες ενώ ακυρώθηκαν προγραμματισμένο φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις στη Νίκαια.

Για την τρομοκρατική επίθεση έχουν ενημερωθεί ξένοι ηγέτες, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, που καταδίκασε στους υψηλότερους τόνους την επίθεση.

EN DIRECT – "L'horreur, à nouveau" à la une du Figaro >> https://t.co/2F6oHpGeRM pic.twitter.com/5CbE3VlzDj

— Le Figaro (@Le_Figaro) July 15, 2016

The post Πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
νικαια, ντμίτρι μεντβέντεφ, γαλλια, συλλυπητήρια, twitter, tous, ΠΑΣΟΚ, euro, tweet, france, fox, νατο, time, nice, βουλη, τεστ, ηπα, facebook, απε-μπε, ελλαδα, διευκρίνιση, δραση, φως, video, https, news, afp, liberation, est, face, figaro, protagon, εθνος, μετρο, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, real news, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, προξενειο ρωσιας, η ζωη, μια ημερα, βιντεο, χωρες, αστυνομια, γερμανια, εθνικη, ηγεσια, ηπα, σημαιες, τεστ, φωτογραφια, φως, χρωματα, ωρα, afp, face, news, protagon, time, αλληλεγγυη, απε, απε-μπε, ατομο, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινονται, δευτερο, δηλωση, δηλωσεις, διευκρίνιση, δειχνει, δωσει, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, ελευθερια, ερευνες, ευρωπη, ζωη, ιδιο, υπηρχαν, ιδεολογια, κογκρεσο, κτιριο, λυπη, λικνο, μηνες, μητσοτακης, νατο, μπε, ντμίτρι μεντβέντεφ, ομαδα, παντα, παιδια, παρισι, πεισμα, ριψη, συνεχεια, συλλυπητήρια, σκεψεις, ταυτοτητα, υπηκοοτητα, υπουργειο εξωτερικων, φεστιβαλ, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χαρα, ψευτικα, ωρες, αγωνας, euro, est, figaro, fox, france, ηγετες, https, χωρα, υπουργειο, λευκο, liberation, μια φορα, νεκροι, nice, ομαδες, tweet, πληροφοριες, protagon.gr, ρωσοι, σωματα, tous
Τυχαία Θέματα