Ποιος ήταν ο αιμοσταγής δικτάτορας Αμίν Νταντά

Η Αφρική έχει μια θλιβερή παράδοση σε ηγέτες που αργά ή γρήγορα στην πορεία τους στην εξουσία αποδεικνύονταν ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις δικτατόρων.

Προκαλούν ακόμη και σήμερα πολύ περισσότερο τον τρόμο παρά τη θυμηδία για τα καμώματά τους και έχουν αφήσει μια φήμη τόσο άσχημη που δεν σβήνει ούτε μετά από δεκαετίες.

Ο Ιντί Αμίν Νταντά, το αυτοκίνητο του οποίου έφτασε μέχρι τα μέρη μας, είναι από τις πλέον τραγικές περιπτώσεις. Μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο

της Ουγκάντα, στρατιωτικοποίησε τη χώρα του, εξόργισε τη διεθνή κοινότητα, κατάφερε να στρέψει εναντίον του όλη τη Δύση και όλα αυτά ενώ εξόντωνε συστηματικά κάθε αντιπολιτευτική φωνή.

Τουλάχιστον 300.000 νεκρούς, πολύ πιθανόν ακόμη περισσότερους, άφησε η δικτατορία του Ιντι Αμίν.

Ο Αμίν γεννήθηκε γύρω στο 1925 -δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία- στην Ουγκάντα, η οποία ήταν τότε υπό βρετανική κατοχή.

Εφυγε σχετικά νωρίς από το σχολείο και έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού, πριν καταταχτεί στις βρετανικές αποικιακές δυνάμεις, ενώ παράλληλα ήταν πυγμάχος και παίκτης του ράγκμπι.

Ο στρατός ήταν μια από τις ελάχιστες ευκαιρίες για διάκριση για τον νεαρό τότε Αμίν. Ανδρας με εντυπωσιακό παράστημα αλλά όχι ιδιαίτερα έξυπνος, έλεγαν αργότερα όσοι τον συναναστράφηκαν τότε, γρήγορα ανέβηκε την ιεραρχία.

Ο Ιντι Αμίν με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Εντουαρντ Χιθ στην πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 1971. Στην αρχή η Βρετανία τον στήριξε (EPA PHOTO/PA FILES)

Μετά την αποχώρηση των Βρετανών και την ανεξαρτησία της Ουγκάντα, ο Ιντι Αμίν ανέβηκε και άλλο στην ιεραρχία και έγινε το 1966 αρχηγός του στρατού και του στόλου. (Η Ουγκάντα έχει πρόσβαση στη μεγάλη λίμνη Βικτώρια, αλλά όχι σε θάλασσα).

Οι φιλοδοξίες του δεν σταμάτησαν εκεί. Το 1971 ανέτρεψε τον πρόεδρο Μίλτον Ομπότε, όταν αυτός απουσίαζε στο εξωτερικό, και αμέσως εγκατέστησε ένα σκληρό καθεστώς με τον ίδιο απόλυτο κυρίαρχο.

Ως το 1966 είχε γίνει ανώτατος διοικητής του στρατού

Ακολούθησαν οκτώ χρόνια δικτατορίας με τον Αμίν να αποξενώνεται σταδιακά από κάθε συμμαχία και κάθε σχέση με ξένες χώρες, ενώ η μεγαλομανία του γινόταν ένα τραγικό, διαβόητο ανέκδοτο – κάποια στιγμή είχε υποστηρίξει ότι είναι ο βασιλιάς της Σκωτίας και ότι αυτός αντί για την Ελισάβετ Β’ πρέπει να είναι επικεφαλής της Κοινοπολιτείας.

Αν και αρχικά είχε την υποστήριξη της Βρετανίας, το ρήγμα με την πρώην μητρόπολη σταδιακά μεγάλωνε, με τον Αμίν να απειλεί με την απέλαση των Βρετανών που ζούσαν στην Ουγκάντα και την κατάσχεση των περιουσιών τους.

Η χώρα του Αμίν, που πλέον πολλοί τον θεωρούσαν μανιακό, βρέθηκε το 1976 στα πρωτοσέλιδα καθώς είχε δεχτεί να προσγειωθεί εκεί το αεροσκάφος της Air France από το Τελ Αβίβ που κατέληξε στην Ουγκάντα με δεκάδες ομήρους στα χέρια παλαιστίνιων αεροπειρατών. Με μια εντυπωσιακή επιχείρηση των Ισραηλινών στο αεροδρόμιο του Εντεμπε, οι όμηροι απελευθερώθηκαν, αλλά παρά την απομόνωση, ο Αμίν απτόητος συνέχισε την αιματηρή πορεία του.

Καταδίωξε μέχρι θανάτου κάθε πραγματικό ή φανταστικό αντίπαλο στην Ουγκάντα. Λέγεται ότι πολλούς τους πετούσε στους κροκόδειλους, κάποιες φήμες που τον συνοδεύουν ως σήμερα λένε ότι τους έτρωγε ή ότι κρατούσε τα κομμένα κεφάλια τους. Είτε ήταν fake news της εποχής, είτε αλήθεια, η πραγματικότητα της δικτατορίας του Ιντι Αμίν ήταν εξαιρετικά σκληρή.

Με τον Χαφέζ αλ-Ασαντ της Συρίας (αριστερά), τον Ανουάρ αλ-Σαντάτ της Αιγύπτου και τον Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης σε σύνοδο τον Ιούνιο του 1972 (EPA)

Τελικά δεν απέφυγε την μοίρα πολλών δικτατόρων, την ανατροπή από Ουγκαντέζους με τη συνεργασία των γειτονικών του χωρών, όπως της Τανζανίας με την οποία ήταν σε σχεδόν μόνιμα προστριβή. Στις αρχές του 1979 η Τανζανία εισέβαλε στην Ουγκάντα και το καθεστώς του Αμίν άρχισε να καταρρέει.

Κατάφερε όμως να διαφύγει από την πρωτεύουσα Καμπάλα ενώ την πολιορκούσαν τα εχθρικά στρατεύματα.

Η ζωή για τον ίδιο ήταν άνετη – για τους Ουγκαντέζους μια τραγωδία

Πήρε τις γυναίκες του (ήταν μουσουλμάνος, παντρεύτηκε έξι φορές και είχε καμιά τριανταριά παιδιά) και διέφυγε στην Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι και μετά στο Ιράκ. Αργότερα αποσύρθηκε στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα που διαχρονικά εμφανίζεται μάλλον πρόθυμη να φιλοξενήσει πρώην τυράννους.

Πέθανε το 2003 έχοντας καταφέρει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα που άφησε πίσω του.

The post Ποιος ήταν ο αιμοσταγής δικτάτορας Αμίν Νταντά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα