Ποια «λουλούδια» ανθίζουν στο Ποτάμι

Ολοι είναι στην ίδια κοινοβουλευτική ομάδα. Και ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στον ΒΗΜΑ FM ότι «έχουμε αφήσει όλα τα λουλούδια να ανθίσουν». Αλλα ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο συνέδριο του Ποταμιού στο Περιστέρι τα «λουλούδια» στο κόμμα είναι πια τριών ειδών: Εκείνοι που προκρίνουν την προσέγγιση της ΝΔ,

οι άλλοι που κοιτούν αριστερά και μιλούν για ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι «προεδρικοί».

Ηδη από το περασμένο Σάββατο ο Χάρης Θεοχάρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος όταν σε συνέντευξή του έλεγε ότι ««η προοπτική αυτόνομης πορείας δεν υφίσταται πια», ότι «το Ποτάμι δεν μπορεί πλέον να δυναμώσει περαιτέρω και να κινηθεί μόνο του» και ότι «κοινός τόπος μπορεί να βρεθεί μόνο με τη Νέα Δημοκρατία». Στη δε παρατήρηση τότε -μέσω facebook- του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά ότι διαφωνεί με το ότι «το Ποτάμι δεν μπορεί να συνεχίσει» – ο κ. Θεοχάρης τον παρέπεμψε στο συνέδριο του τριημέρου 26-28 Φεβρουαρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

Με την κατεύθυνση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού για προσέγγιση της ΝΔ εμφανίστηκε να συμφωνεί και ο Ιάσωνας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας, αν και θέλει το Ποτάμι ακέραιο και τον κ. Θεοδωράκη να παραμένει αρχηγός. Σε άρθρο του, λοιπόν, στα ΝΕΑ της Πέμπτης ο κ. Φωτήλας προέκρινε τη «συνεργασία με ΝΔ και με τον Σταύρο αρχηγό»: «Πιστεύω, σε αντίθεση με το Χάρη Θεοχάρη, ότι το Ποτάμι έχει να προσφέρει πολλά στην κοινωνία με αρχηγό τον Σταύρο Θεοδωράκη. Η ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο κομμάτων -ΝΔ και Ποταμιού- βάσει τονίζω προγραμματικών συγκλίσεων με συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα αφενός θα δυναμώσει τα ποσοστά του Ποταμιού, καθώς είναι γεγονός πως πιο εύκολα σε ψηφίζει ο πολίτης, αν γνωρίζει ότι πιθανότατα θα έχεις την ευκαιρία να εφαρμόσεις τις πολιτικές σου, αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα στο Ποτάμι να κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε: να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, όχι πλέον στα λόγια, αλλά στα έργα» γράφει χαρακτηριστικά.

Με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα ο Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής του Ποταμιού στην Α’ Αθηνών, παρουσίασε τη δική του άποψη «για τη μεγάλη Κεντροαριστερά»:

«Το Ποτάμι νομίζω ότι υποτίμησε την προφανή ανάγκη να προσδώσει γρήγορα στην αρχική εκρηκτική εμφάνισή του πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά μάχιμου πολιτικού οργανισμού. Είναι προφανές ότι βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι. Οι προσδοκίες του δεν εκπληρώθηκαν, δικαίως ή αδίκως. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ο οποίος δυστυχώς δεν αναπληρώνεται» σημείωσε στο άρθρο του ο κ. Λυκούδης και συνέχισε:

«Η σημερινή πολιτική πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Από τη μια μεριά η παραπαίουσα εθνολαϊκιστική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και από την άλλη η συντηρητική παράταξη της ΝΔ υπό τη νέα ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανασυντάσσεται. Ο ανταγωνισμός τους διαμορφώνει ένα έντονο και πιεστικό διπολικό και δικομματικό σκηνικό. Και αυτό εκ των πραγμάτων υποχρεώνει τα κόμματα, τις κινήσεις, τους πολίτες που τοποθετούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς και του ριζοσπαστικού Κέντρου να αναζητήσουν κοινή πορεία. Να επιδιώξουν τη συγκρότηση του νέου και του μεγάλου πολιτικού φορέα. Σύγχρονου, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού, ευρωπαϊκού. Οχι για να αμυνθούν, αλλά για δημιουργήσουν ένα μεγάλο ρεύμα ρεαλιστικής ελπίδας στους πολίτες. Να συμβάλουν με συγκροτημένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην έξοδο της χώρας από τα αδιέξοδα, το τέλμα και την παρακμή».

Ενας τρίτος πόλος είναι αυτός που εξέφρασε, επίσης με άρθρο του στα ΝΕΑ, ο κ. Μαυρωτάς, βουλευτής Αττικής, ο οποίος διατύπωσε θαρραλέα την πρόταση για «αυτόνομη και δυναμική πορεία σε μία δύσκολη συγκυρία» – και η δύσκολη συγκυρία έχει να κάνει και με τη δημοσκοπική πτώση του Ποταμιού: «Κάποιοι θεωρούν ότι Το Ποτάμι πρέπει να συμμαχήσει με τη ΝΔ ενισχύοντας τον κεντροδεξιό χαρακτήρα του, κάποιοι ότι πρέπει να ενωθεί με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς που θέλουν να δημιουργήσουν τον τρίτο πόλο. Η γνώμη η δική μου είναι ότι η μάχη που πρέπει να δώσει η Ελλάδα το 2016 δεν είναι Αριστερά – Δεξιά ή Κεντροαριστερά – Κεντροδεξιά ούτε καν Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο. Η μάχη που πρέπει να δώσει είναι μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα, ειλικρίνεια ή λαϊκισμός, αξιοκρατία ή ημετεροκρατία, δημιουργία ή παρασιτισμός, εξωστρέφεια ή μιζέρια. Σε αυτές τις μάχες Το Ποτάμι, όπως το έχει αποδείξει, είναι στην εμπροσθοφυλακή» έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Μαυρωτάς και συνέχισε: «Το Κέντρο μπορεί να παράγει πολιτική ενέργεια μόνο από σύντηξη και όχι από σχάση. Και Το Ποτάμι στον χώρο αυτό των μεταρρυθμίσεων θα παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο καθότι δεν έχει «πελάτες» να δυσαρεστήσει, δεν έχει βαρίδια, δεν χρωστάει σε κανέναν και έτσι δεν χαρίζεται σε κανένα».

Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού, ξεκαθάρισε ότι υπό τη δική του ηγεσία το Ποτάμι δεν θα ενταχθεί σε άλλο κόμμα και παρέπεμψε στην ομιλία του την Παρασκευή: «Θα κάνετε υπομονή 24 ώρες για τις λεπτομέρειες» είπε ο κ. Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM. «Αλλά θα σας δώσω μια πρώτη απάντηση: το Ποτάμι δεν θα διαλυθεί. Το Ποτάμι πρέπει να συνεχίσει, το Ποτάμι είναι ένας φορέας μεγάλων προτάσεων αλλαγής. Συμβαίνει κάθε μέρα: σε κάθε θέμα που προκύπτει για τη χώρα, το Ποτάμι βγαίνει και προτείνει μια λύση. Αρα, είναι χρήσιμο. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τη συγκυρία, τα εμπόδια και τις ανάγκες της χώρας, εμείς θα συνεργαστούμε σε μικρές ή μεγάλες συνεργασίες. Με τις μικρές, εννοώ αυτές που μπορούν να γίνουν και αύριο στη Βουλή για να ψηφίσουμε κάτι και με τις μεγάλες να φτιάξουμε ένα μέτωπο για τα τρία, τέσσερα ή πέντε προβλήματα που θεωρούμε σημαντικά. Ολα αυτά, θα τα συζητήσει το συνέδριο. Αλλά εάν εννοείτε να ενταχθεί το Ποτάμι σε ένα άλλο κόμμα από τα υπάρχοντα, αυτό δεν θα γίνει».

The post Ποια «λουλούδια» ανθίζουν στο Ποτάμι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα