Πέθανε ο Τσακ Μπέρι, ο άνθρωπος που γέννησε το rock and roll

Πριν από τους Beatles και τους Rolling Stones, υπήρχαν οι άνθρωποι που δημιούργησαν τη ροκ όπως τη γνωρίζουμε, κάτι περισσότερο από ένα είδος μουσικής, αλλά ένα μαζικό κοινωνικό φαινόμενο. Ενας από αυτούς, από τους πολύ μεγάλους μάλιστα, ο Τσακ Μπέρι, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 90 ετών.

Το να αποκαλέσει κανένας θρύλο έναν άνθρωπο σαν τον Μπέρι

είναι δίκαιο αλλά ίσως όχι αρκετό. Μόνο ο κατάλογος των μουσικών που επηρέασε συνιστά μια γενεαλογία του ροκ. Με συνεχή μουσική παρουσία που έφτανε τις έξι δεκαετίες, ο Μπέρι δίκαια κέρδισε μια θέση στο πάνθεον των ροκ μουσικών.

Από το Σεν Λούις του Μιζούρι, όπου γεννήθηκε το 1926, ο Μπέρι μεγάλωσε σε δύσκολα χρόνια, ενώ και ο ίδιος είχε συνεχή μπλεξίματα με το νόμο – πέρασε μάλιστα κάποια χρόνια της ζωής του σε αναμορφωτήριο.

Δοκίμασε και άλλες δουλειές πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι, ενώ έπαιζε μουσική από νεαρός. Δικές του επιρροές ήταν οι γίγαντες των μπλουζ σαν τον Μάντι Γουότερς.

Η πρώτη επιτυχία ήρθε το 1955 με το τραγούδι «Maybellene» ενώ ακολούθησαν θρυλικά κομμάτια σαν το «Johnny B. Goode», το «Carole» και το «Roll Over Beethoven». Ηταν ακριβώς η εποχή της γέννησης του ροκ και ο Μπέρι ήταν από τους πρωτεργάτες του.

Ωστόσο στις αρχές της δεκαετίας του 1960 οι κατηγορίες εναντίον του από μια ανήλικη πόρνη και οι δικαστικές περιπέτειες που ακολούθησαν έβλαψαν την εικόνα του, πριν τον ανακαλύψουν εκ νέου στη Βρετανία νεαροί τότε μουσικοί σαν τους Beatles και τους Stones. Δεν σταμάτησε πάντως να κυκλοφορεί νέα μουσική, ούτε και τις θρυλικές συναυλίες του. Πολλές περιπέτειες με νόμο είχε και τις επόμενες δεκαετίες: φοροδιαφυγή, άσκηση σωματικής βίας, κατοχή ναρκωτικών και άλλα.

Το 1984 τιμήθηκε με Grammy για τη συνολική προσφορά του και το 1986 ήταν από τους πρώτος που τιμήθηκαν από το Rock and Roll Hall of Fame.

Παρέμεινε μουσικά ενεργός ως το τέλος της ζωής του, πέρυσι μάλιστα είχε δηλώσει ότι θα επανέλθει, μετά από σχεδόν 40 χρόνια, με νέο άλμπουμ.

Ο Μπέρι βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου από τους δικούς του χωρίς τις αισθήσεις του, ανέφεραν οι αρχές στο Μιζούρι όπου ζούσε. Λίγη ώρα αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Μουσικοί από κάθε είδος και ειδικά από τη ροκ έσπευσαν να εκφράσουν τη θλίψη του και να τονίσουν το μέγεθος και την επιρροή του Τσακ Μπέρι. Ηταν ένας «γίγαντας για όλες τις εποχές», έγραψε στο Twitter το «αφεντικό της ροκ», ο Μπρους Σπρίνγκστιν.

This is a tremendous loss of a giant for the ages.

-Bruce Springsteen

Bruce Springsteen (@springsteen) March 18, 2017

Με τους στίχους του από ένα από τα τραγούδια του αποχαιρέτησε τον Μπέρι και ο Ρίνγκο Σταρ, ο ντράμερ των Beatles.

Just let me hear some of that rock 'n' roll music any old way you use it I am playing I'm talking about you. God bless Chuck Berry Chuck pic.twitter.com/XmwmaGzGpL

— #RingoStarr (@ringostarrmusic) March 18, 2017

Το BBC υπενθυμίζει εξάλλου ότι οι Beatles στις πρώτες εμφανίσεις τους -έφηβοι ακόμη στο Λίβερπουλ- να παίζουν τραγούδια του Τσακ Μπέρι, αλλά και τα λόγια του Τζον Λένον που είχε πει ότι «αν προσπαθήσεις να δώσεις στο ροκ ένα άλλο όνομα, μπορείς να το πεις “Τσακ Μπέρι”».

The post Πέθανε ο Τσακ Μπέρι, ο άνθρωπος που γέννησε το rock and roll appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα