Πάτι Σμιθ αντί του Μπομπ Ντίλαν στα Νομπέλ

Αν και δεν θα παραστεί ο ίδιος, που συνεχίζει την ζωή του κανονικά σαν μην έλαβε ποτέ το Νομπέλ Λογοτεχνίας, ο Μπομπ Ντίλαν θα δώσει το με κάποιον τρόπο «παρών» στην τελετή απονομής του μεγάλου βραβείο εκπροσωπούμενος από μια γνήσια ποιητική φωνή του ροκ.

Στην τελετή της 10ης Δεκεμβρίου θα παραστεί η Πάτι Σμιθ αντί για τον Ντίλαν, η οποία θα αποδώσει ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του, το «A Hard Rain’s a-Gonna Fall» από το 1963, τις αρχές της καριέρας του, με τη συνοδεία

φιλαρμονικής.

Η ομιλία αποδοχής του βραβείου, την οποία έχει ετοιμάσει και αποστείλει ο Ντίλαν θα εκφωνηθεί από τον Χόρας Ενγκνταλ, ένα από τα μέλη της σουηδικής Ακαδημίας, γράφει ο Guardian.

Ολα αυτά βάζουν ένα τέλος στις φήμες και τις συζητήσεις για το τι θα κάνει στα Νομπέλ ο αμερικανός τραγουδιστής.

Patti Smith will perform Bob Dylan’s A Hard Rain’s A-Gonna Fall at the #NobelPrize Award Ceremony 10 December. pic.twitter.com/xoshAq74HX

— The Nobel Prize (@NobelPrize) December 5, 2016

Μετά την ανακοίνωση της βράβευσης ο Ντίλαν τήρησε σιγή και δεν έβγαινε καν στα τηλέφωνα για αρκετές ημέρες. Η σουηδική Ακαδημία απλά εγκατέλειψε την προσπάθεια να εντοπίσει τον Ντίλαν που δεν έδειχνε ότι η βράβευση επηρέασε σε κάτι τη ζωή και το πρόγραμμά του.

Η στάση του προκάλεσε σειρά αντιδράσεων -ένα μέλος της Ακαδημίας την είχε χαρακτηρίσει «αγενή και αλαζονική»- όχι λιγότερων ίσως από την ίδια τη βράβευση που άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για το πού σταματά η στιχουργική και πού αρχίζει η ποίηση για να βραβευτεί ένας μουσικός με τέτοιο βραβείο.

Εντέλει τον Νοέμβριο σε επιστολή του στην Ακαδημία έγραφε ότι η τιμή τον άφησε άφωνο, ωστόσο άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις «δυστυχώς καθιστούν αδύνατη» την παρουσία του στην βράβευση.

Αν και είναι ασυνήθιστο να μην παρίστανται οι βραβευμένοι, απάντησε η Ακαδημία, δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Ντίλαν.

Στην βράβευσή τους δεν είχαν παραστεί η αυστριακή Ελφρίντε Γέλινεκ το 2004 που επικαλέστηκε την αγοραφοβία της και απέστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ο βρετανός θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ το 2005 που και αυτός εμφανίστηκε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα καθώς δεν ταξίδεψε για λόγους υγείας.

The post Πάτι Σμιθ αντί του Μπομπ Ντίλαν στα Νομπέλ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα