«Πάρτι» στο Βανκούβερ για τα εγκαίνια του «φασιστικού» Πύργου Τραμπ

07:19 1/3/2017 - Πηγή: Protagon

Πλήθη συγκεντρώθηκαν έξω από τον νέο πύργο της επιχείρησης Τραμπ στο Βανκούβερ, το μεσημέρι της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδος), για να παρακολουθήσουν τα εγκαίνια και να υποδεχθούν από κοντά, με συνθήματα, εξοργισμένες ομιλίες και πορείες, τους δύο γιους του αμερικανού προέδρου. Οι κάτοικοι της πόλης διοργάνωσαν ένα πάρτι, το «Trump Welcome Party» ειδικά «προς τιμήν» του Ντόναλντ Τζούνιορ και του Ερικ, για να διαμαρτυρηθούν κατά της κατασκευής του Διεθνούς Ξενοδοχείου και Πύργου Τραμπ που κόστισε 360 εκατ. καναδέζικα δολάρια (περίπου

255 εκατ ευρώ) και θα φιλοξενεί διαμερίσματα (η τιμή ξεκινά περίπου 700.000 ευρώ) και δωμάτια του (η μία διανυκτέρευση θα κοστίζει το λιγότερο 210 ευρώ).

Ο Ερικ Τραμπ στα εγκαίνια του Πύργου στο Βανκούβερ (REUTERS/Nick Didlick)

Υπό άλλες συνθήκες, ένας αστραφτερός ουρανοξύστης 69 ορόφων θα ταίριαζε στην επιβλητική ομορφιά του Βανκούβερ. Αλλωστε, μιλάμε για μία από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου. Αλλά οι κάτοικοι θέλουν να δείξουν ότι αυτός ο πύργος, ο Πύργος Τραμπ, ο πύργος του ανθρώπου που έχει πυροδοτήσει μία ρητορική μίσους απέναντι στο διαφορετικό, δεν έχει καμία θέση στην πόλη που δεν υπάρχει καν η έννοια «διαφορετικό». Το 48% του πληθυσμού του Βανκούβερ είναι αλλοδαποί.

Με συνθήματα κατά του αμερικανού προέδρου κάτω από το χιόνι διαδήλωναν οι κάτοικοι του Βανκούβερ (REUTERS/David Ryder)

Ηδη η αντιμεταναστευτική πολιτική και ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχτικές εκδηλώσεις ρατσισμού στη χώρα που προσελκύει δεκάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο απ’ όλο τον κόσμο. Τα φυλλάδια με συνθήματα κατά των μειονοτικών εθνικοτήτων και κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, που φυτρώνουν στο μετρό της πόλης τρομάζουν τους κατοίκους. «Είναι πολύ τρομακτικό. Αισθανόμαστε ότι πρέπει να υπάρξει μία δυναμική, δημόσια αντίσταση», δήλωσε ο Μάθιου Κάγκις, ένας από τους διοργανωτές του Trump Welcome Party. «Θέλουμε να αντισταθούμε σε αυτήν την ενθάρρυνση του μίσους και του μισογυνισμού και της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Αυτές δεν είναι οι αξίες μας και θέλουμε να το διασαφηνίσουμε».

Ο πύργος σχεδιάστηκε από τον αποβιώσαντα καναδό αρχιτέκτονα Αρθουρ Ερικσον αλλά η κατασκευή του είχε ακυρωθεί όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Το 2013 εργολαβική εταιρεία Holborn Group βρήκε έναν νέο συνεργάτη για το πρότζεκτ. «Είναι μία υπέροχη πόλη και θέλουμε να την κάνουμε ακόμη πιο όμορφη», είχε πει ο τότε ο κ. Τραμπ, ανακοινώνοντας την επανεκκίνηση της κατασκευής του πύργου των 69 ορόφων.

Για τους κατοίκους όμως ο πύργος είναι ένας «φάρος ρατσισμού και ένας ναός ξενοφοβίας», όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος Κέρι Τζανγκ. «Ας δώσουμε μία θερμή υποδοχή –της δυτικής ακτής- στον γόνο του «the Donald» την ημέρα των εγκαινίων του ρατσιστικού, φασιστικού, 1% ξενοδοχείου», έγραφε η ανακοίνωση για το «πάρτι» στο Facebook.

Τα σχέδια δημιουργίας του πύργου είχαν διχάσει εξ αρχής τους κατοίκους του Βανκούβερ. Εφόσον το «τέρας» έχει πια ανεγερθεί, οι ίδιοι ζητούν εμφατικά να αφαιρεθεί το όνομα Τραμπ. Ακόμη και ο δήμαρχος του Βανκούβερ υποστηρίζει το αίτημα που έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες υπογραφές στο Διαδίκτυο. «Το όνομα του Τραμπ δεν ταιριάζει στον ορίζοντα της πόλης όπως δεν ταιριάζουν οι αδαείς απόψεις του στον σύγχρονο κόσμο», είχε δηλώσει το 2015 ο Γκρέγκορ Ρόμπερτσον σε επιστολή του προς την εταιρεία Holborn.

Διαδηλωτές έξω από την είσοδο του πύργου ζητούν να αφαιρεθεί το όνομα «Τραμπ» (REUTERS/David Ryder)

Κάπου ανάμεσα στις επιθέσεις και διαμαρτυρίες των τοπικών αρχών και κατοίκων της πόλης βρέθηκε και ο εργολάβος, διευθύνων σύμβουλος της Holborn Τζου Κιμ Τία, ο γιος ενός από τους πιο πλούσιους άνδρες της Μαλαισίας. Ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί ότι είχε διχαστεί. Δεν ήξερε αν έπρεπε να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της πόλης ή αν έπρεπε να σεβαστεί τις νομικές συνέπειες της συμφωνίας που υπέγραψε με την οργάνωση Τραμπ. «Ημουν τρομοκρατημένος», δήλωσε ο ίδιος στο Associated Press. «Οι άνθρωποι που διοικούν την πόλη δεν είναι ευχαριστημένοι μαζί μου. Φοβόμουν αλλά νομίζω καταλαβαίνουν. Καταλαβαίνουν ότι είμαι παγιδευμένος –όχι παγιδευμένος, κλειδωμένος- σε μία συμφωνία».

The post «Πάρτι» στο Βανκούβερ για τα εγκαίνια του «φασιστικού» Πύργου Τραμπ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα