Οταν οι άνδρες φόρεσαν μαντίλα για να απελευθερωθούν οι γυναίκες τους

Το Ιράν είναι, εν πολλοίς, ένα σύγχρονο κράτος. Διαθέτει αξιόλογα πανεπιστήμια, θηριώδεις ουρανοξύστες, μοντέρνα μαγαζιά και στέκια (κυρίως στη βόρεια Τεχεράνη, καθώς το νότιο τμήμα είναι γεμάτο με σπίτια φτωχικά). Στους δρόμους των πλούσιων περιοχών βρίσκονται μερικά από τα ακριβότερα αυτοκίνητα του πλανήτη – η Porsche, για παράδειγμα, πουλάει στο Ιράν περισσότερα μοντέλα από όσα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Και πολύ συχνά τα οδηγούν γυναίκες, οι οποίες σπουδάζουν, εργάζονται και – σύμφωνα με τον νόμο – είναι

ίσες με τους άνδρες. Θεωρητικά, γιατί στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Περιποιημένες και προσεγμένες οι περισσότερες, μα η ωραία τους εμφάνιση κρύβεται πάντοτε κάτω από τη μαντίλα, καθώς τα μαλλιά τους θεωρούνται ερωτογενής ζώνη.

Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η «αστυνομία ηθικής» του Ιράν έχει ορίσει ως υποχρεωτική τη μαντίλα (χιτζάμπ) για τις γυναίκες – τουλάχιστον δημοσίως. Οσες μάλιστα δεν συμμορφώνονται ή φορούν «λάθος» το χιτζάμπ, περισσεύουν δηλαδή λίγα από τα μαλλιά τους, τιμωρούνται με ποινές, που κυμαίνονται από επιβολή προστίμων ως φυλάκιση.

Solidarity w/#MeninHijab & #MyStealthyFreedom. More men should try wearing it before opining https://t.co/wDo7hgOVmU pic.twitter.com/5fuDaeHtuf

— Andy C. Ngo (@MrAndyNgo) 28 Ιουλίου 2016


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, σε ένδειξη αλληλεγγύης και με αφορμή μια πρόσφατη εκστρατεία, οι άντρες άρχισαν επίσης να φορούν μαντίλα καλύπτοντας το κεφάλι τους δημοσίως. Οι κρατικές διαφημίσεις στους δρόμους της χώρας παρουσιάζουν τις γυναίκες που δεν καλύπτουν με επιμέλεια τα μαλλιά τους ως «χαλασμένες» ή επαίσχυντες, αφού είναι κοινή πεποίθηση πως αν δεν τηρούν επιταγές του νόμου, θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, είναι σαν να προκαλούν τη… σεξουαλική παρενόχληση των ανδρών.

Οι διαμαρτυρίες, βέβαια, τα τελευταία χρόνια δεν λείπουν, ενώ αρκετές γυναίκες έχουν καταφύγει στο ξύρισμα των μαλλιών τους, προκειμένου να την αποφύγουν. Ομως εδώ και μία εβδομάδα ένας αριθμός ανδρών εμφανίζεται να φορά μαντίλα σε φωτογραφίες στα social media και δίπλα ή σύζυγος ή κάποια συγγενής τους ποζάρει με τα μαλλιά της ακάλυπτα.

Facebook/My Stealthy Freedom

Οι εικόνες αυτές είναι η «απόκριση» στο κάλεσμα της Μασίχ Αλινεγιάντ, μιας ιρανής δημοσιογράφου και ακτιβίστριας που ζει στη Νέα Υόρκη, η οποία προτρέπει τους άνδρες να στηρίξουν την εκστρατεία της. Η καμπάνια της Αλινεγιάντ ονομάζεται «My Stealthy Freedom» (η μυστική ελευθερία μου) και συχνά-πυκνά η ίδια μοιράζεται φωτογραφίες από γυναίκες που ζουν στο Ιράν και απολαμβάνουν λίγες στιγμές «ελευθερίας στα κρυφά» βγάζοντας τη μαντίλα τους δημόσια.


Ζήτησε, λοιπόν, από όσους άντρες θέλουν να την υποστηρίξουν, να αναρτήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με το hashtag #meninhijab (άνδρες με μαντίλα), στις οποίες οι ίδιοι θα φορούν χιτζάμπ, ενώ οι γυναίκες τους θα αφήνουν τα μαλλιά τους ακάλυπτα.


Από τις 22 Ιουλίου, η Αλινεγιάντ έχει λάβει περί τις 30 εικόνες ανδρών με μαντίλα, ενώ οι πιο θαρραλέοι τις αναρτούν στα προσωπικά του προφίλ στο Instagram. Οπως δήλωσε η ίδια στον Indepedent, οι περισσότεροι από αυτούς ζουν μέσα στο Ιράν και έχουν δει πόσο υποφέρουν οι γυναίκες, σύντροφοι ή συγγενείς, από τους κανονισμούς της αστυνομίας αλλά και το μέγεθος της ταπείνωσης σε περίπτωση που παραβούν την εντολή.

Facebook/My Stealthy Freedom

«Για χρόνια, από την παιδική μας ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, είμαστε αναγκασμένες να φοράμε υποχρεωτικά μαντίλα, δεχόμαστε να μειώνουν με αυτόν τον τρόπο την αξιοπρέπειά μας. Πολλοί άνδρες έχουν συνηθίσει να βλέπουν τις συγγενείς ή τις συντρόφους τους έτσι και πιστεύουν πως είναι κάτι φυσιολογικό. Αλλά για εκατομμύρια ιρανών γυναικών, η υποχρέωση αυτή αποτελεί προσβολή της αξιοπρέπειας».

The post Οταν οι άνδρες φόρεσαν μαντίλα για να απελευθερωθούν οι γυναίκες τους appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα