«Οσκαρ» σε Αναστασιάδη και Ακιντζί έδωσε ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Υστερα από πολλές, πολλές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 20 μήνες άρχισε η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη. Μόνο και μόνο για αυτό το γεγονός αξίζουν εύσημα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. «Βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου», λοιπόν, απέμεινε στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, σε εύθυμο ύφος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, σε δηλώσεις που έκανε αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διάσκεψης, το μεσημέρι

της Πέμπτης.

Μέσα στην αίθουσα την ώρα της διάσκεψης η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (REUTERS/Laurent Gillieron/Pool)

«Να επισημάνω το θάρρος των δύο ηγετών. Μόνο χάρη στη δική τους δουλειά, φθάσαμε σε αυτή την ιστορική διάσκεψη, πρώτη φορά έκατσαν στο τραπέζι όλες οι πλευρές, όχι μόνο οι πρωταγωνιστές, αλλά και οι εγγυήτριες δυνάμεις», είπε ο ίδιος.

Δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες -οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων, η ομάδα του ΟΗΕ αλλά και οι εκπρόσωποι των εγγυητριών δυνάμεων- στη διάσκεψη είχαν έναν εποικοδομητικό διάλογο και ότι ο στόχος ήταν να ταυτοποιηθούν τα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

«Ψάχνουμε να βρούμε τα όργανα εκείνα που θα εφαρμόσουν το σύστημα της διζωνικής – δικοινοτικής Ομοσπονδίας και θα δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας και στους τουρκοκύπριους και στους ελληνοκύπριους», είπε προσθέτοντας ότι «βρίσκονται πολύ κοντά, στην εξεύρεση αυτών των οργάνων». Αλλά οι συνομιλίες θα συνεχισθούν για όσο χρειάζεται κι αν απαιτηθεί η αναβάθμιση των αντιπροσωπειών της πολυμερούς, αυτό θα γίνει, όπως είπε ο ίδιος.

«Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σαφές συμπέρασμα, που θέλουμε να φτάσουμε, να υπάρχουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των δύο πλευρών. Δεν θέλουμε λύση που να μπαλώνει τα πράγματα, αλλά μια βιώσιμη λύση», τόνισε. Οσο για τον ρόλο του ΟΗΕ, ο ίδιος τόνισε ότι «εμείς δεν έχουμε καμία ατζέντα, αλλά επιδιώκουμε τη συμφιλίωση των δύο μερών.

With @BorisJohnson in #Geneva for #Cyprus talks. I applaud both leaders for their commitment & courage, UK here to help achieve a solution pic.twitter.com/z6VYTNkEtZ

— Sir Alan Duncan (@AlanDuncanMP) January 12, 2017

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ποιο είναι το αποτέλεσμα που αναμένεται από τις διαπραγματεύσεις ο Γκουτιέρες τόνισε ότι «δεν θα πρόκειται για συμφωνία ηγετών, αλλά για συμφωνία που θα ορισθεί από τους λαούς, μέσω δημοψηφίσματος. Είτε θα έχουμε μια συμπαγή λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τους λαούς, ή δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε επιτυχία».

Υστερα μετέφερε το κυπριακό ζήτημα σε ένα ευρύτερο ζήτημα ειρήνης. «Αντιμετωπίζουμε τόσες δύσκολες καταστάσεις που χρειαζόμαστε έναν φάρο ελπίδας. Η Κύπρος μπορεί να γίνει αυτός ο φάρος ελπίδας για τον κόσμο», τόνισε.

Η διάσκεψη θα συνεχιζόταν στις 7 το απόγευμα, ενώ ήταν βέβαιο από νωρίς ότι θα συνεχιζόταν και την επόμενη ημέρα, Παρασκευή.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προσφωνεί τη διάσκεψη για την Κύπρο ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρακολουθεί προσεκτικά.Μια εικόνα χίλιες λέξεις pic.twitter.com/3p4MUxrUn3

— ERATO K. MARCOULLIS (@eratokm1) January 12, 2017

Πάντως από το πρωί της Πέμπτης, υπήρξαν κάποια «κακά» σημάδια. Η ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, αποχώρησε από την ελβετική πόλη σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την κυπριακή κυβέρνηση. Αντίστοιχα, υπήρξαν αντιδράσεις και στην τουρκοκύπρια πλευρά. Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν και ο «υπουργός Εξωτερικών» Ταχσίν Ερτογρούλογλου ανακοίνωσαν ότι δεν θα συνοδεύσουν τον κ. Ακιντζί στη δεξίωση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Βέβαια όλες οι πλευρές αναγνώριζαν ότι την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη, έγινε ένα σημαντικό βήμα με την κατάθεση χαρτών. Αλλά κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην κατοχή του ο Φιλελεύθερος Κύπρου, ήταν εμφανές ότι υπάρχουν αρκετά σημεία διαφωνίας και πέρα από το εδαφικό.

At #ConferenceOnCyprus in the @UN in Geneva with @JunckerEU. Impressive work already done, EU looking forward to welcoming a united #Cyprus pic.twitter.com/E8EwuVRzmm

— Federica Mogherini (@FedericaMog) January 12, 2017

Για παράδειγμα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να ζήτησε να ισχύσουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες και για τους τούρκους πολίτες. Να ισχύουν δηλαδή, οι Τούρκοι τις τέσσερις βασικές ελευθερίες που έχουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες. Και αργότερα, μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι οι τουρκικές εγγυήσεις στην Κύπρο πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

Ανάμεσα στις φωνές που ακούγονταν από τις διαφορετικές πλευρές επικράτησε και η αισιόδοξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη διάσκεψη. Ο ίδιος τόνισε ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι το μόνο νόμισμα του κράτους θα είναι το ευρώ. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά τη λύση.

Αντίστοιχα, τεχνική υποστήριξη και στις δύο πλευρές, παρέχει από τον Ιανουάριο του 2016 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατόπιν αιτήματος των δύο κοινοτήτων. Γι’ αυτό και στη διάσκεψη στη Γενεύη μετέχει και απεσταλμένος του οργανισμού στον ρόλο του συμβούλου ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση του νησιού σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Οι συστάσεις του Ταμείου αφορούν θέματα δημόσιας διοίκησης, ώστε να αποφευχθούν ζημιογόνες «διπλές» οντότητες, και να συσταθούν αποτελεσματικές υπηρεσίες στη συλλογή στατιστικών στοιχείων.

The post «Οσκαρ» σε Αναστασιάδη και Ακιντζί έδωσε ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα