Οι υπουργοί καλωσορίζουν τους Θεσμούς στο Χίλτον

Με «μενού» τις ιδιωτικοποιήσεις, τα δημοσιονομικά μεγέθη και την αγορά ενέργειας ξεκίνησε από το πρωί (Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου) ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με του Θεσμούς. Αυτή ήταν η ατζέντα των επαφών, την οποία είχαν ήδη επιβεβαιώσει από το υπουργείο Οικονομικών. Η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα ήταν και η επιτυχία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup. Τώρα υπάρχει ελπίδα για μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ώστε κάποια στιγμή να κλείσει η αξιολόγηση, η οποία σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό

Αλέξη Τσίπρα ήταν να κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου…

Οι επαφές άρχισαν στις 10:30 το πρωί, όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διέβη το κατώφλι του Χίλτον. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, όπως είχε ειπωθεί, το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων που είναι «ουρά» προηγούμενης αξιολόγησης.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος καταφθάνει στο Χίλτον. Οι Θεσμοί επέστρεψαν αλλά ο υπουργός Οικονομικών δεν τους βλέπει μόνος

Στις 12 το μεσημέρι ακολούθησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι η αγορά της αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 7 μ.μ. θα γίνει μία επισκόπηση των ζητημάτων από κοινού με τους δανειστές, ενώ η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης θα κλείσει στις 8.30 μ.μ. με συζήτηση για τα δημοσιονομικά.

Οι πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να καταρτιστούν σε αυτό το γύρο διαπραγμάτευσης αφορούν το φορολογικό σύστημα, το ασφαλιστικό σύστημα και την εργασιακή νομοθεσία.

Σύμφωνα με την κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», ο κ. Τσακαλώτος έχει ζητήσει από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση «διαπραγματευτικής ομάδας», η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις με βάση την εξέλιξη των επαφών με τους Θεσμούς.

Ο υπουργός θα μεταφέρει τις προτάσεις της ομάδας στους πιστωτές και αν αυτές απορρίπτονται θα συνέρχεται εκ νέου η διαπραγματευτική ομάδα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντάται με τους Θεσμούς μόνο για θέματα που αφορούν το δικό του υπουργείο. Ζητήματα που αφορούν άλλα υπουργεία, όπως ενεργειακά ή εργασιακά, θα τα διαχειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός, εξ ου και η εμφάνιση του κ. Σταθάκη στο Χίλτον.

Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να επέλεξε τη συγκεκριμένη, πιο χρονοβόρα, διαδικασία ώστε να μην κατηγορηθεί προσωπικά και μόνο αυτός για υποχωρητικότητα έναντι των Θεσμών. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο θέμα των «Νέων» την περασμένη εβδομάδα που τον ήθελε να λέει ότι «εγώ δεν θα γίνω Βαρουφάκης», υπονοώντας ότι δεν θα αναλάμβανε προσωπικά τη διαπραγμάτευση για να θυσιαστεί πολιτικά όπως ο προκάτοχός του.

The post Οι υπουργοί καλωσορίζουν τους Θεσμούς στο Χίλτον appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα