Οι τελευταίες ημέρες ενός τέρατος

Ο Ελβις Πρίσλεϊ ζει. Οι εξωγήινοι υπάρχουν. Ο συγγραφέας Τόμας Πίντσον που κανένας δεν τον έχει δει, δεν είναι ένας αλλά πολλοί συγγραφείς. Δεν υπάρχει ούτε μια, ούτε δύο, αλλά πολλές θεωρίες συνωμοσίας που κάνουν το θυμικό της παγκόσμιας κοινότητας να κινητοποιούν.

Η μεγαλύτερη όλων, όμως, είναι η τύχη του Αδόλφου Χίτλερ μετά την κατάληψη του Βερολίνου από τις συμμαχικές δυνάμεις; Τι ακριβώς συνέβη τότε; Αυτοκτόνησε; Διέφυγε; Ζει ακόμη και

πού ακριβώς; Οι εικασίες είναι απειράριθμες, οι εκδοχές ακόμη περισσότερες,

Ο Κουεντίν Ταραντίνο στην ταινία του «Inglourious Basterds», το 2009, δίνει μια δική του, ολότελα προσωπική εκδοχή, καθώς βάζει τον Φύρερ να δέχεται βροχή πυροβολισμών από Εβραίους μέσα σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Μόνο που η ταινία δεν είναι επίσημη ιστορία και ούτε, φυσικά, θέλησε ποτέ να γίνει.

Ο αμερικανικός ιστότοπος Ozy επαναφέρει στο προσκήνιο τις περιβόητες τελευταίες ημέρες του Χίτλερ και καταγράφει όλες τις πιθανές εκδοχές. Η πλέον επίσημη είναι ότι πέθανε στις 30 Απριλίου 1945 όταν αυτοπυροβολήθηκε μέσα στο καταφύγιό του. Ωστόσο, η σύγχυση γύρω από τι συνέβη εκείνες τις ταραγμένες ημέρες, σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές θεωρίες, έχουν τροφοδοτήσει μια ολόκληρη κερδοσκοπία για τι ακριβώς συνέβη με τον Χίτλερ. Εξ ου και είναι αρκετοί αυτοί που απορρίπτουν την επίσημη ιστορία και πιστεύουν ακράδαντα ότι δεν πέθανε εκείνη την ημέρα, αλλά, αντίθετα, κατέφυγε στην Ισπανία και στη συνέχεια στην Αργεντινή.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε στους αμερικανούς πράκτορες, ο πρώην επικεφαλής της Γκεστάπο, Χάινριχ Μίλερ, πριν ξεκινήσει για συνεργάζεται μαζί τους. Τους είχε πει ότι μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Χίτλερ διέφυγε στην Ισπανία και στο καταφύγιό του βρέθηκε ένας συγγενής του που είχε την ίδια ομάδα αίματος με αυτόν. Μόνο και μόνο και μπερδέψει τα πράγματα.

Πρωτοσέλιδο της εποχής που επιχαίρει για το θάνατο του Χίτλερ

Υποψίες για την κατάληξη του Χίτλερ φέρεται να είχε και ο Στάλιν. Μια αρχική αυτοψία στο σώμα που βρέθηκε στο καταφύγιο και η οποία δεν ανέφερε τίποτα για το μοιραία σφαίρα που αφαίρεσε τη ζωή του, φούντωσε ακόμη περισσότερο την καχυποψία του, με αποτέλεσμα να διερωτηθεί αν, όντως, ο Χίτλερ ήταν νεκρός.

Αυτοί που τάσσονται υπέρ της εκδοχής της αυτοκτονίας, αποδέχονται το πρότυπο της διπλής αυτοκτονίας (Χίτλερ και Εύα Μπράουν) που είχε κυριαρχήσει τότε στα ραδιόφωνα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως, ήδη, από το 1945 υπήρξαν πολλοί που δεν δέχθηκαν αυτή την επίσημη εκδοχή.

Το 2012, ο σκηνοθέτης και παραγωγός, Νόαμ Σαλέβ και ο ερευνητής Πάμπλο Γουέσλερ, μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, επισήμαναν πως ότι ο Χίτλερ διέφυγε στην Αργεντινή και ότι η εκδοχή των Ρώσων περί αυτοκτονίας δεν μπορεί να γίνει πιστευτή. «Ηδη από το καλοκαίρι του 1945 υπήρχαν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο που ρωτούσαν πού βρίσκεται ο Χίτλερ», σημειώνει ο Γουέσλερ.

Το καταφύγιο του Χίτλερ, τη στιγμή που το Βερολίνο έπεφτε στα χέρια των Συμμάχων

Πλέον, ακόμη και κάποιοι Ρώσοι έχουν αμφιβολίες για το θέμα. Το 2009, χάρη σε μια έκθεση, η ρωσική εφημερίδα Pravda φιλοξένησε την ερευνήτρια Λίντα Στράουσμπαχ, η οποία μελέτησε κάποια δείγματα DNAκαι διαπίστωσε πως τα θραύσματα οστών που συνέλεξαν οι Σοβιετικοί στο κρησφύγετο δεν προέρχονταν από άνδρα, αλλά από γυναίκα.

Ο αργεντινός συγγραφέας Αμπελ Μπάστι θεωρεί δεδομένο ότι ο Φύρερ διέφυγε στην Αργεντινή. Η διαδρομή που ακολούθησε ήταν: από το Βερολίνο στην Ισπανία πετώντας με ένα Μέσερσμιτ Μe-26 και στη συνέχεια, συνοδεία της Μπράουν, μετέβη στην Αργεντινή με υποβρύχιο.

Ρώσοοι στρατιώτες έχουν περικυκλώσει ένα πτώμα που φέρεται να είναι του Αδέλφου Χίτλερ

Κατά τον συγγραφέα Ντέιβιντ Λίπμαν, ο Χίτλερ εξέφραζε συχνά την ανησυχία ότι οι Σοβιετικοί θα προσπαθήσουν να τον βγάλουν ζωντανό από το καταφύγιό του με κάποιο πονηρό τέχνασμα. Ο Χίτλερ, σημειώνει, δεν επρόκειτο να φύγει. Θα προτιμούσε να πεθάνει σαν Βαγκνερικός χαρακτήρας, μέσα στις φλόγες που ο ίδιος δημιούργησε. Για να συμπληρώσει ότι συχνά μιλούσε για την επικείμενη αυτοκτονία του.

Ετσι, ενώ οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι ο Χίτλερ πέθανε στο καταφύγιό του, πριν από 71 χρόνια, υπάρχουν κι εκείνοι που επιμένουν ότι άλλη είναι η αλήθεια. Κατά τον Σαλέβ, ο Χίτλερ εκμεταλλεύτηκε την αναμπουμπούλα εκείνων των ημέρων στο Βερολίνο για να διαφύγει από τη φλεγόμενη πόλη και να ζήσει στην Αργεντινή για λίγα χρόνια. Μάλιστα, αυτή τη θεωρία δεν χαρακτηρίζει ως συνωμοσία, αλλά ως μια επιτυχημένη απόδραση της τελευταίας στιγμής που τον έσωσε από τον θάνατο».

The post Οι τελευταίες ημέρες ενός τέρατος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα