Οι πρώτοι πυροβολισμοί στις διαδηλώσεις κατά του Τραμπ

Ξανά στους δρόμους της Νέας Υόρκης, του Λος Αντζελες και του Σικάγο θα βγουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες των ΗΠΑ που αντιδρούν στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ενός πολιτικού που δίχασε όσο κανείς άλλος και εξελέγη μολονότι δεν ψηφίστηκε από την πλειοψηφία – η Χίλαρι Κλίντον πήρε περί το ένα εκατ. ψήφους περισσότερες. «Πρέπει να ενωθούμε παρά τις διαφορές για να μην κυβερνήσει τη χώρα το ΜΙΣΟΣ», έγραψαν στο Facebook οι διοργανωτές των διαδηλώσεων στη Νέα

Υόρκη ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση μιας συγκέντρωσης και πορείας το μεσημέρι του Σαββάτου στη Γιούνιον Σκουέρ.

«Είναι η ώρα μας ως κίνημα να ενωθούμε και να αντιμετωπίσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και αυτό που θέλει να κάνει σ’ αυτή τη χώρα», αναφέρουν οι οργανωτές στο Facebook ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση μιας συγκέντρωσης στο Μακάρθουρ Παρκ του Λος Αντζελες. Περίπου 100.000 άτομα δήλωσαν στο Facebook ότι σχεδιάζουν να συμμετάσχουν ή ότι ενδιαφέρονται για τις συγκεντρώσεις κατά του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λος Αντζελες. Οι οργανωτές είπαν στους διαδηλωτές ότι η βία και οι βανδαλισμοί δεν θα γίνουν ανεκτοί.

Ωστόσο, οι αναταραχές γίνονται ολοένα και πιο βίαιες. Και στις ΗΠΑ, ως γνωστόν, δεν αργούν να βγουν τα όπλα…

Πρώτες βοήθειες στον διαδηλωτή που τραυματίστηκε από σφαίρα κατά τη διάρκεια της πορείας (REUTERS/Cole Howard)

Τη νύχτα της Παρασκευής στο Ορεγκον (πρωί Σαββάτου ώρα Ελλάδος), την τρίτη συνεχόμενη νύχτα των διαδηλώσεων κατά του Ντόναλντ Τραμπ, έπεσε ο πρώτος πυροβολισμός. Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) της Παρασκευής στο Πόρτλαντ του Ορεγκον. «Ενας άνδρας έχει χτυπηθεί. Ολοι πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή αμέσως», ανακοίνωσε η αστυνομία στο Twitter. Ο πυροβολισμός σημειώθηκε την ώρα που διέσχιζαν οι διαδηλωτές την γέφυρα Μόρισον, στο κέντρο της πόλης.

Police investigating shooting on Morrison Bridge. One person down. Everyone needs to leave the area immediately!

— Portland Police (@PortlandPolice) November 12, 2016

Φαίνεται ότι ο δράστης βρισκόταν μέσα σε ένα όχημα μαζί με άλλους επιβαίνοντες όταν προέκυψε συμπλοκή με έναν άλλο διαδηλωτή. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο ένοπλος άνδρας βγήκε έξω και άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί το θύμα, το οποίο διαμετακομίστηκε σε νοσοκομείο χωρίς σοβαρά τραύματα.

Οι Αρχές αναζητούν τον ύποπτο τον οποίο περιγράφουν ως αδύνατο άνδρα, μαύρο και πιθανότατα έφηβο.

Ενας διαδηλωτής δείχνει στην κάμερα των ρεπόρτερ φυσίγγια, στο Πόρτλαντ (REUTERS/William Gagan)

Οι αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή της γέφυρας η οποία είναι πια σκηνή εγκλήματος. Ηδη το κέντρο της πόλης είχε μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Οι αρχές δήλωσαν ότι δέχθηκαν μολότοφ κατά τη διάρκεια της πορείας η οποία νωρίτερα είχε προκηρυχθεί «ειρηνική». Αρκετοί μέσα από το πλήθος των διαδηλωτών άρχισαν να πετάνε αντικείμενα στους αστυνομικούς οι οποίοι απαντούσαν με σπρέι πιπεριού, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Δείτε εικόνες από τις πρώτες διαδηλώσεις κατά της εκλογής Τραμπ

Αντίστοιχες πορείες με μικρότερα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Μαϊάμι, την Ατλάντα, το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη (κοντά στον Πύργο Τραμπ όπου διαμένει το πρόσωπο της εβδομάδας). Στο Λος Αντζελες οι διαδηλωτές έκαναν πορεία διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων και φωνάζοντας συνθήματα «Απορρίψτε τον εκλεγμένο πρόεδρο» και «Ποιών είναι οι δρόμοι; Δικοί μας δρόμοι».

Προσαγωγές στο Λος Αντζελες το βράδυ της Παρασκευής (Reuters)

Ακόμη και η Φιλαδέλφεια, στην Πενσιλβάνια όπου υπερίσχυσε ο κ. Τραμπ, «ξεσηκώθηκε» κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Νωρίτερα την Παρασκευή ο κ. Τραμπ είχε σχολιάσει με μία διαφορετική ματιά τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ. «Λατρεύω το γεγονός ότι μικρές ομάδες διαδηλωτών έχουν πάθος για τη μεγάλη χώρα μας», δήλωσε ανακαλώντας τις δηλώσεις που είχε κάνει όταν άρχισαν οι πρώτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τις οποίες είχε αποδώσει σε «επαγγελματίες διαδηλωτές».

Στη δυτική ακτή των ΗΠΑ οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι πολίτες πιστεύουν ότι υπήρξε υφαρπαγή της ψήφου τους. Είναι πολιτείες που ψήφισαν μαζικά υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, αλλά είδαν εξαιτίας του εκλογικού συστήματος να βγαίνει πρόεδρος ο Τραμπ. Ειδικά στους νέους, η υποψήφια των Δημοκρατικών είχε σχεδόν διψήφια διαφορά ποσοστού έναντι του Τραμπ. Αλλά και πάλι μια άλλη Αμερική έδωσε στον απρόβλεπτο και αμφιλεγόμενο υποψήφιο τα κλειδιά της ισχυρότερης χώρας του κόσμου.

«Δεν είναι ο πρόεδρος μου» γράφει η «στέκα» της 23χρονης διαδηλώτριας στη Φιλαδέλφεια (REUTERS/Mark Makela)

The post Οι πρώτοι πυροβολισμοί στις διαδηλώσεις κατά του Τραμπ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα