Οι περιέργως εξαφανισμένοι κινέζοι τραπεζίτες

Τον έλεγαν Ζεζού Γιανγκ, ήταν 62 χρονών κι εδώ και λίγες ώρες δεν βρίσκεται στη ζωή. Θα μπορούσε να είναι ακόμη ένας θάνατος, φυσιολογικός και χωρίς να προκαλέσει υποψίες ή να κινήσει έρευνες. Αλλά δεν είναι έτσι.

Ο Γιανγκ αυτοκτόνησε την Τετάρτη και πίσω του άφησε ένα ιδιόχειρο σημείωμα. Αφού το έγραψε, άνοιξε το παράθυρο του διαμερίσματός του που βρίσκεται στον 12ο όροφο ενός ουρανοξύστη στην πόλη Γουχάν και έπεσε στο κενό. Το σημείωμα, αν και η ύπαρξή του μεταδόθηκε από τα κινεζικά Μέσα, δεν έγινε ποτέ γνωστό, ως προς το περιεχόμενό του. Ο Γιανγκ ήταν μέχρι τις αρχές του έτους πρόεδρος

στη Changjiang Securities, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε όλη την Κίνα στον τομέα του real estate και των επενδύσεων σε ασφάλιστρα ακινήτων. Από τις 6 Ιανουαρίου και μετά, ο Γιανγκ παραιτήθηκε από το πόστο του με την επίσημη ανακοίνωση να λέει πως πρόκειται «για προσωπικούς λόγους». Η πραγματικότητα, όμως, είναι λίγο διαφορετική. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος διέταξε έρευνα για τον Γιανγκ. Και δεν ήταν ο μόνος για τον οποίο έγινε κάτι τέτοιο.

Ο Γιανγκ είναι η τελευταία απώλεια μιας σειράς στελεχών σε υψηλές βαθμίδες του τραπεζικού και του επενδυτικού τομέα. Εδώ και λίγους μήνες έχει αρχίσει μία διαδικασία «εκκαθάρισης» από το Κομμουνιστικό Κόμμα, μετά τις συνεχόμενες βουτιές του χρηματιστηρίου. Από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, ο Γενικός Δείκτης της Σανγκάης έχει χάσει πέντε τρισεκατομμύρια δολάρια (διαβάστε περισσότερα εδώ) και το Πεκίνο αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως παίζονται σκοτεινά παιχνίδια από κινέζους επενδυτές, μέσω των υψηλόβαθμων στελεχών των εταιρειών τους. Κι όταν μιλάμε για εταιρείες και επενδυτές, αναφερόμαστε σε μεγέθη αντίστοιχα με τη Goldman Sach’s και τη Berksire Hathaway, τον όμιλο δηλαδή του Γουόρεν Μπάφετ.

Πριν από τον Γιανγκ, είχε πάρει… σειρά ο Τσεν Χονγκιάο. Ο Χονγκιάο ήταν πρόεδρος της Guosen Securities και βρέθηκε κρεμασμένος στην έπαυλή του στο Σενζέν, τον περασμένο Οκτώβριο. Το διαφορετικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως για τον Χονγκιάο δεν είχε υπάρξει κάποιο ένταλμα για έρευνα από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες. Ή τουλάχιστον δεν ήταν γνωστό κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η αυτοκτονία του ήρθε ακριβώς μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Ζιανγκ Γιουτζούν. Ο Γιουτζούν ήταν πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ίδιας εταιρείας κι από την στιγμή που έγινε γνωστό πως ερευνάται από το κράτος για τον ρόλο του και τις αποφάσεις του δεν έδωσε ξανά σημεία ζωής. Ακόμη και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει εάν ζει ή εάν πέθανε, κανείς δεν είναι σε θέση να πει που βρίσκεται.

Πάμε να δούμε μερικές από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις σαν αυτές που μόλις διαβάσατε:

Μάο Ξιάο Φενγκ (πρόεδρος της China Minsheng Bank)

Reuters/Stringer

Ο 43χρονος Κινέζος ήταν μέχρι πέρυσι τέτοιον καιρό ο νεότερος πρόεδρος τραπεζικού ομίλου στην Κίνα. Τον Ιανουάριο του 2015 παραιτείται για προσωπικούς λόγους (όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση), ωστόσο, όπως αναφέρει ο Τζεπίνγκ Χουάνγκ –δημοσιογράφος του Quartz– θεωρείται βέβαιο πως η απόφαση για απομάκρυνσή του πάρθηκε από το ΚΚΚ. Το μέγεθος της Minsheng Bank είναι τεράστιο, είναι άλλωστε μέσα στις 50 μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο. Αλλά και το χρέος της είναι τεράστιο. Εχει αυξηθεί, μάλιστα, γεωμετρικά τα τελευταία χρόνια, από το 2002 και μετά όταν και εντάχθηκε ο Φενγκ στους κόλπους της. Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως ο 43χρονος Φενγκ ήταν εξέχον στέλεχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας και είχε στενή σχέση με τον Χου Ξιντάο, τον κινέζο πρωθυπουργό.

Λέι Τζι (πρόεδρος της Founder Securities)

Αγνοούνταν από τον Ιανουάριο του 2015. Κανείς δεν ήξερε τίποτα. Τον περασμένο Νοέμβριο, το Bloomberg έγραψε πως βρισκόταν υπό κράτηση και αφέθηκε ελεύθερος από τις Αρχές. Οπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, ο Λι είχε φύγει με αναρρωτική άδεια από την εργασία του, η οποία μετρούσε από τις 12 Ιανουαρίου του 2015 και θα διαρκούσε για μία εβδομάδα, μέχρι τις 19 του ίδιου μήνα. Τρεις ημέρες αργότερα, η Founder Securities ανακοίνωσε την αντικατάστασή του, με προσωρινό πρόεδρο τον Χε Κικόνγκ.

Γουάνγκ Γιαοτίνγκ (αντιπρόεδρος της Hua Xia Bank)

Η τράπεζα της Σανγκάης δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλη. Θεωρείται μεσαίου μεγέθους. Ωστόσο, τον Μάιο του 2015, η απομάκρυνση του Γιαοτίνγκ θεωρήθηκε μεγάλη είδηση στην Κίνα. Το θέμα πήρε ιδιαίτερες διαστάσεις τον Δεκέμβριο, όταν έγινε η δίκη του με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της διαφθοράς. Το πρόστιμό του; Κάτι περισσότερο από 150.000, 164.000 δολάρια για την ακρίβεια.

Λι Γουϊφέι (πρόεδρος της Man Group’s China business)

Reuters/Stringer

Η Man Group είναι ένα από τα μεγαλύτερα hedge fund του κόσμου. Και η κινέζα επικεφαλής της φωτογραφήθηκε υπό τη συνοδεία αστυνομικών το περασμένο καλοκαίρι. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι αυτό έγινε για να δώσει πληροφορίες και να συνεργαστεί στην έρευνα που γίνεται για την «μυστηριώδη κινητικότητα» στο κινεζικό χρηματιστήριο. Η ίδια η Γουϊφέι εμφανίστηκε τον Νοέμβριο σε φιλανθρωπικό γκαλά και αρνήθηκε τα όσα της καταλογίζονται. Μάλιστα, αρνήθηκε και το ότι ανακρίθηκε, αναφέροντας πως έκανε διακοπές στην Κίνα. Την ίδια ώρα, οι φήμες για συναντήσεις της με στελέχη μεγάλων βιομηχανιών δίνουν και παίρνουν.

Γκουό Γκουάνγκ Ζανγκ (πρόεδρος της Fosun Group)

Reuters/Bobby Yip

Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες του παιχνιδιού. Ο 48χρονος δισεκατομμυριούχος εξαφανίστηκε για αρκετές ημέρες τον περασμένο Δεκέμβριο, με τα διεθνή media να αναφέρουν πως παρέχει πληροφορίες στις κινεζικές Αρχές για τα όσα συμβαίνουν στο χρηματιστήριο της Σανγκάης. Μάλιστα, το περιβάλλον του διέρρεε πως βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας από «συγκεκριμένους αντιπάλους του που τον ήθελαν εκτός σκακιέρας». Στις 14 Δεκεμβρίου, και μην έχοντας δώσει σημάδια ζωής για τέσσερις ημέρες, εμφανίστηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ του ομίλου του, σαν… να μη συμβαίνει τίποτα.

Ο Γκουό Γκουάνγκ Ζανγκ είναι ο 17ος πιο πλούσιος άνθρωπος στην Κίνα και η περιουσία του ανέρχεται στα 5.6 δισεκατομμύρια δολάρια. Καθαρά. Ωστόσο, ο ίδιος έχει χάσει αρκετές φορές την έννοια του μέτρου, αφού δεξιά κι αριστερά αυτοχαρακτηρίζεται ως… ο κινέζος Γουόρεν Μπάφετ.

Και η λίστα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Μάλιστα, τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως θα υπάρχουν αποκαλύψεις σύντομα.

Εν αναμονή…

The post Οι περιέργως εξαφανισμένοι κινέζοι τραπεζίτες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα