Οι Νορβηγοί μετατρέπουν τον λατρεμένο μπακαλιάρο σε χαρτονόμισμα! [βίντεο]

Η Νορβηγία τύπωσε νέα χαρτονομίσματα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, η κεντρική τράπεζα Norge Bank επέλεξε να μην αποτυπώσει σε αυτά πορτρέτα ιστορικών προσωπικοτήτων αλλά στοιχεία της θάλασσας. Και στο χαρτονόμισμα των 200 κορωνών (περίπου 21 ευρώ) εμφανίζεται ένας μπακαλιάρος!

Λογικό. Μιλάμε για το ψάρι που τρέφει τους Νορβηγούς και την οικονομία τους, καθώς η χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας θαλασσινών στον κόσμο,

μετά την Κίνα. Είναι το «λευκό χρυσάφι» για αυτούς. Αλλά δεν φτάνει ένα χαρτονόμισμα για να τιμήσει η χώρα το λατρεμένο ψάρι. Η τράπεζα σε συνεργασία με σατιρικό συγκρότημα προωθεί ολόκληρο τραγούδι (Torsken kommer II – Torske kroner nå ή «Ο μπακαλιάρος έρχεται, μπακαλιάρος κορώνα τώρα») και βίντεο προς τιμήν του ψαριού!

Οι τρεις κωμικοί-καλλιτέχνες ντύνονται στα κίτρινα, ανεβαίνουν σε καΐκι, χορεύουν ρυθμικά και φιλούν τα ψάρια που έπιασαν. «Ο μπακαλιάρος είναι φίλος μας, και ξαφνικά αξίζει 200 κορόνες!», λένε ανάμεσα σε άλλα. Στη συνέχεια επισκέπτονται την τράπεζα και εκεί γίνεται η συναλλαγή: τα ψάρια μετατρέπονται σε χαρτονομίσματα…

Ο μπακαλιάρος μετατρέπεται -μεταφορικά και κυριολεκτικά- σε χαρτονόμισμα των 200 κορώνων (περίπου 20 ευρώ)

Οταν ζητήθηκε μετάφραση των στίχων από την τράπεζα, εκπρόσωπός της απάντησε: «Πολύ φοβάμαι ότι αυτό το κείμενο θα χαθεί στη μετάφραση. Υπάρχουν ρίμες και αναφορές στην νορβηγική κουλτούρα που είναι αδύνατον να μεταβιβαστούν σε ένα διεθνές ακροατήριο». Το ίδιο και η εμμονή αυτή με τον μπακαλιάρο.

Τα νέα -πιο ασφαλή και ανθεκτικά- χαρτονομίσματα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στη Νορβηγία μέχρι το τέλος του Μαΐου. Είναι όλα «θαλασσινά».

50 κορώνες: Η θάλασσα που μας ενώνει (φάρος)

100 κορώνες: Η θάλασσα που μας ενώνει με τον κόσμο (καράβι)

200 κορώνες: Η θάλασσα που μας ταΐζει (ψάρι)

500 κορώνες: Η θάλασσα που μας δίνει ευημερία (καΐκι)

1000 κορώνες: Η θάλασσα που μας πάει μπροστά (κύμα)

The post Οι Νορβηγοί μετατρέπουν τον λατρεμένο μπακαλιάρο σε χαρτονόμισμα! [βίντεο] appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα