Οι… παρείσακτοι στο Σαλόνι της Γενεύης

10:49 4/3/2016 - Πηγή: Protagon

Μπορεί να υπολείπεται το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης σε επιφάνεια και σε επιβλητικότητα απέναντι στις εκθέσεις της Φρανκφούρτης ή του Παρισιού, υπερέχει όμως σε πλουραλισμό.

Η απουσία ελβετών αυτοκινητοκατασκευαστών και η παραδοσιακή ουδετερότητα της χώρας λειτουργούν στη Γενεύη υπέρ των μικρών του κλάδου, στους οποίους δίνονται κεντρικά περίπτερα στην καρδιά της έκθεσης. Αντίθετα δηλαδή με ό,τι συμβαίνει στα υπόλοιπα διεθνή Motor Shows, όπου οι εξωτικές μάρκες φυτοζωούν σε απόμακρες και κακοφωτισμένες αίθουσες

και τις βρίσκεις είτε με πυξίδα είτε απλά επειδή έχεις χαθεί.

Μάρκες, όπως οι Bee Βee, Lazareth ή Kyburz, είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό, ωστόσο δεν στερούνται ενδιαφέροντος. Τα προϊόντα τους είναι συνήθως ειδικών χρήσεων και δεν προορίζονται για μαζική παραγωγή, βρίθουν όμως από καινοτομίες και ενσαρκώνουν το μεράκι του παραδοσιακού μάστορα σε μία σύγχρονη εκδοχή. Αρκετές από αυτές τις εξωτικές μάρκες συμμετέχουν στην έκθεση σαν υπενοικιαστές άλλων μεγαλύτερων εταιρειών, οι οποίες τους παραχωρούν μερικά τετραγωνικά μέτρα του πανάκριβου περιπτέρου τους στη Γενεύη, ώστε να ελαφρύνουν τον προϋπολογισμό τους.

Οι διοργανωτές του αριστοκρατικού Σαλονιού στους χώρους της PALEXPO δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με τη συγκεκριμένη τακτική της υπενοικίασης, όμως την ανέχονται, επειδή οι μικρές μάρκες τείνουν να γίνουν σήμα κατατεθέν για το Σαλόνι Αυτοκινήτου και αποτελούν πλέον το αλατοπίπερο της έκθεσης στις όχθες της λίμνης Λακ Λε Μαν.

Ας δούμε, λοιπόν, τους μικρούς και άσημους της αυτοκίνησης, που όμως ξεχωρίζουν στο εφετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Micro Microlino: Αν σας θυμίζει την cult BMW Isetta, έχετε απόλυτο δίκιο. Η πρόσβαση στο διθέσιο Microlino γίνεται ανοίγοντας το μπροστινό καπό, που λειτουργεί και σαν πόρτα με ενσωματωμένο το τιμόνι και τον πίνακα οργάνων, ενώ ο εξοπλισμός είναι σπαρτιάτικος. Το καινοτόμο αυτοκινητάκι εφοδιάζεται με ηλεκτροκινητήρα, χάρη στον οποίο πιάνει τα 90 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα και προσφέρει 130 χιλιόμετρα αυτονομία. Το Micro Microlino θα διατίθεται αρχικά μόνον στην Κίνα σε τιμές εκκίνησης λίγο κάτω από τις 10.000 ευρώ.Bee Bee XS: Φορέστε το μαγιό σας και γραμμή για την παραλία. Το ανοιχτό τετραθέσιο μοντελάκι της Bee Bee Automobiles είναι ηλεκτρικό, διαθέτει σαλόνι που πλένεται με σφουγγάρι και λάστιχο και ζυγίζει μόνον 660 κιλά. Το γαλλικό αυτοκίνητο προσφέρει έως 110 χιλιόμετρα αυτονομία και κοστίζει από 10.000 ευρώ, ενώ απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες ενοικίασης.ΕΡ Τender: Δεν πρόκειται για κάποιο αυτοκίνητο, αλλά για ένα καινοτόμο τρέιλερ με έναν μικρό δικύλινδρο βενζινοκινητήρα που συνδέεται με ηλεκτροκίνητα μοντέλα. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης λειτουργεί σαν γεννήτρια για τη φόρτιση των μπαταριών και εξασφαλίζει αυτονομία εκατοντάδων χιλιομέτρων στο ηλεκτρικό όχημα. Εννοείται ότι το τρέιλερ κουμπώνει στο αυτοκίνητο μόνον για τα ταξίδια, αφού για τις καθημερινές μετακινήσεις αρκεί η αυτονομία των μπαταριών. Το ΕΡ Tender θα κυκλοφορήσει το 2017 στο εμπόριο σε άγνωστες προς το παρόν τιμές και θα κατασκευάζεται στη Γαλλία.Κyburz eRod: Η ελβετική Kyburz ειδικεύεται κανονικά στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων για ΑΜΕΑ και για χρήση σε Δήμους. Με το eRod παρουσίασε όμως στη Γενεύη κάτι εντελώς διαφορετικό, καθώς πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο ρόουντστερ με γυμνό αμάξωμα βάρους μόλις 570 κιλών και 120 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα. Το διθέσιο μοντέλο προσφέρει έως 130 χλμ. αυτονομία και κοστολογείται στην Ελβετία γύρω στις 25.000 ευρώ.Secma F16 Turbo: Eνα σκληροπυρηνικό ρόουντστερ τσέπης με βάρος 657 κιλά και τετρακύλινδρο κινητήρα 1,6 λίτρων της Peugeot με 205 ίππους. Το πισωκίνητο Secma F16 Turbo πιάνει τα 240 χλμ./ώρα ανώτατη ταχύτητα και επιταχύνει από στάση έως 100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,8’’, ενώ το εσωτερικό του έχει σχεδιαστεί με βασικό κριτήριο την απλότητα.Lazareth LM 847: Παίρνεις έναν κινητήρα V8 της Μaserati, τον τοποθετείς στο πλαίσιο μιας μοτοσικλέτας, βάζεις και διπλά λάστιχα για να αντέχουν στο βάρος 400 κιλών και στη δύναμη 470 ίππων και γίνεσαι δακτυλοδεικτούμενος στον δρόμο με μία Lazareth LM 847. Η οποία Lazareth κατασκευάζει και τετράτροχες «γουρούνες» παρόμοιας λογικής, στις οποίες χρησιμοποιεί όμως κινητήρες της Ferrari. Ετσι, για την αλλαγή!

The post Οι… παρείσακτοι στο Σαλόνι της Γενεύης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα