Οι χρήσιμοι ηλίθιοι

Ο ταχύπους» Αχιλλεύς δε μπορεί να φθάσει τη χελώνα αν αυτή τον προσπερνά λίγο. Και τούτο γιατί εκείνος όταν φθάσει στη θέση της, εκείνη θα έχει μετακινηθεί πιο μπροστά σε άλλη, την οποία θέση όταν φθάσει ο Αχιλλέας, η χελώνα θα έχει την εγκαταλείψει και θα έχει μετακινηθεί σε μια τρίτη κοκ.

Και η ερώτηση:

Αν, αν… λέω, τρέξουμε ως ο «ταχύπους» Αχιλλεύς και μπούμε σε ρυθμούς μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαμε να ξεπληρώσουμε το χρέος;

Αν εμείς είμαστε ο Αχιλλέας και το χρέος

ήταν έστω μικρό σαν τη χελώνα θα μπορούσαμε να το υπερκαλύψουμε;

Όχι, μου λες, αν η προπαγάνδα δεν σου έχει ροκανίσει αρκετά το μυαλό.

Γιατί η χελώνα είναι οι τόκοι που δεν θα φτάσουμε ποτέ…

Ναι και γιατί όμως αυτό είναι τόσο δύσκολα κατανοητό;

Γιατί ένα πράγμα είναι σταθερό, μέσα στους αιώνες, που δεν αλλάζει. Η προπαγάνδα που τυπώνεται ραφιναρισμένη με εκπληκτικές μεθόδους χάραξης πάνω στο θεμέλιο σανίδι της κάθε κοινωνίας. Μπολιάζει και το κοπίδι της χαράσσει με μαεστρία καταπληκτική το κάθε νεογέννητο κεφάλι. Έπειτα με το κεφάλι μπολιασμένο ο καθένας εκτελεί μηχανικά χωρίς να μπορεί να πάει μονάχος παρακάτω. Και το μεγάλο κακό, το μεγαλύτερο ατόπημα, είναι πως ακόμη και στο τέλος της ζωής αυτός ο ένας και όλοι οι ίδιοι, δεν βλέπουν τι απόγιναν όλα αυτά, όλα όσα του έκλεψαν και από τους περιστερώνες ποτέ δεν πέταξε ελεύθερα.

Από την άλλη άκρη του δίπολου της γνώσης είναι η πραγματική παιδεία. Και εκεί όμως η προπαγάνδα ως εκπαιδευτική διαδικασία καθορίζει τον χώρο της αντίληψης. Έτσι βλέπουμε για παράδειγμα ότι κανένας καθηγητής δεν έχει αποφανθεί ακόμη με σιγουριά για την αληθινή ηλικία των μαθητών του. Ανακριβής ως προς την ωριμότητα και η αναγραφόμενη στην αστυνομική ταυτότητα ημερομηνία γέννησης δεν είναι κατάλληλη πολλές φορές να εξηγήσει την ύπαρξη παιδιών ανώριμων ή γερασμένων.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους πολίτες ψηφοφόρους που είναι τα παιδιά αυτού του εκπαιδευτικού συστήματος που αναπαράγει γενιές χρήσιμων ηλιθίων.

Με λίγα λόγια, αφού δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους θεσμούς μόνο με τα οικονομικά εργαλεία όπως μας τους παρουσιάζουν, λαμβάνουν τον λόγο του αναλυτή οι πιο χρήσιμοι από τους ηλιθίους για να πείσουν. Και όλα τα ψευδεπίγραφα διλήμματα δεν είναι καθόλου τυχαίο που εκπορεύονται από τα διεθνή και εγχώρια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που αποτελούν την καρδιά της προπαγάνδας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που διεθνώς τα Μέσα βρίσκονται στα χέρια των εκάστοτε επιχειρηματικών ελίτ, πατρώνων της προπαγάνδας. Η κατά τα άλλα ελεύθερη αγορά των νεοφιλελεύθερων θιασωτών της θεωρίας του κοινωνικού χάους είναι απόλυτα ελεγχόμενη και πλήρως καθοδηγούμενη από τα ίδια χαρακτηριστικά. Το ίδιο αυτό σύστημα άλλωστε χρηματοδοτεί και πριμοδοτεί τους «χρήσιμους ηλίθιους» που ουρλιάζουν βγάζοντας άναρθρες κραυγές και ρητορεία μίσους έναντι της αντιληπτικής ικανότητας που αμφισβητεί.

The post Οι χρήσιμοι ηλίθιοι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα