Οι αναδρομικές περικοπές κάνουν τις επικουρικές… ρέστα από σύνταξη

Ακόμα λιγότερα θα δουν την Τετάρτη στα ΑΤΜ περίπου 250.000 συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων αφού, μετά τις μειώσεις που είχαν στις συντάξεις τους έως 50% από τον νόμο Κατρούγκαλου, αρχίζει και η παρακράτηση των αναδρομικών!

Πρόκειται για αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών, αφού βάσει του νόμου οι μειώσεις αρχίζουν από τον Ιούνιο αλλά τέθηκαν σε ισχύ τον Αύγουστο.

Με πρόσφατη νομοθετική διάταξη τέθηκε πλαφόν στις μηνιαίες αναδρομικές κρατήσεις προκειμένου

να μη μηδενιστούν πολλές επικουρικές συντάξεις. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι η αναδρομική κράτηση δεν πρέπει να ξεπερνά μηνιαίως το 10% της παροχής στην οποία επιβάλλεται, εφόσον η παροχή αυτή δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία αναδρομική κράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται των 50 ευρώ. Eτσι οι συνταξιούχοι θα υποστούν από αυτόν τον μήνα μειώσεις στις επικουρικές κατ’ ελάχιστον 50 ευρώ λόγω της αναδρομικής εφαρμογής των περικοπών που υπέστησαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο (επικουρικές Δημοσίου) μέχρι και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο (επικουρικές ιδιωτικού τομέα) καθώς βάσει του νόμου Κατρούγκαλου έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τον Ιούνιο του 2016.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», οι επικουρικές που θα πληρωθούν σε δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους θα είναι… ρέστα από σύνταξη με ποσά της τάξης των 16 ευρώ, των 29,90 ευρώ και των 58,46 ευρώ καθώς σε μεγάλο ποσοστό οι επικουρικές είναι κάτω από τα 100 ευρώ! Ολες οι επικουρικές που είχαν μεικτό άθροισμα πάνω από 1.300 ευρώ με τις κύριες συντάξεις μειώνονται με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιουνίου 2016. Οι συντάξεις που μετά τη μείωση δεν έπεφταν κάτω από τα 1.300 ευρώ, τώρα πέφτουν στα 1.250 ευρώ μεικτά λόγω των αναδρομικών περικοπών μικτά, που σημαίνει 1.070 ευρώ καθαρά (μετά την εισφορά ασθένειας, την κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ και το φόρο), αναφέρει η εφημερίδα.

Η πρώτη παρακράτηση των 50 ευρώ θα γίνει από αυτόν τον μήνα και οι επόμενες στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2016-Ιανουαρίου 2017-Φεβρουαρίου 2017.

Το ρεπορτάζ του «ΕΤ» φέρνει μεταξύ άλλων ως παραδείγματα:

– Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το Δημόσιο είχαν μείωση τον Αύγουστο και επομένως τους χρεώνουν με αναδρομικές περικοπές των 50 ευρώ επιπλέον για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

– Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), το Ταμείο Εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ) και άλλους φορείς είχαν μείωση τον Σεπτέμβριο και επομένως τους χρεώνουν με αναδρομικές περικοπές των 50 ευρώ επιπλέον για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

– Οι συνταξιούχοι με επικουρική από το ΝΑΤ, τα Ταμεία Βενζινοπωλών, Αρτοποιών και άλλους φορείς είχαν μείωση τον Οκτώβριο και επομένως τους χρεώνουν με αναδρομικές περικοπές των 50 ευρώ επιπλέον για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

The post Οι αναδρομικές περικοπές κάνουν τις επικουρικές… ρέστα από σύνταξη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα