Ο Βούτσης απαντά για τον «Ρουβίκωνα»: «Χρειάζεται ανεκτικότητα»…

Στα «πυρά» που δέχθηκε με αφορμή την εντολή του να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες κατά την πρόσφατη εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» στο Περιστύλιο της Βουλής, επιχειρεί να απαντήσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Για το θέμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει καλέσει τον κ. Βούτση να δώσει γραπτώς εξηγήσεις, ζητώντας να μάθει «με ποια αρμοδιότητα ο Πρόεδρος του νομοθετικού Σώματος παρεμβαίνει προκειμένου να

ελευθερωθούν πρόσωπα που διέπραξαν αδίκημα».

Στην επιστολή του προς τον κ. Βούτση πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήριζε«θεσμικά αδιανόητο» να προσφέρεται «ανοχή τύπου “Ρουβίκωνα”», την ώρα που -όπως επεσήμανε- παραβιάζονται χώροι της Βουλής και τα μέλη της εν λόγω αναρχικής συλλογικότητας «προσβλέπουν ανοιχτά στην κατάλυση του Κράτους».

Ο πρόεδρος της Βουλής ωστόσο, παρουσιάζει μία διαφορετική άποψη σχέση με τα γεγονότα στο Περιστύλιο, εκτιμώντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», πως «πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη ανεκτικότητα» ανάλογα με το «ποιόν» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- της εκάστοτε παρέμβασης.

«Καλό είναι τα πάντα να κινούνται εντός του νόμου, εντός του Συντάγματος και εντός των μέτρων της τάξης. Εκεί όπου υπάρχει διαφορά με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι στην αντίληψη την κατασταλτική ή την προληπτική ή την πιο ανεκτική, με βάση την οποία αντιμετωπίζονται γενικότερα οι κοινωνικές αντιδράσεις και τα κινήματα», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσης απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην κριτική της ΝΔ.

Ο κ. Βούτσης δηλώνει υπερήφανος «που δυόμισι χρόνια τώρα δεν υπάρχει μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη το κιγκλίδωμα», καθώς και για το γεγονός πως είναι λίγα «τα ακραία αυταρχικά περιστατικά της Αστυνομίας απέναντι σε ειρηνικά διαμαρτυρομένους, εκτιμώντας πως επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, «η Αστυνομία έχει διαμορφώσει μια δημοκρατική κουλτούρα με τρόπο μετρημένο και αναλογικό».

Ερωτηθείς μάλιστα αν είναι θεμιτή η δράση του «Ρουβίκωνα», ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει πως την κάθε παρέμβαση οποιασδήποτε οργάνωσης, εξωκοινοβουλευτικής ή άλλης, «μπορεί κανείς να την κρίνει από το ποιόν αυτής της παρέμβασης». «Οταν π.χ. υπάρχουν καταστροφές επίπλων ή μια βία λελογισμένη ή λιγότερο λελογισμένη, προφανώς όχι απλά είναι καταδικαστέα αλλά είναι εκτός νόμου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει λέγοντας πως σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη ανεκτικότητα.

Όσο για τις επιθέσεις και την κριτική που δέχεται ως πρόεδρος του Σώματος ότι η Βουλή έχει καταντήσει «ξέφραγο αμπέλι», ο κ. Βούτσης τις χαρακτηρίζει άδικες.

«Είναι άδικο ότι από ορισμένες πλευρές δημιουργείται η εντύπωση ότι η Βουλή είναι ξέφραγο αμπέλι. Η Βουλή ονομάζεται και Ναός της Δημοκρατίας. Οι ναοί, όπως ξέρετε, είναι ανοιχτοί, δηλαδή δεν είναι ούτε φυλακή ούτε γκουλάγκ ούτε ένα περίκλειστο όπου κάποιοι περίεργοι ψηφίζουν νομοσχέδια. Φέτος πέρασαν από τη Βουλή 93 χιλιάδες πολίτες. Δεν είναι μόνο τα παιδιά που έρχονται από όλη την Ελλάδα. Γίνονται ξεναγήσεις, έρχονται αντιπροσωπίες, εκπρόσωποι των διαδηλωτών. Είναι πολύ καλό που είναι έτσι», εκτιμά και με αφορμή την πρόσφατη… «επίσκεψη» των μελών του «Ρουβίκωνα» δηλώνει στωικά:

«Είναι προφανές ότι μπορεί να προκύψουν κάποια ζητήματα από τη μεγάλη επισκεψιμότητα της Βουλής ή από τον ανοιχτό χαρακτήρα που μπήκαν αυτοί οι νεαροί που πέταξαν τα τρικάκια και άνοιξαν ένα πανό και έφυγαν. Θα υπάρξουν τέτοια. Αλλά αυτό πρέπει να το δούμε μέσα από μια αντίληψη κατά την οποία η Βουλή είναι ένα οργανικό μέρος της καθημερινής πολιτικής και κοινωνικής Δημοκρατίας.

The post Ο Βούτσης απαντά για τον «Ρουβίκωνα»: «Χρειάζεται ανεκτικότητα»… appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα