Ο Τραμπ και το φυλετικό μίσος για το οποίο δεν θέλει να μιλά

Την χλιαρή αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καταδίκασε γενικά τη βία στο Σάρτλοτσβιλ, χωρίς επιμέρους αναφορές στις ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες που την προκάλεσαν, επιχείρησε να δικαιολογήσει ο Λευκός Οίκος.

Η αναφορά του προέδρου «φυσικά και περιλάμβανε όλες τις ομάδες, τους υπέρμαχους της ανωτερότητας των λευκών (supremacists), την Κου Κλουξ Κλαν, τους νεοναζί και όλες τις εξτρεμιστικές ομάδες», εξήγησε η προεδρία σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πολιτική ίσων αποστάσεων του Τραμπ ανάμεσα στους ακροδεξιούς και τους

αντιρατσιστές διαδηλωτές στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια.

Αργά το Σάββατο και ενώ είχε γίνει γνωστό ότι είχε σκοτωθεί μία γυναίκα, ο Τραμπ από το Νιού Τζέρσεϊ, όπου βρίσκεται σε διακοπές εργασίας, είχε καταδικάσει τη βία και το μίσος που προέρχονται «από πολλές πλευρές», τονίζοντας δύο φορές τις «πολλές πλευρές».

Ο Τραμπ, που απέφυγε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν μίλησε ρητά για τις ακροδεξιές και ναζιστικές ομάδες που είχαν συγκεντρωθεί στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Ο Τραμπ δεν έκανε δηλαδή αυτό που έκαναν πολιτικοί τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι καταδίκασαν σαφώς την ακροδεξιά τρομοκρατία.

Στη γραμμή του προέδρου για καταδίκη της βίας, αλλά τουλάχιστον με αναφορά στους ακροδεξιούς και τους νεοναζί που κυρίως την προκάλεσαν, κινήθηκε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

«Δεν ανεχόμαστε το μίσος και τη βία από τους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής, τους νεοναζί ή την Κου Κλουξ Κλαν» δήλωσε ο Πενς σε συνέντευξη Τύπου στην Καρταχένα της Κολομβίας. Πρόσθεσε ότι «αυτές οι επικίνδυνες περιθωριακές ομάδες δεν έχουν καμία θέση στη αμερικανική δημόσια ζωή και τις καταδικάζουμε απερίφραστα».

Ακόμη και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ΜακΜάστερ, απόστρατος αξιωματικός και ο ίδιος, είπε ότι «κάθε φορά που διαπράττεις επίθεση κατά των ανθρώπων για να υποκινήσεις τον φόβο, αυτό εμπίπτει στον ορισμό της τρομοκρατίας».

Τα γεγονότα καταδίκασε σε πιο υψηλούς τόνους από τον πατέρα της ακόμη και η κόρη του προέδρου Ιβάνκα Τραμπ.

Η μη καταδίκη από τον Τραμπ το μόνο που κατάφερε είναι να στείλει ένα καθαρό μήνυμα στους νεοναζί, γράφουν οι New York Times σε κεντρικό τους άρθρο με τίτλο «Το μίσος για το οποίο δεν τολμά να μιλήσει».

Στον αντίποδα μια ρατσιστική ιστοσελίδα, η The Daily Stormer, θριαμβολόγησε: «Δεν μας καταδίκασε, όταν του το ζήτησαν, απλά βγήκε από την αίθουσα. Πολύ, πολύ καλό, ο Θεός να τον έχει καλά».

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Τραμπ και μόνο αυτός στην σύγχρονη αμερικανική ιστορία, επικαλείται τους δαίμονες της μισαλλοδοξίας για να εξυπηρετήσει το δικό του συμφέρον. Υπενθύμισαν δε και τη σιωπή για το θέμα του πολιτικού συμβούλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον.

Οι NY Times σημείωσαν πως ενώ οι ρεπουμπλικανοί πολιτευτές λένε ότι δεν θέλουν τους ρατσιστές στην κομματική τους βάση, ο Τραμπ τους θέλει. «Στην απελπισία του να διασώσει την καταρρέουσα προεδρία του, στηρίζεται επάνω τους για άλλη μια φορά» έγραψαν χαρακτηριστικά.

Το BBC από την πλευρά του θυμίζει την προϊστορία του πολιτικού φλερτ του Τραμπ με τις ακραίες ομάδες που έσπευσαν να τον στηρίξουν όσο ήταν υποψήφιος ενώ και αυτός δεν να αποκήρυξε παρά με καθυστέρηση αυτήν την (τουλάχιστον) συμπάθεια που του έδειχναν.

The post Ο Τραμπ και το φυλετικό μίσος για το οποίο δεν θέλει να μιλά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα