Ο Τραμπ έκοψε το… δεξί του χέρι από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

13:06 6/4/2017 - Πηγή: Protagon

Δεν είναι γνωστό γιατί και τι ακριβώς σημαίνει, αλλά σίγουρα σημαίνει πολλά για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Διότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να απομακρύνει από μια καίρια θέση τον πιο πιστό του σύμβουλο, το πρόσωπο που τον οδήγησε –επικοινωνιακά– στη μεγάλη εκλογική νίκη τον Νοέμβριο του 2016.

Οπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Λευκό Οίκο, ο Στιβ Μπάνον,

δεν μετέχει πλέον στη σύνθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ο πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού ιστότοπου Breitbart News, ιδιαίτερα υπερσυντηρητικός στις απόψεις του, είναι το πρόσωπο που εν πολλοίς διαμόρφωσε το «αντικαθεστωτικό» προφίλ του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς υποστήριξε ότι ο Μπάνον θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ασφάλειας. «Ηταν μια φυσική εξέλιξη, που σκόπευε να διασφαλίσει ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι έτσι οργανωμένο, ώστε να υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πρόεδρο», δήλωσε ο ίδιος στο Fox News.

Πηγές του Λευκού Οίκου εξήγησαν στους New York Times ότι ο ρόλος του Μπάνον στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ήταν να επιτηρεί τον Μάικλ Φλιν, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας που αποπέμφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αποκαλύφθηκαν οι διασυνδέσεις και οι επαφές του με τη Ρωσία. Εξ ου και η σημείωση του Πενς ότι επρόκειτο για «φυσική εξέλιξη».

Δημοσιογράφοι και αναλυτές, πάντως, θεωρούν την απομάκρυνση Μπάνον ως μία πρώτη «νίκη» του άσπονδου εχθρού του εντός του κύκλου Τραμπ, του απόστρατου αντιστράτηγου Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, ο οποίος ορίστηκε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στη θέση του Φλιν. Φαίνεται ότι οι δύο τους, ο Μακμάστερ και ο Μπάνον, είχαν έρθει αρκετές φορές σε αντιπαράθεση, σχετικά με τον διεθνή ρόλο των ΗΠΑ και ειδικότερα για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η χώρα απέναντι στη Ρωσία. Ο «παραδοσιακός» Μακμάστερ δεν έβλεπε με καλό μάτι τις φιλικές διαθέσεις του Μπάνον απέναντι στη Ρωσία

Διόλου τυχαία, η απομάκρυνση του Μπάνον ανακοινώθηκε την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την πολύνεκρη χημική επίθεση που σημειώθηκε στη Συρία και την ίδια ακριβώς ημέρα που η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε για πρώτη φορά να επικρίνει, έστω και εμμέσως, τη Ρωσία: ο αντιπρόεδρος Πενς κάλεσε το Κρεμλίνο να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του 2013 για την απαγόρευση των χημικών όπλων στη Συρία.

The post Ο Τραμπ έκοψε το… δεξί του χέρι από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα