Ο Τίλερσον «αδειάζει» τον Τραμπ για το κλίμα

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να παραμείνουν οι ΗΠΑ στη Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την αποχώρηση της χώρας του σε υψηλούς τόνους, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Η δήλωση του υπουργού έρχεται λίγες ώρες μετά από την κατηγορηματική αναφορά του Λευκού Οίκου ότι «δεν υπάρχει αλλαγή» στην αρχική απόφαση για αναχώρηση.

Σε δήλωσή του στο CBS

ο Τίλερσον είπε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «εάν μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα σύνολο όρων που θεωρούμε ότι είναι δίκαιοι».

Σε ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει στη Συμφωνία, ο υπουργός απάντησε ότι «κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, ο πρόεδρος είπε ότι είναι ανοιχτός στο να βρει τις συνθήκες όπου μπορούμε να παραμείνουμε με τους άλλους, για ένα ζήτημα που όλοι θεωρούμε ότι θέτει προκλήσεις».

Εν τω μεταξύ το Σάββατο είχαν έλθει στη δημοσιότητα αναφορές ότι ο Τραμπ είχε αρχίσει να μαλακώνει τη στάση του.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ που είναι υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, μετά από συνάντηση με αμερικανούς αξιωματούχους είχε εξάλλου αφήσει να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον θα εξετάσουν τους όρους παραμονής στη συνθήκη.

Σε αυτές τις αναφορές ακολούθησε η κατηγορηματική δήλωση από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ότι «δεν υπάρχει αλλαγή» στη θέση των ΗΠΑ και ότι η χώρα αποσύρεται «εκτός αν μπορούμε να ενταχθούμε και πάλι στη Συνθήκη με όρους πιο ευνοϊκούς για τη χώρα μας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούνιο ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συνθήκη, η οποία είχε θέσει με πολύ κόπο συγκεκριμένους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι όροι πλήττουν την αμερικανική οικονομία, προς όφελος χωρών όπως η Ινδία και η Κίνα, εξήγησε ο Τραμπ.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αποχώρησης θα χρειαστεί αρκετούς μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Από την άλλη πλευρά, τυχόν διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης δεν θα είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή από την εκλογική βάση του Τραμπ η οποία ήταν αντίθετη στη Συμφωνία και γενικά κάθε συμφωνία ή δέσμευση για την κλιματική αλλαγή.

The post Ο Τίλερσον «αδειάζει» τον Τραμπ για το κλίμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα