Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά μαζί στις Βρυξέλλες

23:07 5/4/2016 - Πηγή: Protagon

H Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκαν μαζί για άλλη μια φορά, αλλά στις Βρυξέλλες. Την Τρίτη το απόγευμα η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, διοργάνωσε εκδήλωση για το Προσφυγικό με τίτλο: «Αλληλεγγύη χωρίς Σύνορα».

Η κυρία Γεννηματά, παρουσία του προέδρου της ευρωομάδας, Τζιάνι Πιτέλα, μίλησε για τις πτυχές του προσφυγικού προβλήματος στην Ελλάδα.

Ο κ. Θεοδωράκης,

στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για την κατάσταση στην οικονομία, αλλά και για τα θέματα Δικαιοσύνης – διαφθοράς και διαπλοκής. Αντίστοιχα, στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την προσφυγική κρίση, αλλά και την οικονομία.

Η ομιλία τής Γεννηματά

«Ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, λειτουργεί ήδη ως μια νέα Ειδομένη», σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , επισημαίνοντας ότι η συμφωνία με την Τουρκία προχωρά με πολύ αργά βήματα.

Μιλώντας στην ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές για το Προσφυγικό στις Βρυξέλλες, η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για χάσιμο πολύτιμου χρόνου «με ευθύνες πολλών». «Μη χάσουμε και άλλο δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες ή κλείνοντας τα μάτια στην πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι αντίθετη σε φράκτες που ύψωσαν «ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», ενώ προειδοποίησε ότι «η ανάγκη και οι διακινητές θα ανοίξουν άλλους δρόμους».

Οπως είπε, κάθε απόφαση, πλέον, πρέπει να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τα κράτη-μέλη, σαφές χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμους στόχους, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς κάθε εμπλεκόμενο να βοηθήσει για πιο γρήγορα αποτελέσματα «προς όφελος των προσφύγων, των αξιών μας, της κοινωνικής συνοχής».

«Το ΔΝΤ έχει εκφράσει ακραίες απόψεις που συχνά μας έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να μην οδηγήσει σε ένα νέο αδιέξοδο». Επίσης, τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι στο Eurogroup του 2012 έχει ληφθεί απόφαση για νέα αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα.

«Αυτό θα πρέπει να το στηρίξουμε», επισήμανε η κυρία Γεννηματά υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει μεγάλη ευθύνη να μην οδηγήσει τα πράγματα σε ένα νέο αδιέξοδο και να μη χάσει την ευκαιρία να φέρει στο επίκεντρο της συζήτησης την απόφαση αυτή για να γίνει ένα ακόμη βήμα σχετικά με το δημόσιο χρέος, που θα δώσει μεγάλη ανάσα στην ανάπτυξη της χώρας και θα οδηγήσει πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση».

Θεοδωράκης: Η Ελλάδα το τελευταίο προπύργιο του σοβιετικού κρατισμού

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε το απόγευμα της Τρίτης στην ομάδα των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, αποδεχόμενος την πρόταση που του έκανε ο πρόεδρος του ALDE, Γκι Φερχόφσταντ. Ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για την κατάσταση στην οικονομία, αλλά και για τα θέματα Δικαιοσύνης – διαφθοράς και διαπλοκής και παρουσίασε τις προτάσεις του Ποταμιού για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα.

«Οι λαϊκιστές παράγουν τα ελλείμματα, οι λαϊκιστές κρατούν τις μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά, οι λαϊκιστές βαφτίζουν το κρέας ψάρι και συνεχίζουν τον φαύλο κύκλο της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της διαπλοκής». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, σημειώνοντας ότι η αντίληψη του κρατισμού διαπερνά τα κόμματα εξουσίας.

«Υπάρχει κάτι που συνδέει τους κομματικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η άποψη ότι το κόμμα-κράτος πρέπει να καθορίζει τα πάντα. Ετσι, η λειτουργία της αγοράς -τα επιχειρηματικά σχέδια και οι χρηματοδοτήσεις- καθορίζονται και σήμερα από τα κομματικά γραφεία» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

«Η Ελλάδα είναι το τελευταίο προπύργιο του σοβιετικού κρατισμού. Για δεκαετίες υπήρχε μια απολύτως ελεγχόμενη και κρατικά κατευθυνόμενη οικονομία με υπερδανεισμό τού Δημοσίου, με κρατικές επιχειρήσεις ακόμα και στους πιο απίθανους τομείς, με συντεχνίες που είχαν αποσπάσει απίστευτα προνόμια (συντεχνίες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν και οι αριστεροί αντίπαλοι των κυβερνήσεων). Και μια οικονομία των ημετέρων» σημείωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση της λίστας του ΟΟΣΑ σε νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων, παραμένει στις τελευταίες θέσεις σε κρίσιμους τομείς: Στην επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, τη Δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την Παιδεία, ενώ υπάρχουν ακόμη τεράστια περιθώρια για να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Ακόμη τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι εκτός από το να επιβάλλει νόμους πρέπει να συγκρουστεί με τους λαϊκιστές που κυριαρχούν στην ελληνική σκηνή» και αναφέρθηκε στα θέματα σε «ένα από τα πιο διαφημισμένα θέματα της αριστερής κυβέρνησης, με ολίγον από ακροδεξιά, που είναι η διαφθορά και η διαπλοκή».

«Στην τελευταία συζήτηση αρχηγών στη Βουλή είπα ότι η κυβέρνηση συγκρούεται με τη διαφθορά και τη διαπλοκή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά παράλληλα χτίζει τη δική της διαπλοκή. Αποκάλυψα ότι ο εκδότης της πιο περιθωριακής εφημερίδας είναι πλέον κυβερνητικός υπάλληλος. Αποκάλυψα ότι ο διαχειριστής του πιο περιθωριακού εθνικιστικού σάιτ είναι και αυτός υπάλληλος του υπουργείου Αμύνης» και συνέχισε: «Η αριστερή με ολίγον από ακροδεξιά, κυβέρνηση πήρε έναν υπερσυντηρητικό εισαγγελέα που η δεξιά κυβέρνηση τον είχε κάνει αρχηγό της ΕΥΠ και τον έκανε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για να ελέγχει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης!».

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών, τονίζοντας ότι μειώνοντας τις άδειες σε τέσσερις η κυβέρνηση «τους σπρώχνει όλους στη συναλλαγή, τους ωθείς όλους στη διαπλοκή», ενώ σημείωσε ότι «στην κορυφή του τριγώνου της διαφθοράς βρίσκονταν συχνά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μερικοί από τους οποίους μετέχουν σήμερα στην κυβέρνηση, αλλά και στην κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

«Το Ποτάμι πρόσφατα έκανε μια συγκεκριμένη πρόταση που συνοψίζεται στον τίτλο: Κόβουμε κρατικές σπατάλες για να κόψουμε φόρους. Παράλληλα κατέθεσε επεξεργασμένες μεταρρυθμίσεις για τη Δημόσια Διοίκηση – με αξιολόγηση και κατάργηση της μονιμότητας σε πολλούς τομείς, για τον χωρισμό κράτους–Εκκλησίας, για μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη και αλλαγή του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου. Για περισσότερη κοινωνία των πολιτών» είπε ο κ. Θεοδωράκης και κατέληξε:

«Το Ποτάμι όμως εμφανίζεται στάσιμο στις δημοσκοπήσεις. Δυστυχώς, η συνεχής διάψευση των λαϊκιστών δεν έχει οδηγήσει μέχρι τώρα τους Ελληνες στη σύγκρουση με τον λαϊκισμό. Ο χρόνος, όμως, τελειώνει γιατί οι ευκαιρίες για να περάσει μια χώρα στην δυναμική οικονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι άπειρες και πολλές φορές φοβάμαι ότι θα την πατήσουμε σαν το τζιτζίκι που νομίζει ότι το καλοκαίρι θα είναι αιώνιο».

Προσφυγικό και οικονομία στη συνάντηση Θεοδωράκη – Σουλτς

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την προσφυγική κρίση αλλά και την οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ, Θεοδωράκης μίλησε αργότερα στους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

«Οι λαϊκισμοί δεν λύνουν το πρόβλημα στο προσφυγικό» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης στην ομιλία του στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εκδήλωση «Αλληλεγγύη Χωρίς Σύνορα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι ακόμα και στο θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς «μάχονται δύο λαϊκισμοί: Ο ξενοφοβικός λαϊκισμός -η λογική ότι ο “άλλος”, ο “ξένος”, ο “διαφορετικός” είναι επικίνδυνος- και ο λαϊκισμός της ελεημοσύνης, ο αριστερός λαϊκισμός που λέει ότι: “Όλοι οι καλοί χωράνε, και απ’ τη στιγμή μάλιστα που είναι φτωχοί είναι και ταξικοί σύμμαχοι του λαού”».

Συνεχίζοντας την ομιλία του καταλόγισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν είχε επεξεργαστεί καμία λύση και πέρασε σε μια πολιτική «που τσαλαβουτούσε και ακόμα τσαλαβουτά στην μεγάλη δεξαμενή που συναντιούνται όλοι οι λαϊκισμοί ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Ευρώπης: «Πρέπει όλοι οι λαοί της Ευρώπης να αναλάβουν αναλογικά τις ευθύνες που έχουν αναλάβει οι Έλληνες. Γιατί είναι αλήθεια ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πιάστηκε στον ύπνο και η πρώτη ενστικτώδης κίνηση ήταν να περιχαρακωθεί απέναντι στις μάζες των απελπισμένων».

The post Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά μαζί στις Βρυξέλλες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
βρυξέλλες, βρυξέλλες, θεοδωρακης, φωφη, φωφη γεννηματα, ελλαδα, πειραιας, νέα, ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ, αναδιαρθρωση, χρεος, γκι, συριζα, οοσα, βουλη, ευπ, νεα δημοκρατια, μονιμοτητα, δημοσκοπηση, καλοκαιρι, λύση, protagon, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, σταυροι, αλλαγη ωρας 2012, αξιολογηση, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βημα, ευπ, ηγεσια, θεμα, οικονομια, οοσα, protagon, απιστευτα, γινει, γκι, δημοσιο, δυστυχως, διοικηση, δικη, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ειπε, επενδυσεις, ευθυνη, ευρωπη, υπνο, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κυρια, κομμα, λειτουργια, λύση, λογο, ματια, ομαδα, παντα, οφελος, συζητηση, σχεδια, τουρκια, τριτη, φορα, χρονος, βηματα, χωρα, κρεας, μια φορα, protagon.gr, ψαρι, θεματα, θεσεις, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα