Ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να πρότεινε «φόρμουλα πακέτου»

«Φόρμουλα πακέτου», στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα να συζητηθούν στη Γενεύη, αντιπρότεινε η τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με τον ηγέτη της Μουσταφά Ακιντζί.

Ο ίδιος, μάλιστα, καταλόγισε στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ότι αντί για προτάσεις, «στην πραγματικότητα έθεσε προϋποθέσεις για νέα διάσκεψη στη Γενεύη».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ενωτικού δημοψηφίσματος,

ο κ. Ακιντζί θεώρησε την αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς δίκαιη, καθώς οι Ελληνοκύπριοι, όπως δήλωσε, έπραξαν ένα μεγάλο λάθος. Υπενθύμισε δε, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της ελληνοκυπριακής πλευράς βρήκαν γεφυρωτική φόρμουλα, με τον κ. Αναστασιάδη να στέλνει όμως το ζήτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Ουδείς Τουρκοκύπριος ηγέτης μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση που κατέθεσε σήμερα ο κ. Αναστασιάδης», τόνισε, προαναγγέλλοντας πως θα ακολουθήσει η διαμεσολάβηση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Άιντε.

Οπως πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, η τουρκοκυπριακή πλευρά πρότεινε τον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη στη Γενεύη, καθώς «ο Ιούνιος θεωρείται ο πιο κατάλληλος μήνας, με τον Ιούλιο να εμπερικλείει κινδύνους».

Ο κ. Ακιντζί, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων εντάσεων λόγω επικείμενων γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου, πρότεινε την καθυστέρηση στην έναρξη των σχετικών ερευνών. Εξέφρασε παράλληλα στεναχώρια για το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχθηκε, όπως είπε, τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τη διεξαγωγή της Διάσκεψης της Γενεύης χωρίς προϋποθέσεις, εκτιμώντας ότι την παρούσα στιγμή, δεν υπάρχει ζήτημα σύγκλισης νέας Γενεύης.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των ελευθεριών των τούρκων πολιτών, ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί.

The post Ο Μουσταφά Ακιντζί φέρεται να πρότεινε «φόρμουλα πακέτου» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μουσταφά Ακιντζί,moustafa akintzi