Ο Λούκα ο «Λευκός» για πρόεδρος της Σερβίας!

Το όνομά του είναι Λούκα Μαξίμοβιτς, είναι 25 ετών, φοιτητής επικοινωνιολογίας και κατάγεται από την πόλη Μλαντένοβατς, ένα προάστιο νότια του Βελιγραδίου. Ο Λούκα Μαξίμοβιτς είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή και επιδιώκει να δώσει μια γερή κλωτσιά στα οπίσθια του πολιτικού συστήματος της Σερβίας. Οχι ως Λούκα Μαξίμοβιτς αλλά ως το alter ego

του: Λιούμπιζα Μπέλι Πρελετάτσεβιτς (Ljubisa «Beli» Preletacevic). Το «Beli» σημαίνει λευκός, ενώ η λέξη «preletacevic» υποδηλώνει τον αποστάτη και στα σερβικά χρησιμοποιείται για τους πολιτικούς που μεταπηδούν από κόμμα σε κόμμα για προσωπικό όφελος.

Η ιστορία, όπως αναφέρει το Reuters, ξεκίνησε ως αστείο, μια παρωδία πολιτικής παρέμβασης με στόχο να διακωμωδήσει τα κόμματα. Στις περυσινές δημοτικές εκλογές κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος στην πόλη του, απέσπασε το 20% των ψήφων και έλαβε δώδεκα έδρες στο δημοτικό συμβούλιο του Μλαντένοβατς.

«Οπαδοί» του Μαξίμοβιτς παρακολουθούν προεκλογική… περφόρμανς|REUTERS/Antonio Bronic

Φέτος λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές αποφάσισε να δοκιμάσει ξανά, αλλά για πρόεδρος αυτή τη φορά. Εχει ιδρύσει και ένα πολιτικό κόμμα, το όνομα του οποίου σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει, «Δεν δοκίμασες τα ντολμαδάκια». Και αν η υπόθεση φαίνεται σαν ένα αστείο, η σερβική πολιτική τάξη δεν γελά καθόλου. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών τον φέρνουν δεύτερο μετά το αδιαφιλονίκητο φαβορί, τον νυν πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούτσιτς. Μακράν δεύτερο, αλλά δεύτερο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και το κυβερνητικό «Προοδευτικό Κόμμα» βρίσκονται σε σύγχυση.

Φαινόμενο των καιρών. Ενας κωμικός υποδύεται τον πολιτικό και τελικά γίνεται πιο πιστευτός από αυτούς REUTERS/Djordje Kojadinovic

Ντυμένος στα λευκά, φορώντας πάνινα παπούτσια, τεράστιο χρυσό ρολόι και ένα φανταχτερό δαχτυλίδι τριγυρνά στους δρόμους και κοροϊδεύοντας τις συνήθειες των πολιτικών υπόσχεται εργασία και χρήματα σε όποιον του χαρίσει την ψήφο του. Ο προεκλογικός του αγώνας γίνεται κυρίως, όπως συχνά πια συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, μέσω Youtube και Facebook.

Η δημοτικότητά του είναι ένα ηχηρό μήνυμα στο πολιτικό σύστημα και έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο Μαξίμοβιτς είναι, κατά το Reuters, η βαλκανική ενσάρκωση της αντισυστημικής θύελλας που σαρώνει όλες τις δυτικές χώρες.

«Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχει μία μερίδα πολιτών οι οποίοι πιστεύουν ότι η ψήφος τους δεν έχει κανένα νόημα. Για αυτούς τους πολίτες ένας υποψήφιος που κοροϊδεύει τις επιλογές όλων των άλλων είναι ο ιδανικός υποψήφιος» εκτιμά ο σέρβος πολιτικός αναλυτής Βόισλαβ Ζάνετιτς. «Κανείς δεν ξέρει πόσο θυμωμένοι και πόσο απελπισμένοι είναι οι πολίτες, πόσο αποκρουστική είναι για αυτούς η σημερινή κατάσταση», προσθέτει.

Παρά τη δημοσκοπική εκτίναξη του Μαξίμοβιτς ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς δεν έχει λόγο να ανησυχεί καθώς φαίνεται ότι θα νικήσει με μεγάλη διαφορά τις εκλογές, αποφεύγοντας πιθανότατα ένα δεύτερο γύρο. Αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στον Μαξίμοβιτς, ο οποίος συγκεντρώνει σημαντικό τμήμα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. Σε δημοσκόπηση της περασμένης Δευτέρας ο Βούτσιτς εκτιμάται ότι θα λάβει το 53%, ενώ ο δεύτερος Μαξίμοβιτς μόνο το 11%.

Τα προεκλογικά βίντεο του Μαξίμοβιτς κάνουν θραύση στα κοινωνικά δίκτυα. Ως «Λιούμπιζα Μπέλι Πρελετάτσεβιτς» πάει καβάλα στ΄ άλογο, κάνει κάμψεις σαν τον Ρόκι, κάνει «μαγικά» σαν τον Γκάνταλφ, τον ήρωα από την ταινία ο «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών».

Ο ίδιος επιμένει ότι η προσπάθειά του δεν είναι για γέλια. Από τους δώδεκα δημοτικούς συμβούλους που εξέλεξε στο Μλαντένοβατς, οι δέκα είναι καθημερινοί, σοβαροί άνθρωποι. Τα επιχειρήματά του όταν φτάνει στην πολιτική δεν διαφέρουν από τον συνηθισμένο, έντονα λαϊκιστικό λόγο που ακούγεται σχεδόν παντού στην Ευρώπη: οι πολιτικοί είναι «βρώμικοι» και «διεφθαρμένοι». «Είναι καιρός να δοκιμάσουμε να κάνουμε κάτι ώστε να αλλάξουμε την κατάσταση» λέει.

Οσο για τις φιλοδοξίες του Μαξίμοβιτς, καθώς η προεδρία, προς το παρόν, φαντάζει μακρινή, περιορίζονται στο να περάσει τις εξετάσεις που χρωστά στο πανεπιστήμιο και αργότερα να γίνει παρουσιαστής στην τηλεόραση. «Θα γίνω πρόεδρος και δεν θα έχω ακόμα πτυχίο», αστειεύεται.

The post Ο Λούκα ο «Λευκός» για πρόεδρος της Σερβίας! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα