Ο «καβγάς» Λαγκάρντ – Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος

Είναι το ελληνικό χρέος βιώσιμο; Επισήμως και τεχνοκρατικά ναι, αυτό λέει σταθερά το Βερολίνο. Αλλά κανείς άλλος δεν φαίνεται να το πιστεύει. Και με το άνοιγμα της ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον εκδηλώθηκαν οι διαφορετικές φιλοσοφίες και βεβαίως οι βασικές ενστάσεις του Ταμείου: επέμεινε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ξεκαθάρισε ότι δεν υποχωρεί στις προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή

του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε πως η συζήτηση για το χρέος είναι αποπροσανατολιστική, επιμένοντας πως «το χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα για τα επόμενα δέκα χρόνια». Και η διελκυστίνδα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη (βλέπε Γερμανία) για το ελληνικό χρέος συνεχίζεται…

Ο Τζακ Λιου για παράδειγμα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. «Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Οσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία… όταν μιλάμε για τη σχέση χρέους προς το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται… ενώ αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται», είπε ο αμερικανός υπουργός, εκ των στενότερων συνεργατών του Ομπάμα. Από την άλλη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί περιέγραψε ένα χρονοδιάγραμμα με πολλές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επιτυχία του προγράμματος, για μια «παγκόσμια» συμφωνία για το χρέος…

Την αρχή στον «καβγά» έκανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου εν όψει των εργασιών της Συνόδου, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Εχει υπάρξει κάποια πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα», σημείωσε, ενδεικτικά. Πρόσθεσε δε πως οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχουν αλλάξει. «Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» τόνισε.

Η απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν άμεση: μιλώντας στην Σύνοδο, το βράδυ της Πέμπτης, ο γερμανός υπουργός όχι μόνο είπε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα» αλλά πρόσθεσε πως «όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό». Σύμφωνα με τον Σόιμπλε «το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα».

Οι δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις συγκρούονται στο ότι οι γερμανοί βουλευτές συμφώνησαν το καλοκαίρι του 2015 σε ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ. Που προς το παρόν επιμένει ότι έως ότου υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους δεν συμμετέχει.

H λογική είναι με το ΔΝΤ και τους Αμερικάνους. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ποτέ «έβγαιναν». Πάρτε για παράδειγμα τα όσα προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2017: μόνο οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους είναι 5,55 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα – αυτό το υψηλό και εξαιρετικά δύσκολο ως στόχος πλεόνασμα – μόλις που ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ, επομένως και πάλι υπάρχει πρόβλημα.

Σε ομιλία του στο ινστιτούτo Peterson, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόφσκις παραδέχθηκε ότι υπάρχει ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο πρόσθεσε ότι στο παρελθόν το ΔΝΤ δεν έχει δικαιωθεί για την υπερβολική του απαισιοδοξία. Μια διπλωματική διατύπωση για το δισυπόστατο του ελληνικού προβλήματος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοσθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Μιλώντας στο Atlantic Council, εξάλλου, εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του έτους». Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε το ΔΝΤ μέσα, είναι ένα στοιχείο ασφάλειας και εξασφάλισης για πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ωστόσο, απέναντι στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητεί το ΔΝΤ μεσοπρόθεσμα, ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου πρέπει να τηρηθούν.

Από σήμερα, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί σειρά συναντήσεων στην Ουάσιγκτον του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου και του αν. υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους Λιου, Μοσκοβισί, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, καθώς και με την Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ιταλίας και της Γαλλίας.

The post Ο «καβγάς» Λαγκάρντ – Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα