Ο Γιώργος Μαυρωτάς στον «Ιανό»

Ο ένας είναι ένας πρώην αθλητής, που έγινε εκπαιδευτικός, που έγινε πολιτικός. Ο άλλος αρχιτέκτων, ιστορικός αρχιτεκτονικής και ιστορικός τέχνης. Φαινομενικά δεν υπάρχει σημείο όπου να τέμνονται. Κι όμως οι πορείες του Γιώργου Μαυρωτά και του Κώστα Καζαμιάκη… τέμνονται στον «Ιανό» της Σταδίου, αυτήν την Τετάρτη, 24 Μαΐου. Μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με φόντο το πόλο και την πολιτική.

Το προφανές: αθλητισμός και πολιτική είναι δύο στοιχεία που συναντώνται στην περίπτωση του βουλευτή του Ποταμιού και θρύλου της παγκόσμιας

υδατοσφαίρισης κ. Μαυρωτά. Το λιγότερο προφανές: ο πέντε φορές Ολυμπιονίκης μάς είχε… προειδοποιήσει για αυτή τη «συνάντηση» πριν από χρόνια, όταν πρωτοκυκλοφόρησε το περίφημο «Θεώρημα της Επτάδας» (εκδ. Πατάκη).

Τι είναι το «Θεώρημα της Επτάδας»; Ενα βιβλίο αυτοβιογραφικό κατ’ αρχάς. Που στέκεται όμως ως μάρτυρας ότι οι κανόνες που μαθαίνει κανείς στο πόλο (στην επτάδα μιας ομάδας της υδατοσφαίρισης) είναι οι ίδιοι που πρέπει να εφαρμόσει κανείς στη ζωή και βεβαίως στην πολιτική. «Μια διαδρομή και ταυτόχρονα ένα σπουδαίο μάθημα ζωής για τον καθένα από μας» έχει σχολιάσει για το βιβλίο του κ. Μαυρωτά ο συγγραφέας Δημήτρης Μπουραντάς.

Αυταπόδεικτο. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την πρεμιέρα του βιβλίου ως τις ημέρες μας ο κ. Μαυρωτάς εξελέγη δύο φορές βουλευτής Αττικής, με το Ποτάμι. Και έχει πολλά να πει. Από την εποχή που ο Μανουέλ Εστιάρτε, ο γίγαντας του ισπανικού πόλο, τον αντιμετώπιζε σε αγώνα Ισπανία – Ελλάδας και στο τέλος του έλεγε γεμάτος θαυμασμό: «Buen, chico, bonito partido» (Μπράβο μικρέ, ωραίος αγώνας)· τότε ο κ. Μαυρωτάς ήταν 17 ετών.

Ή για το δικό του θεώρημα επτάδας-οδηγό ζωής: 1: Αθλητισμός, 2: πρωταθλητισμός, 3: επιστημονική καριέρα, 4: λογοτεχνία, 5: οικογένεια, 6: κοινωνία, 7: πολιτική.

«Το μήνυμα που διατρέχει όλο το βιβλίο μου, είναι ότι αθλητισμός σημαίνει να προσπαθείς, να πέφτεις και να ξανασηκώνεσαι, το ζητούμενο δηλαδή για την ίδια τη ζωή. Η φιλία, η ομάδα, οι συμπαίχτες, ο έρωτας έχουν εξέχουσα θέση στο βιβλίο και πρωταγωνιστούν, όπως και στη ζωή άλλωστε» έχει γράψει ο κ. Μαυρωτάς, που αυτήν την επτάδα εφάρμοσε στη ζωή του.

Παράλληλα με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, το 2000 πήρε το διδακτορικό του από το ΕΜΠ με αντικείμενο την Επιχειρησιακή Ερευνα και από τον Δεκέμβριο του 2003 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Εργαστήριο Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ ενώ σήμερα έχει τον τίτλο του αναπληρωτή καθηγητή.

Οικογένεια; Από το 1994 είναι παντρεμένος με τη Φανή Σταθακοπούλου κι έχουν δύο γιους, τον Λεωνίδα και τον Αρη. Για τη λογοτεχνία τα είπαμε. «Το Θεώρημα της Επτάδας», για το οποίο ο Παύλος Τσίμας έχει πει ότι «για πολλούς της γενιάς μου και των επομένων θα είναι ένα συγκινητικό ταξίδι».

Κοινωνία και πολιτική; Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με το Ποτάμι. Και επανεξελέγη στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015. Τα υπόλοιπα στον «Ιανό» την Τετάρτη.

Info: «Ιανός» (Σταδίου 24), Τετάρτη 24 Μαΐου. 6.00- 8.00 μ.μ.
Ο Κώστας Καζαμιάκης συνομιλεί με τον Βουλευτή Γιώργο Μαυρωτά

The post Ο Γιώργος Μαυρωτάς στον «Ιανό» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα