Ο γερμανικός Τύπος «κόβει» τη φόρα του Τσίπρα για τις αποζημιώσεις

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι ο αγώνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις συνεχίζεται. Το έκανε από την Αρτα, την Τρίτη, κατά τον χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή στο Κομμένο, θέλοντας να ακουστεί έξω αλλά και (κυρίως) μέσα στην Ελλάδα. Το μήνυμα αυτό πέρασε ασχολίαστο από τους γερμανικούς πολιτικούς. Το

σχολίασαν όμως λακωνικά και σαρκαστικά οι γερμανικές εφημερίδες.

Η Bild υπενθύμισε ότι η Γερμανία απορρίπτει αναφανδόν τις ελληνικές αξιώσεις. «Ως αιτιολογία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το αναγκαστικό δάνειο εμπίπτει στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος του 1953, η οποία απαλλάσσει τη Γερμανία από κάθε λογής επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Στον αντίποδα η Αθήνα παραπέμπει στο ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του κατοχικού δανείου και της απαίτησης για επανορθώσεις. Δεν διαφαίνεται το τέλος αυτής της διαμάχης», σχολίασε. Αντίστοιχα και η Handeslblatt τονισε ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα λήξαν.

«Η Ελλάδα απαιτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία, ως αποζημίωση για τα εγκλήματα πολέμου κατά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τόπο γεμάτο συμβολισμούς ο πρωθυπουργός Τσίπρας επανέφερε την αξίωση αυτή», παρατήρησε το περιοδικό Der Spiegel.

Στο μήνυμά του ο κ. Τσίπρας είχε τονίσει ότι «η Ελλάδα δεν ξεχνά την ιστορία της, τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού στρατού και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών». Είχε προσθέσει ότι «αυτόν τον αγώνα τον πιστεύουμε και θα τον συνεχίσουμε, όχι με προχειρότητα, αλλά με σχέδιο, στρατηγική και νομική τεκμηρίωση», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ηθικό και πολιτικό χρέος απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη, στον ίδιο τον γερμανικό λαό και στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού».

The post Ο γερμανικός Τύπος «κόβει» τη φόρα του Τσίπρα για τις αποζημιώσεις appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα