Ο Ερντογάν γίνεται «σουλτάνος»

Ισχύ σουλτάνου θα αποκτήσει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνταγματική αναθεώρηση και το επικείμενο δημοψήφισμα που θα επικυρώσει την αύξηση των θεσμικών αρμοδιοτήτων του προέδρου της Τουρκίας. Η πρόταση που καταθέτει στη Βουλή το κυβερνών κόμμα -και αναμένεται να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία- προβλέπει την ουσιαστική μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο. Η δε θέση

του πρωθυπουργού αναμένεται να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από εκείνη του αντιπροέδρου.

Οι υποστηρικτές της αναθεώρησης τονίζουν ότι η αλλαγή του συστήματος είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κράτους, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μια ασταθή κατάσταση ασφαλείας, είναι αντιμέτωπη με οικονομική επιβράδυνση και διεξάγει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

«Αν το θέλει ο Θεός, το προεδρικό σύστημα θα θέσει τέλος στην περίοδο των κυβερνητικών συνασπισμών» και θα προσφέρει στην Τουρκία «ισχυρή εκτελεστική εξουσία» είπε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Το νομοσχέδιο πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 330 βουλευτές (σε σύνολο 550) για να μπορέσει να προχωρήσει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το εθνικιστικό MHP, που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, διαθέτουν συνολικά 355 βουλευτές.

The post Ο Ερντογάν γίνεται «σουλτάνος» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα