Ο Ερντογάν έχρισε πρωθυπουργό το «δεξί» του χέρι

Ο κόσμος στην Τουρκία το είχε τούμπανο και ο Ταγίπ Ερντογάν κρυφό καμάρι. Δεν χρειαζόταν καμία απόφαση της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) για να προκρίνει το όνομα του Μπιναλί Γιλντιρίμ στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, διαδόχου του αποπεφθέντος Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ναι, μπορεί η επίσημη ανακοίνωση να προέκυψε από μια κομματική –τυπική- διαδικασία, όμως, άπαντες γνώριζαν ότι ήταν μια απόλυτα προκαθορισμένη απόφαση από τον «σουλτάνο» της γείτονας

χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.

Βέβαια, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, κατά την ανακοίνωση του ονόματος του Γιλντιρίμ, έκανε λόγο για μακρά διαδικασία συναίνεσης και μακράς διαβούλευσης. Ποιος, όμως, μπορεί να μην δει το οφθαλμοφανές;

Ο Γιλντιρίμ θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, μόνο και μόνο γιατί είναι αρεστός του Ερντογάν. Εδώ και πάρα πολύ καιρό ο μέχρι πρότινος υπουργός Συγκοινωνιών της Τουρκίας, θεωρούνταν δικαίως το «μάτι» και το «αυτί» του Ερντογάν μέσα την κυβέρνηση και το κόμμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από ένα χρόνο, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, έκανε λόγο για το «δεξί χέρι» του τούρκου προέδρου που εξέταζε την πιθανότητα να τα βάλει με τον Νταβούτογλου για την ηγεσία του κόμματος.

Η εφημερίδα επικαλούνταν τότε μια ανώνυμη πηγή, η οποία ανέφερε: «Δεν θα υπάρξει καμία μάχη για την ηγεσία στο συνέδριο. Οποιαδήποτε απόφαση για το ποιος θα καταλάβει τη θέση θα έχει παρθεί πριν από το συνέδριο».

Ο,τι δεν έγινε πριν από ένα χρόνο, γίνεται τώρα με τον τούρκο πρόεδρο να κινεί τα νήματα όπως εκείνος επιθυμεί. Το γεγονός ότι ο Μπιναλί Γιλντιρίμ αναδύθηκε στον κομματικό «αφρό» δεν είναι τυχαίο»: διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ερντογάν και είναι ευεπίφορος σε οποιαδήποτε οδηγία του δώσει – σε αντίθεση με τον Αχμέτ Νατβούτογλου, με τον οποίο δεν ανέπτυξε ποτέ κοινό κώδικα επικοινωνίας. Οπως εκτιμούν διεθνολόγοι, ο Γιλντιρίμ είναι στην ουσία ένας εκ των «πιστών» του Ερντογάν εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ υπήρξε και από τους βασικούς ιδρυτές του κόμματος.

Γιατί ο Γιλντιρίμ

Ο ιστότοπος ChannelnewAsia.com, εξήγησε τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τον Ερντογάν να επιλέξει τον Γιλντιρίμ. Επί της ουσίας, ήταν και είναι ο «κατάλληλος» άνθρωπος για να προωθήσει τις αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας και να δημιουργήσει ένα προεδρικό σύστημα, κάτι που σύμφωνα με τους λογής αντιπάλους του Ερντογάν θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο αυταρχισμό.

Ο τούρκος πρόεδρος και οι υποστηρικτές του αντιτείνουν ότι στόχος τους είναι να προσεγγίσει η Τουρκία το σύστημα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, έτσι ώστε ο εκάστοτε πρόεδρος να είναι ο εγγυητής της πολιτικής ομαλότητας, όταν τα κόμματα δεν θα μπορούν να σχηματίσουν ισχυρή κυβέρνηση. Κάτι που είναι η αλήθεια, η Τουρκία έχει βιώσει πολλάκις από το 1990 και μετά.

Πολλά χρόνια συνεργάτες

Ο 61χρονος Γιλντιρίμ εισήλθε στο χώρο της πολιτικής, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Hurriyet, τη δεκαετία του ’90 και εργάστηκε ως επικεφαλής του συστήματος θαλάσσιων μεταφορών της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια της θητείας του Ερντογάν ως δημάρχου της πόλης.

Σύμφωνα με το εσωτερικό γκάλοπ που διεξήχθη το προηγούμενο διάστημα στο ΑΚΡ, ο Γιλντιρίμ προηγούνταν (με σαφές προβάδισμα) των Μποζντάγ και Κουρτουλούς.

Τα στελέχη του AKP ενδέχεται να συναντηθούν την Πέμπτη με τον Ερντογάν, ο οποίος έχει την τελευταία λέξη στην επιλογή του νέου αρχηγού, αν και υποτίθεται ότι είναι ουδέτερος.

Ο νέος ηγέτης του AKP θα εκλεγεί στο έκτακτο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 22 Μαΐου στην Αγκυρα. Στο μεσοδιάστημα, ο Ερντογάν θα έχει μια τελευταία συνάντηση με τον απελθόντα πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στις 19 του μήνα, όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου.

«Θα εργαστώ σε πλήρη αρμονία»

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του, ο Γιλντιρίμ εξέφρασε τη διάθεσή του να εργαστεί «σε πλήρη αρμονία» με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τη μάχη εναντίον της «τρομοκρατικής απειλής» που δέχεται η χώρα.

Παράλληλα, τόνισε πως ο διορισμός του ήταν το αποτέλεσμα διαβουλεύσεων ανάμεσα σε 800 σημαντικά μέλη του AKP.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, εργαζόμενοι σε πλήρη αρμονία, πρωταρχικά με τον ιδρυτή πρόεδρο και ηγέτη μας και στη συνέχεια με τους συναδέλφους μας μέσα στις τάξεις του κόμματός μας, για να εκπληρώσουμε τους στόχους της μεγάλης Τουρκίας μας», κατέληξε ο Γιλντιρίμ.

The post Ο Ερντογάν έχρισε πρωθυπουργό το «δεξί» του χέρι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα