Ο χάρτινος πύργος των προσδοκιών

Oταν η φαινομενική απλότητα εκπροσωπεί τις διάφορες μορφές αβεβαιότητας της εποχής μας. Oταν οι ανεπάρκειες της πραγματικότητας παρεμβαίνουν και τροφοδοτούν την πραγματικότητα με όλα τα κακά του κόσμου. Oταν η ύπαρξη δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από την αέναη μεταβολή των συνθηκών της καθημερινότητας. Τότε και μόνον τότε: «Η ιστορία μας δεν ξεκινάει καλά από την αρχή…»

Ο χάρτινος πύργος των προσδοκιών μας μπορεί να άργησε πολύ για να φτιαχτεί, αρκεί μονάχα μια στιγμή όμως να γκρεμιστεί. Μια αλυσίδα καταστροφών, είναι αρκούντως ικανή για να τον γκρεμίσει, με την ίδια άνεση που το κύμα

γκρεμίζει τα παλάτια στην άμμο. Η ευκολία με την οποία ο πύργος των προσδοκιών μας γκρεμίζεται δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «χάρτινος». Το γεγονός ότι είμασταν ανέτοιμοι για αυτό που ερχόταν και δυστυχώς όχι κατάλληλα προετοιμασμένοι προδίδει την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό μας να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας περίμενε.

Η κατάρρευση του χάρτινου πύργου των προσδοκιών μας στο ατέρμονο μονοπάτι της συγκρότησης του εαυτού μας και του επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς μας, καλωσορίζει την παρουσία μιας μοναχικής και αγέλαστης φιγούρας. Αποτυχία το όνομα της αλησμόνητη η συντροφιά, της κυρίας αυτής που διεκδικεί επίμονα την παρέα μας.

Τι γίνεται όμως όταν είσαι ο άνθρωπος, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε όλα τα παραπάνω και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, επιπρόσθετα το όνομα που σου έδωσαν χωρίς να σε ρωτήσουν δεν σου επιτρέπει να έχεις τον πρώτο ρόλο, ούτε καν σε παραστάσεις οι οποίες αφορούν την ίδια σου την ζωή;

Σε αυτή την περίπτωση:

«Είσαι και φαίνεσαι»

Ο τίτλος του βιβλίου, στο οποίο μπορούμε να βρούμε την συνέχεια της ιστορίας μας.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Στερέωμα».

*Ο Γιώργος Κουμπαράκης είναι ερευνητής του ΕΜΠ.

The post Ο χάρτινος πύργος των προσδοκιών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα