Ο 10λογος του Τσίπρα

Οσοι περίμεναν από τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει πανηγυρικό τόνο στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2015 διαψεύστηκαν. Κι αυτό γιατί ο Πρωθυπουργός κράτησε χαμηλούς τόνους, παραδέχθηκε αστοχίες και καθυστερήσεις από την κυβέρνησή του και φρόντισε να θέσει ξεκάθαρους στόχους για τη νέα χρονιά που μπαίνει σε λίγες ημέρες.

Εντάξει, έκανε και αστεία για τα μελομακάρονα

και τα άλλα εδέσματα που αναμένεται να καταναλωθούν μέσα στις γιορτές και τόνισε πως «διακοπές δεν υπάρχουν» – την κλασική ατάκα πλέον όλων των πολιτικών.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το Ασφαλιστικό, για τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν πριν από την αξιολόγηση και άφησε αιχμές για όσους «προέβλεπαν οικουμενικές κυβερνήσεις και άλλες τερατογενέσεις». Μάλιστα, έκανε ονομαστική αναφορά στις κύριες συντάξεις και συνέδεσε γενικά το συνταξιοδοτικό με τον κατάλογο των 10 δράσεων για το 2016.

Ο απολογισμός του 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κλείσει ακόμη έναν χρόνο στην εξουσία κι ο κ. Τσίπρας είναι λιγότερες από 300 ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει έναν μίνι απολογισμό του έτους. Σημείωσε ότι η χρονιά άρχισε «με τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει», για να συμπληρώσει πως «μπορεί αυτό να συμβαίνει με αργούς ρυθμούς αλλά η Ευρώπη του Δεκέμβρη δεν έχει σχέση με αυτή του Γενάρη».

Οσο για το τι έκανε η κυβέρνησή του; Με αποφασιστικό ύφος -και κοιτώντας τις κάμερες- δήλωσε: «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε να αντικαταστήσουμε πρακτικές του παρελθόντος που είχαν βυθίσει τη χώρα στην κρίση και να αποκαταστήσουμε την πίστη στην οικονομία. Πετύχαμε τις 100 δόσεις, την παραχώρηση του χώρου στη Δραπετσώνα και μια σχετικά μικρή, αλλά ελπιδοφόρα, μείωση της ανεργίας, το δεκατιανό στα σχολεία και άλλες δράσεις που δείχνουν το κοινωνικό πρόσημο που θέλει να έχει αυτή η κυβέρνηση».

Τι να περιμένουμε το 2016

Ως πρώτο βήμα αναφέρθηκε στην κατάθεση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου στη Βουλή της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού. «Είναι το τελευταίο βήμα πριν από την πηγή της πρώτης αξιολόγησης», τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τα περί κόκκινης γραμμής λέγοντας ότι δεν υπάρχει «σκοπός να προχωρήσει η κυβέρνηση σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων». «Κι αυτό γιατί τα μισά νοικοκυριά ζουν από μία σύνταξη αλλά και επειδή οι 11 προηγούμενες από το 2011 έως το 2015 πέτυχαν να μειώσουν μεσοσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% αλλά δεν πέτυχαν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», κατέληξε.

Μόνη κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι οι κύριες συντάξεις και η μείωσή τους. «Δεν υπάρχει σκοπός να προχωρήσει η κυβέρνηση σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας

Οσο για τις δράσεις μέσα στο νέο έτος, ο κ. Τσίπρας έδωσε χαρακτήρα προγραμματικών δηλώσεων όταν τις ανέλυε. Μεταξύ άλλων, αναμένεται:

το νομοσχέδιο για την έκδοση των τηλεοπτικών αδειών. «Εμείς θα το προχωρήσουμε επιδιώκοντας τη συναίνεση των κομμάτων, αλλά επαναλαμβάνω ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. Οι τηλεοπτικές άδειες θα αποδοθούν με τρόπο διαφανή και νόμιμο για πρώτη φορά στη χώρα μας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου»η κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμουη κατάθεση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση που προβλέπει νέο σύστημα αξιολόγησηςη ψήφιση για την κάρτα των ανασφάλιστωνη κατάθεση του σχεδίου νόμου για την κοινωνική οικονομία που στοχεύουμε να γίνει τον Φλεβάρη. «Εμείς ανοίγουμε με αυτό το νομοσχέδιο την κοινωνική οικονομία σε όλους τους πολίτες», είπε ο πρωθυπουργόςτο νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση της έρευναςη κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων και ιδιωτικών έργωνη κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντωνο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. «Θα τους δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο Γ.Γ. της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα.

Τα νομοσχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αναμένεται να φθάσουν στην Βουλή ακόμη και μέσα στις γιορτές, προκειμένου το νομοθετικό έργο να αρχίσει από τις 7 Ιανουαρίου που θα ανοίξει ξανά το κοινοβούλιο. Το Ασφαλιστικό μεταφέρεται για τις 15 Ιανουαρίου ή και αργότερα ενώ η νομοθέτηση των ρυθμίσεων που αφορούν τους αγρότες και που μαζί με το ασφαλιστικό είναι τα δύο μεγάλα αγκάθια για την κυβέρνηση πηγαίνει για τον Φεβρουάριο.

Τα μελομακάρονα και οι διακοπές

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρα απευθύνθηκε στους υπουργούς του λέγοντας πως «οι καθυστερήσεις πλέον δεν δικαιολογούνται» και συμπλήρωσε με νόημα πως «κανείς δεν είναι υπεράνω ελέγχου». Ωστόσο, όπως είπε, «οι δύσκολοι αγώνες είναι μπροστά μας» γι’ αυτό, όπως είπε, «να φάμε λίγο παραπάνω κουραμπιέδες και μελομακάρονα», αν και «δεν υπάρχουν διακοπές για την κυβέρνηση».

Δείτε τι έγινε στο τελευταίο υπουργικό του έτους, μέσα από τον φωτογραφικό φακό του SOOC και του Αλέξανδρου Μιχαηλίδη:

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

The post Ο 10λογος του Τσίπρα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα