Νίκη της Δεξιάς στις «βουλευτικές» εκλογές στα Κατεχόμενα

10:04 8/1/2018 - Πηγή: Protagon

Το κόμμα της τουρκοκυπριακής Δεξιάς UBP (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) του «πρωθυπουργού» Χουσεΐν Οζγκιουρκούν είναι ο μεγάλος νικητής των πρόωρων «βουλευτικών» εκλογών, που έγιναν την Κυριακή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, το UBP φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 36,26%.

Παρά το ψηλό ποσοστό του δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία.

Από την άλλη πλευρά, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) είναι

ο χαμένος καθώς δείχνει να καταγράφει πτώση 16%, σε σχέση με την αναμέτρηση του 2013, και να περιορίζεται στο 21,65%.

Το Κόμμα του Λαού (HP) φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 17,4%, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) 8,46%, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) του Σερντάρ Ντενκτάς 8,01% και το κόμμα Αναγέννησης των εποίκων (YDP) 6,1%.

Ακόμη μικρότερα είναι τα ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας, το οποίο είναι στο 2,4% και το κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP) με μόλις 0,09%.

Το όριο εισόδου στη «βουλή» ήταν 5%.

Δικαίωμα ψήφου είχαν 190 χιλιάδες με τη συμμετοχή να φθάνει στο 62,44%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα

Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ σχολίασε ότι οι εκλογές της Κυριακής «γεννούν νέες εκλογές», προβλέποντας ότι στα κατεχόμενα θα υπάρξει πολιτική αστάθεια.

Η αδυναμία επίτευξης αυτοδυναμίας για το UBP, προσθέτει ο ίδιος, σημαίνει ότι πρέπει να μπει στον νέο «κυβερνητικό συνασπισμό» το Κόμμα του Λαού (HP) του Κουτρέτ Οζερσάι, αν και ο Οζερσάι προεκλογικά είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Εν τω μεταξύ, η είσοδος στη «βουλή» του Κόμματος του Λαού και της Αναγέννησης αλλάζουν τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα.

Από την άλλη πλευρά, ο τουρκολόγος Νίκος Στέλγιας σημειώνει στο ΑΠΕ ότι από την ανάγνωση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων φαίνεται καταρχάς ότι η τουρκοκυπριακή Δεξιά, παρά τις αδυναμίες της και τη διάσπαση που επικρατεί στους κόλπους της, καταφέρνει για μια ακόμη φορά να σημειώσει μια σημαντική επιτυχία.

Περίπου τρία χρόνια μετά την ήττα στις «προεδρικές» εκλογές, η Δεξιά ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της και ελπίζει για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις επικείμενες «δημοτικές» και «προεδρικές» εκλογές. Τέσσερα κόμματα που τοποθετούνται στον δεξιό και κεντρώο χώρο έχουν εξασφαλίσει την μερίδα του λέοντος στο τουρκοκυπριακής πολιτικό σκηνικό.

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί (EPA/STR)

Η επιτυχία της τουρκοκυπριακής Δεξιάς, όπως προσθέτει ο ίδιος, σχετίζεται άμεσα με την εικόνα διάλυσης και αποδυνάμωσης που παρουσιάζει η Αριστερά, η οποία κατέγραψε αποκαρδιωτικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, σημειώνει, η νέα επιτυχία της τουρκοκυπριακής Δεξιάς δεν λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηγεσίες των δεξιών και κεντρώων κομμάτων.

Το ενδεχόμενο για τρικομματική «κυβέρνηση» (Κόμμα Εθνικής Ενότητας, Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και Κόμμα του Λαού) δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μια μακρόχρονη και ισχυρή διακυβέρνηση. Το κλίμα της αβεβαιότητας εντείνεται από τις προβλέψεις του Κόμματος της Αναγέννησης περί επανάληψης των «εκλογών».

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα έχει αντίκτυπο και στο Κυπριακό και κυρίως την ομοσπονδιακή λύση καθώς κανένα από τα κόμματα που μπαίνουν στη «βουλή» δεν φαίνεται ικανό να αντιπαραταχθεί με την Αγκυρα και να συναινέσει σε μια λύση του Κυπριακού άλλη από αυτή που θα υπαγορεύσει η Τουρκία.

The post Νίκη της Δεξιάς στις «βουλευτικές» εκλογές στα Κατεχόμενα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα