Επίθεση τζιχαντιστών στο Παρίσι με έναν αστυνομικό νεκρό

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους βρίσκονται πίσω από την αιματηρή επίθεση με στόχο αστυνομικούς στο Παρίσι το βράδυ της Πέμπτης, καθώς -σύμφωνα με την εφημερίδα Figaro- ανέλαβαν την ευθύνη. Ο απολογισμός της επίθεσης είναι ένας αστυνομικός νεκρός και δύο σοβαρά τραυματισμένοι. Νεκρός είναι και ο ένοπλος που άνοιξε πυρ εναντίον τους με καλάσνικοφ στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, το βράδυ της Πέμπτης.

Μάλιστα, ο ένας εκ των τραυματιών αστυνομικών είναι βαρύτατα τραυματισμένος: ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι δίνει μάχη για

να κρατηθεί στη ζωή, διαψεύδοντας την πληροφορία που είχε αναρτήσει στο twitter η Ενωση των Γάλλων Αστυνομικών, σύμφωνα με την οποία είχε υποκύψει στα τραύματά του.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νεκρός είναι και ο ένας από τους δύο δράστες, που όπως ανακοινώθηκε «ήταν γνωστός στις Αρχές», ενώ η Αστυνομία αναζητά το δεύτερο άτομο. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο δεύτερος δράστης ήταν πρόσωπο που ήταν γνωστό στις διωκτικές αρχές και ότι φέρεται να έφθασε νωρίτερα την Πέμπτη στο Παρίσι από το Βέλγιο με τρένο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuter’s, οι γαλλικές Αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Μια γυναίκα και ένας άνδρας σηκώνουν τα χέρια και τα δείχνουν σε αστυνομικούς (REUTERS/Benoit Tessier)

Σε δήλωσή του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι «όλα δείχνουν πως το περιστατικό συνδέεται με τρομοκρατία», ενώ εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του αστυνομικού. «Η σκέψη μου είναι στην οικογένεια του νεκρού και τους συγγενείς των τραυματιών», είπε χαρακτηριστικά.

Εως εκείνη τη στιγμή, οι γαλλικές αρχές είχαν αποφύγει να κάνουν επίσημη εκτίμηση για το αν αντιμετωπίζουν ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα, ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν προς αυτή την εκδοχή. Επισήμως αναφερόταν ότι «είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί το περιστατικό ως τρομοκρατικό», ωστόσο ο φόβος έχει σκεπάσει για μία ακόμη φορά τη Γαλλία. Ο γάλλος πρωθυπουργός μετέβη εκτάκτως στο προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, ο δράστης που έπεσε νεκρός, κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και άνοιξε πυρ κατά ριπάς με το καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών που επέβαιναν σε περιπολικό, ενώ είχαν σταματήσει σε κόκκινο φανάρι. Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά.

Ακυρώνουν τις εμφανίσεις τους πολιτικοί

Το αιματηρό περιστατικό σημειώνεται στο παρά πέντε του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το τελευταίο debate μεταξύ των πέντε κυριότερων προεδρικών υποψηφίων (Μακρόν, Λεπέν, Φιγιόν, Μελανσόν, Αμόν).

Ολοι οι υποψήφιοι καταδίκασαν την επίθεση ενώ έγινε γνωστό ότι η Μαρίν Λεπέν και ο Φρανσουά Φιγιόν θα ακυρώσουν τις τελευταίες προγραμματισμένες πολιτικές εκδηλώσεις τους πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής.

Το χρονικό της επίθεσης

Αρχικά μάθαμε ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, γύρω στις 21:00 της Πέμπτης (22:00 ώρα Ελλάδος) ενώ νεκρός έπεσε και ο δράστης που άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ. Από τα πυρά τραυματίστηκε ακόμα ένας αστυνομικός.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στη Λεωφόρο των Ηλυσίων, στη γωνία της οδού που βρίσκεται το διάσημο εστιατόριο Fouquet’s, κατά αστυνομικών που εκτελούσαν περιπολία και, σύμφωνα με τις Αρχές, επρόκειτο πιθανότατα για «τρομοκρατική επίθεση». Ο δράστης έφθασε στο σημείο με αυτοκίνητο, άνοιξε την πόρτα και πυροβόλησε εναντίον μονάδας αστυνομικών που βρίσκονταν εκεί, με αυτόματο όπλο.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι είχε εντοπιστεί και ύποπτο πακέτο, το οποίο εξεταζόταν από την Αστυνομία.

Closer view pic.twitter.com/dgLgfzgZGm

— Shafik Mandhai (@ShafikFM) April 20, 2017

Εκατοντάδες άνθρωποι που περπατούσαν στην τεράστια λεωφόρο εκείνη τη στιγμή έπεσαν στο έδαφος για να σωθούν και επικράτησε χάος. Η περιοχή αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας που καλούσαν τους πολίτες να απομακρυνθούν.

«Πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε το κίνητρο της επίθεσης», δήλωσε αρχικά εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του Παρισιού οι αστυνομικοί ήταν ο στόχος του δράστη ή των δραστών. Ενας συνδικαλιστής αστυνομικός που μίλησε στο ραδιόφωνο France Info ανέφερε ότι είναι προς το παρόν αδύνατον να γνωρίζει κανείς αν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα ή αν πρόκειται για ληστεία με δραματικό φινάλε.

«Οι αρχές ασφαλείας έχουν την υποστήριξη όλης της χώρας που τιμά τον νεκρό αστυνομικό» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Τα συλλυπητήριά του στον λαό της Γαλλίας έστειλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τους πυροβολισμούς στο κέντρο του Παρισιού. «Φαίνεται σαν ακόμα μία τρομοκρατική επίθεση» είπε και πρόσθεσε: «δεν τελειώνει ποτέ». «Πρέπει να είμαστε δυνατοί» δήλωσε ο Τραμπ.

JUST IN: The Paris shooter who killed a police officer and wounded another has been shot dead, BFMTV reports https://t.co/CokomVOrgV pic.twitter.com/qB09o8qsa4

— The Situation Room (@CNNSitRoom) April 20, 2017

Με αυτό το δεδομένο, η γαλλική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, πριν από τις προεδρικές εκλογές, ενώ είχαν εντοπιστεί πιθανοί δράστες σε διάφορα σημεία και είχαν αντιμετωπιστεί.

The post Επίθεση τζιχαντιστών στο Παρίσι με έναν αστυνομικό νεκρό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα