Νέες διαδηλώσεις στη Βαρσοβία – φυγαδεύτηκε από τη Βουλή η πρωθυπουργός

Κάτι πολύ στραβό συμβαίνει στην Πολωνία. Πρώτα ήταν οι νόμοι κατά των αμβλώσεων -που αποσύρθηκαν μόνο όταν δεκάδες χιλιάδες μαυροντυμένες Πολωνέζες κατέλαβαν τους δρόμους των πόλεων για να διαμαρτυρηθούν και να διατρανώσουν το δικαίωμά τους επάνω στο σώμα και στη ζωή τους. Μετά ο νόμος που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Και τώρα ένας νέος κανονισμός περιορισμού της πρόσβασης μέσων ενημέρωσης στο Κοινοβούλιο. Παράλληλα η συντηρητική κυβέρνηση της Μπεάτα Σίντλο επέβαλε μια νέα

διαδικασία ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2017, την οποία η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως παράνομη. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της οπισθοδρόμησης ήταν μια απίστευτα ογκώδης μεταμεσονύχτια διαδήλωση στη Βαρσοβία έξω από το κτίριο της Βουλής.

Ηταν τέτοιος ο όγκος και το πάθος των διαδηλωτών που ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και η πρωθυπουργός της χώρας Μπεάτα Σίντλο αναγκάστηκαν να περιμένουν ως τα ξημερώματα του Σαββάτου για να φύγουν από το κοινοβούλιο και αφού οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν δια της βίας εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει επί ώρες την έξοδο του κτιρίου της Bουλής.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (KOD) ένα κίνημα που αντιπολιτεύεται τη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ενάντια στις πρόσφατες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Βουλής για παραβίαση του Συντάγματος όταν μετέφερε μια κρίσιμη ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού του επόμενους έτους εκτός της κύριας αίθουσας συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου και εμπόδισε τα μέσα ενημέρωσης να καλύψουν την ψηφοφορία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν ώστε να λήξει ο αποκλεισμός του Κοινοβουλίου (Reuters)

Ο Κατσίνσκι και η Σίντλο αποχώρησαν μαζί με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους του PiS λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα – τοπική ώρα, (4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας), επιβιβαζόμενοι σε αυτοκίνητα, σε οχηματοπομπή.

Ενας βουλευτής της αντιπολίτευσης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διασκορπίσει τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές που επιχείρησαν να εμποδίσουν τα αυτοκίνητα να αποχωρήσουν από το κοινοβούλιο.

The post Νέες διαδηλώσεις στη Βαρσοβία – φυγαδεύτηκε από τη Βουλή η πρωθυπουργός appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα