Ναυάγιο με πρόσφυγες στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης

13:54 3/6/2016 - Πηγή: Protagon

Ολα ξεκίνησαν όταν το πρωί της Παρασκευής ένα 25μετρο ξύλινο αλιευτικό στο οποίο ειπώθηκε ότι επέβαιναν περίπου 700 πρόσφυγες, χτυπημένο από τους βόρειους ανέμους έντασης 4-5 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή των Καλών Λιμένων στην Κρήτη, άρχισε να γέρνει επικίνδυνα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Λιμενικό, αλλά και στα λοιπά Σώματα που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις διάσωσης. Οταν έφτασαν τα πρώτα σωστικά συνεργεία διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το πλοιάριο ήταν μισοβυθισμένο και οι άνθρωποι βρίσκονταν

στο θάλασσα παλεύοντας για τη ζωή τους.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι: τέσσερις νεκροί, ενώ έχουν διασωθεί 340 άτομα. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, καθώς πληροφορίες μιλούν για πάρα πολλούς αγνοούμενους.

Αρχικά για το ναυάγιο ενημερώθηκε η ιταλική ακτοφυλακή και στην συνέχεια το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν πέντε παραπλέοντα σκάφη, ενώ σπεύδει ένα ακόμη καθώς και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, σκάφος του Λιμενικού, αεροσκάφος του Λιμενικού, δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Οι πρόσφυγες πιθανόν να είχαν ξεκινήσει από τη βόρεια Αφρική με προορισμό την Ιταλία.

Στη φωτογραφία φαίνεται το ακριβές σημείο του ναυαγίου/ekriti.gr

Για το περιστατικό τηρείται διαρκώς ενήμερος ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ενώ ο Αρχηγός Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ Ράπτης Σταμάτιος εποπτεύει την όλη επιχείρηση.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα στη θαλάσσια περιοχή 75 ναυτικών μιλίων νότια των Καλών Λιμένων στην Κρήτη σε περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Αιγύπτου. Οι περισσότεροι των διασωθέντων βρίσκονται σε νορβηγικό πλοίο. Ο συντονισμός της γιγαντιαίας επιχείρησης γίνεται από το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πηγές, οι ναυαγοί έχουν ζητήσει μεταφορά στην Ελλάδα. Νωρίτερα, ο λιμενάρχης Ηρακλείου, Δημήτρης Σαϊτάκης ενημέρωσε πως είχαν διασωθεί πάνω από 300 άτομα, ενώ και η Περιφέρεια Κρήτης από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε για την κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τους, 240 από τους μετανάστες και πρόσφυγες θα φύγουν για την Ιταλία, ενώ για τους υπόλοιπους από τους διασωθέντες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθούν για φιλοξενία στην Αγία Γαλήνη, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία υποδομή στους Καλούς Λιμένες.

Σύμφωνα με τον κ.Σαϊτάκη, το ναυάγιο σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο της Αιγύπτου, ωστόσο δεν έχει συνδράμει μέχρι στιγμής η γειτονική χώρα στην επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πάνω από 220 πρόσφυγες έχουν αφιχθεί στην Κρήτη.

Μετά το σφράγισμα του Αιγαίου, τα κυκλώματα διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, κυρίως προς Ιταλία, με αποτέλεσμα κάποια σκάφη να καταλήγουν στην Κρήτη, όπου όμως δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, πρόβλεψη και υποδομή.

The post Ναυάγιο με πρόσφυγες στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα