Μητσοτάκης/ Ελλάδα και Ισραήλ πυλώνες σταθερότητας

Με μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζμιν Νετανιάχου, ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι πυλώνες σταθερότητας και Δημοκρατίας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη και δύσκολη περιοχή», δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση.

Οπως είπε, οι δύο πολιτικοί επιβεβαίωσαν ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι ωφέλιμη και

για τις δύο πλευρές και ότι «δεν περιορίζεται μόνο σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας», αλλά εκτείνεται σε πολλούς τομείς, όπως ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας, καθώς και ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, όπου υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και η συνεργασία με την Κύπρο, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας ΕλλάδαςΚύπρουΙσραήλ, αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας».

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, στο επίκεντρο βρέθηκε και η συνεργασία των δύο χωρών «στους τομείς αγροτεχνολογίας, τουρισμού και διαχείρισης υδάτων». Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Ισραήλ με την Τουρκία, τονίσθηκε ότι δεν θα έχει επίπτωση στη βούληση των δυο χωρών για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών τους, ενώ έγινε συζήτηση και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το Μεσανατολικό, καθώς και για τις κοινές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν το Ισραήλ και η Ευρώπη. Επίσης συζητήθηκε η κατάσταση στο Ιράν και η σημασία που έχει η διατήρηση της σταθερότητας στην Αίγυπτο, την οποία προγραμματίζει να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κνεσέτ, Γιούλι Εντελστάιν, με αντικείμενο συζήτησης τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, καθώς και τη συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου αλλά και με άλλες χώρες.

Συζήτησαν, επίσης, για την επίσκεψη του κ. Εντελστάιν την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, για τη στρατηγική σχέση ΕλλάδαςΙσραήλ, για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την ανάγκη για επενδύσεις, καθώς και για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, για το Μεσανατολικό και τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για τη συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ.

Στη διάρκεια της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας ΕλλάδαςΙσραήλ, Αγιελέτ Ναχμίας Βέρμπιν, έγινε αναφορά στη συμβολή της ισραηλινής κοινότητας στην ελληνική κοινωνία ενώ οι συνομιλητές συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθούν τρόποι για περισσότερη συνεργασία, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός, τα μεσιτικά, η ενέργεια, η τεχνολογία και η διαχείριση υδάτων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε και με την πρώην υπουργό Εξωτερικών και συμπρόεδρο του κόμματος Σιωνιστική Ενωση, Τζίπι Λίβνι, συνάντηση στην οποία τέθηκε επί τάπητος η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και η Ευρώπη. Οπως τόνιζαν πηγές της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κατάσταση στη χώρα μας είναι συνέπεια του λαϊκισμού και πρόσθεσε: «Εάν δεν πιστέψεις στις μεταρρυθμίσεις τότε δεν θα μπορέσεις να τις πραγματοποιήσεις».

Το πρωί της Δευτέρας ο κ Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα παλαιστινιακά εδάφη όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, Ράμι Χαμντάλα. Επεσήμανε την ανάγκη λύσης στο Παλαιστινιακό που θα βασίζεται στη λογική των δύο ανεξάρτητων κρατών, ενώ επανέλαβε την επιθυμία της Ελλάδας να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής.

Νωρίτερα, επισκέφτηκε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ και έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «Βαθιά συγκινημένος από τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεσμευόμαστε να μην ξεχάσουμε ποτέ τη φρίκη αυτής της τραγικής περιόδου».

The post Μητσοτάκης/ Ελλάδα και Ισραήλ πυλώνες σταθερότητας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα