Μετά την Αϊτή, ο «Μάθιου» απειλεί το Μαϊάμι

Οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει την επέλαση του τυφώνα. Τον ονόμασαν «Μάθιου» και προειδοποίησαν τις Αρχές της Αϊτής και της Καραϊβικής ότι η απειλή ήταν σοβαρή. Δυστυχώς έπεσαν μέσα. Ο τυφώνας σάρωσε την Αϊτή αφήνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους ανθρώπους και πολλές καταστροφές που θα αφήσουν αντίκτυπο στις ζωές των κατοίκων της χώρας για εβδομάδες, ίσως και μήνες. Τώρα ο τυφώνας κατευθύνεται προς της Μπαχάμες, τη Φλόριντα και την ακτή των ΗΠΑ που βρέχεται από τον Ατλαντικό. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα παραμείνει

ισχυρός τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Τα πράγματα έδειχναν καλύτερα όταν ο «Μάθιου» προσέγγισε την Κούβα. Αποδυναμώθηκε και οι Αρχές τον έθεσαν στην τρίτη κατηγορία κινδύνουν. Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι στην πορεία του προς τις Μπαχάμες και τη Φλόριντα, ο τυφώνας θα δυναμώσει. Οι πολιτείες που απειλούνται, Φλόριντα, Μπαχάμες, Βόρεια και Νότια Καρολίνα και η νοτιοανατολική Τζόρτζια βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο πρωθυπουργός των Μπαχάμων, Πέρι Κρίστι, ζήτησε από τους πολίτες να προετοιμαστούν για το «χειρότερο σενάριο» καθώς αναμενόταν ότι ο «Μάθιου» θα χτύπαγε κάθε νησί του συμπλέγματος. Τα αεροδρόμια έκλεισαν την Τετάρτη.

(REUTERS/Andres Martinez Casares)

Μεγαλύτερη ανησυχία επικράτησε στη Φλόριντα, καθώς η πολιτεία έχει να δεχθεί χτύπημα τυφώνα εδώ και μία δεκαετία. Σύμφωνα με τις Αρχές, η Φλόριντα αναμένεται να αισθανθεί την επίδραση του καιρικού φαινομένου το απόγευμα της Πέμπτης. Το πρωί οι εξωτερικοί άνεμοι του τυφώνα βρίσκονταν εκατοντάδες μίλια μακριά από το Μαϊάμι, ωστόσο και πάλι, έβλεπες την ανησυχία των κατοίκων που έκαναν ουρές σε βενζινάδικα και σουπερμάρκετ. Κατά μήκος των ακτών, οι κάτοικοι τοποθετούσαν ειδικά καταφύγια και «έκρυβαν» τα σκάφη της θάλασσας για να τα προστατεύσουν, ενώ οι τουρίστες τα μάζευαν για να φύγουν.

Ασφαλώς οι ίδιες οι Αρχές προσπαθούν να προετοιμάσουν τους κατοίκους. «Αν μπορείτε να φύγετε εγκαίρως, φύγετε τώρα», τόνισε ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ. «Ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα είστε 100 μίλια μακριά από την ακτή», δήλωσε η κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Νίκι Χάλεϊ, η οποία ζήτησε την ολική εκκένωση της ακτής της πολιτείας, καθώς είναι επόμενος «στόχος» του τυφώνα.

(REUTERS/Andres Martinez Casares)

Δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς. Τα σημάδια της δύναμης του «Μάθιου» είναι ήδη εμφανή στην Αϊτή που διέρχεται τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον φονικό σεισμό του 2010.

Ηδη υπάρχουν θύματα: οι καταγεγραμμένοι νεκροί, το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ήταν πέντε. Οι Αρχές της Αϊτής όμως άφησαν να εννοηθεί ότι ο αριθμός ήταν μεγαλύτερος και ότι όποιος βρισκόταν κοντά στη θάλασσα ή όποιος δεν σεβάστηκε τις παροτρύνσεις της κυβέρνησης είναι πιθανό να σκοτώθηκε.

Την προσέγγισε την Τρίτη προκαλώντας ανέμους με ταχύτητα 230 χλμ. την ώρα, έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες που εκτόπισαν τουλάχιστον 15.000 άτομα που στεγάζονται προσωρινά σε ειδικά καταφύγια. Αλλα οι δομές της φτωχής χώρας είναι αδύναμες. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει σημειώνοντας ακόμη και έλλειψη πόσιμου νερού, όπως ενημέρωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Αϊτή, Μουράντ Ουάχμπα.

Το νερό θα είναι κρίσιμο ζήτημα», δήλωσε στο CNN, ο Ζαν Κλοντ Φινιόλ, διευθυντής του προγράμματος της Oxfam για την Αϊτή. «Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε πόσιμο νερό και είδη υγιεινής σε οικογένειας το συντομότερο δυνατό ώστε να αποφύγουμε το ξέσπασμα χολέρας. Επίσης, το επόμενο διάστημα πιθανώς θα έχουμε ζητήματα πείνας. Χωράφια στον νότο έχουν καταστραφεί εντελώς». Κουράγιο Αϊτή.

Ο «Μάθιου» όπως τον αποτύπωσε δορυφόρος της NASA (NASA/Handout via REUTERS )

The post Μετά την Αϊτή, ο «Μάθιου» απειλεί το Μαϊάμι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα