Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ζητεί ο Σουρνάρας

16:14 4/3/2017 - Πηγή: Protagon

Καθώς στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ήταν συγκεντρωμένοι όλοι, στελέχη της κυβέρνησης, πρόσωπα της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας βρήκε την ευκαιρία να αυξήσει τις πιέσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης. «H Τράπεζα

της Ελλάδος παροτρύνει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση χθες», είπε ο ίδιος το Σάββατο σε ένα, μάλλον, δραματικό τόνο.

Επεσήμανε όμως παράλληλα την ανάγκη να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής ώστε να συρρικνωθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε την ανάγκη να περιοριστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% για την περίοδο μετά το 2021, αλλά και να ληφθούν μέτρα διευθέτησης του χρέους όπως η επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων και η εξομάλυνση στην καταβολή των τόκων.

«Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας για μείωση στους στόχους των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% για το διάστημα μετά το 2021. Αυτό θα μας δώσει δημοσιονομικό χώρο για τη μείωση της φορολογίας, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα αλλάξει προς το καλύτερο την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να είμαστε πλέον μία φοροκεντρική οικονομία, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο».

Παρότρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα σε ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και να ψηφίσει τους νόμους για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την απαλλαγή των τραπεζικών στελεχών από ποινικές ευθύνες για την αναδιάρθρωση δανείων και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

«Χρειαζόμαστε μόνο μια μικρή ώθηση στο χρέος», υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ και περιέγραψε ένα σενάριο το οποίο κρατά τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Το σενάριο προβλέπει την εξομάλυνση των τόκων και τη μείωση του στόχου των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ), καθώς «έχουμε καλύψει το 90% της απόστασης για τον τελικό δημοσιονομικό στόχο».

Οπως είπε, «καμία άλλη χώρα σε πρόγραμμα δεν έκανε τόσα πολλά στο δημοσιονομικό μέτωπο». Επιπλέον ο ίδιος έκανε λόγο και για «πολύ μεγάλη προσαρμογή και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», τονίζοντας ότι το έλλειμμα έχει σχεδόν μηδενιστεί, κυρίως επειδή έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα. «Το έλλειμμα μηδενίστηκε χάρη τόσο στη μείωση εισαγωγών όσο και στην αύξηση των εξαγωγών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρνάρας, σχολιάζοντας ότι η Ελλάδα έχει μάθει πλέον να ελέγχει τους προϋπολογισμούς της, παρουσιάζοντας καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από το 2012 και μετά.

Αναφέρθηκε επίσης στον τομέα των εμπορεύσιμων ο οποίος έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε σύγκριση με τα μη εμπορεύσιμα, τόσο σε προστιθέμενη αξία όσο και σε επίπεδο απασχόλησης. «Η αύξηση των εξαγωγών προϊόντων είναι σημαντική, οι επιδόσεις στις υπηρεσίες είναι λιγότερο καλές λόγω μειωμένων εσόδων της ναυτιλίας», τόνισε ο ίδιος σε ένα πιο αισιόδοξο τόνο.

Υστερα αναφέρθηκε στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων το οποίο «γεννήθηκε από την κρίση», όπως είπε. Εχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους στις τράπεζες, για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% (περίπου 38 δισ.) ως το 2019. «Πρέπει να οριστικοποιήσουμε τη νομοθεσία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό», γιατί οι καθυστερήσεις επιδρούν αρνητικά στην «κουλτούρα πληρωμών».

«Οσο πιο πολύ καθυστερούμε, τόσο γίνονται πιο επισφαλείς οι θετικές προβλέψεις για κατανάλωση κι επενδύσεις (διψήφια αύξηση το 2017 και το 2018)», τόνισε ο ίδιος.

The post Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ζητεί ο Σουρνάρας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα