Με χιλιάδες κόσμου και χωρίς τον Ερντογάν η κηδεία του Μοχάμεντ Αλι

Φίλοι, συγγενείς, φίλαθλοι, περίπου 30 χιλιάδες άνθρωποι συνολικά, παρακολούθησαν την πομπή της κηδείας του Μοχάμεντ Αλι το απόγευμα της Παρασκευής, που τελέστηκε δημοσία δαπάνη στο Λούιβιλ του Κεντάκι των ΗΠΑ, γενέτειρα του θρυλικού μποξέρ.

Η ακολουθία ήταν διαθρησκευτική, με επικεφαλής έναν ιμάμη, ενώ το μήκος της έφτασε τα 30 χιλιόμετρα. Ξεκίνησε με καθυστέρηση δύο ωρών, λίγο πριν από τις 7 (ώρα Ελλάδας), ενώ προηγήθηκε μια σύντομη τελετή αποκλειστικά για την οικογένεια.

Οι δρόμοι γέμισαν κόσμο που φωτογράφιζε και ακολουθούσε

το όχημα φωνάζοντας ρυθμικά «Αλι, Αλι!», καθώς περνούσε από την περιοχή.

Allah gives him honor even in death #AliFuneral “@MClevenger_CJ: A man reaches out to touch Ali hearse on Broadway pic.twitter.com/J1hsHAQwXi”

— Moonlight (@VoiceOfValor) 10 Ιουνίου 2016

Τη νεκροφόρα συνόδευσαν 20 λιμουζίνες, στις οποίες επέβαιναν τα πολυάριθμα παιδιά και εγγόνια που απέκτησε ο κορυφαίος πυγμάχος. Ανάμεσά τους ο ηθοποιός Γουίλ Σμιθ και οι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές της πυγμαχίας Λένοξ Λιούις και Μάικ Τάισον.

Το φέρετρο του πρωταθλητή πυγμάχου πλησιάζει στο σημείο της ζανάζα (REUTERS/Lucas Jackson)

Την Πέμπτη προηγήθηκε μουσουλμανική προσευχή, η ζανάζα – κηδεία στα αραβικά – στην οποία παρευρέθηκαν 14.000 άτομα, από κάθε φυλή, από κάθε δόγμα. Η εκδήλωση τελέστηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Φρίντομ Χολ, στο ίδιο σημείο όπου ο πρωταθλητής νίκησε τον Γουίλι Μπέσμανοφ, το 1961, στον τελευταίο αγώνα της που έδωσε στο Λούσβιλ.

Στην προσευχή παρευρέθηκε και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε σχεδιάσει να παρευρεθεί και στην κηδεία την Παρασκευή, και μάλιστα να εκφωνήσει επικήδειο, όμως η οικογένεια δεν έκανε δεκτή την επιθυμία του, καθώς δόθηκε προτεραιότητα σε ανθρώπους που τον γνώριζαν προσωπικά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φτάνει λίγο πριν αρχίσει η μουσουλμανική προσευχή (REUTERS/Adrees Latif)

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο τούρκος πρόεδρος ενοχλήθηκε και γιατί δεν του επέτρεψαν να αποθέσει στο φέρετρο του πυγμάχου ένα κομμάτι υφάσματος με στίχους του Κορανιού.

Ο Μοχάμετ Αλι το 1964 ασπάστηκε τη μουσουλμανική πίστη, ενώ σε όλη του τη ζωή υπερασπίστηκε της αξίες του Ισλάμ, έτσι τιμάται ως ήρωας από ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο. Η πομπή πέρασε μπροστά από το σπίτι που μεγάλωσε ο Κάσιους Κλέι – έτσι ονομαζόταν πριν ασπαστεί το Ισλάμ.

Η πομπή καταλήγει στο Εθνικό Κοιμητήριο του Κέιβ Χιλ (Adrees Latif/Reuters)

Πολλοί νεαροί στέκονταν στις άκρες του δρόμου ραίνοντας με λουλούδια το αυτοκίνητο με τη σορό του Αλι.

A last visit to the Muhammad Ali Center as #TheGreatest makes his way through Louisville to his final resting place. pic.twitter.com/XMVj7joX5N

— GoToLouisville (@gotolouisville) 10 Ιουνίου 2016

Η νεκροφόρα πέρασε από πολλά ορόσημα της πόλης που έχουν συνδεθεί άρρηκτα μαζί του: το σπίτι του στο Γουέστ Εντ αλλά και το Κέντρο Μοχάμεντ Αλι, ένα μουσείο στο κέντρο του Λούιβιλ, για να καταλήξει στο Εθνικό Κοιμητήριο του Κέιβ Χιλ, όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή, σε στενό οικογενειακό κύκλο, με επίτιμους ομιλητές τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και τον κωμικό Μπιλ Κρίσταλ.

Περίπου 100.000 άτομα εκτιμάται ότι κατέκλυσαν το Κέι-Εφ-Σι Γιουμ Σέντερ, για την επιμνημόσυνη δέηση. Στο εσωτερικό του ναού, πριν πάρει τον λόγο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, σηκώθηκε ο ιμάμης Χάμζα Αμπντούλ Μαλίκ, για να απαγγείλει απόσπασμα από το Κοράνι, μία επιθυμία που είχε εκφράσει πριν πεθάνει ο ίδιος ο Αλι.

Ο ηθοποιός Γουίλ Σμιθ μιλά με τους οπαδούς του Αλι καθώς φτάνει στο νεκροταφείο (REUTERS / John Sommers)

Οι οργανωτές ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των προσωπικοτήτων που θα παραστούν στην τελετή, θα είναι και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας. Θαυμαστές του Αλι, έχουν συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του κοιμητηρίου για να αποχαιρετίσουν τον θρύλο της επαγγελματικής πυγμαχίας. Τους στίχους από το ιερό βιβλίο του Ισλάμ μετέφραζε επί τόπου μία γυναίκα από τη Συρία, δεύτερης γενιάς μεταναστών στις ΗΠΑ.

Χιλιάδες συγκεντρωμένοι λεξω από το κοιμητήριο, την ώρα που φτάνει η νεκροφόρα το τέλος της πομπής (REUTERS/John Sommers)

Τα 18.000 δωρεάν εισιτήρια, που διατέθηκαν για την κηδεία, εξαντλήθηκαν μέσα σε μόλις μισή ώρα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, εκφώνησε επικήδειο στη μνήμη του θρυλικού αθλητή. Πλησίασε προς το βήμα και θυμήθηκε τη στιγμή που ο Μοχάμεντ Αλι άναψε τη φλόγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. «Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που ο Αλι έκανε τα τελευταία βήματα για να ανάψει την ολυμπιακή φλόγα, όταν ήμουν πρόεδρος. Δάκρυζα σαν μωρό βλέποντας τα χέρια του να τρέμουν, τα πόδια του να τρεκλίζουν», συμπληρώνοντας πως στο δεύτερο μισό της ζωής του ο σπουδαίος πυγμάχος αρνήθηκε να φυλακιστεί από μια ασθένεια που τον κράτησε δέσμιο.

Εμφανώς συγκινημένος, ο Μπιλ Κλίντον διάβασε τον δικό του επικήδειο για τον Μοχάμεντ Αλι (REUTERS/Lucas Jackson)

«Η φλόγα του θα μείνει για πάντα αναμένη, ο αγώνας είναι ούτως ή άλλως κερδισμένος, το πνεύμα του θα δικαιωθεί», κατέληξε ο Κλίντον εμφανώς συγκινημένος.

The post Με χιλιάδες κόσμου και χωρίς τον Ερντογάν η κηδεία του Μοχάμεντ Αλι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα