Ματωμένη Πρωτοχρονιά / Καταζητείται ύποπτος για το νέο μακελειό στην Πόλη

02:49 1/1/2017 - Πηγή: Protagon

Η τουρκική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός άνδρα που θεωρεί ως τον βασικό ύποπτο για την επίθεση στο κέντρο «Ρέινα» της Κωνσταντινούπολης που κόστισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους, ενώ άλλοι 60 τραυματίστηκαν. Πρόκειται για φωτογραφίες (κάτω) από κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Πόλης όταν ο δράστης ταξίδευε. Δεν έχουν γίνει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές, όπως το όνομα, η ηλικία ή η εθνικότητά του.


Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του υπόπτου και εκτιμούν

ότι το όπλο που άφησε στον τόπο του μακελειού θα βοηθήσει στην ταυτοποίηση του. Παράλληλα ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ διέψευσε ότι ο άνδρας ήταν ντυμένος Αγιος Βασίλης, αν και οι αναφορές των μαρτύρων επιμένουν σε αυτό. Eπίσης είπε ότι δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να καταστρέψει την πηγή των απειλών και των επιθέσεων ενάντια στη χώρα. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος, να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους μας και να αποσταθεροποιήσουν την χώρα με τις αποτρόπαιες επιθέσεις που έχουν ως στόχο τους πολίτες» τόνισε σχετικά.

Η επίθεση

Ο ένοπλος, που, κατά τις μαρτυρίες, μιλούσε αραβικά, άρχισε να πυροβολεί στα τυφλά, φωνάζοντας ότι η πράξη του αποτελεί εκδίκηση για τη ρωσική επέμβαση στο Χαλέπι. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος νωρίς το πρωί της Πρωτοχρονιάς μετέβη στον τόπο της επίθεσης, δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών είναι 15 ξένοι. Από τα ως τώρα γνωστά φαίνεται ότι νεκροί είναι δύο πολίτες από το Λίβανο, τουλάχιστον πέντε από τη Σουηδική Αραβία, δύο από τη Ινδία και μία γυναίκα από το Ισραήλ. Ανάμεσα στα θύματα, νεκρούς ή τραυματίες, δεν υπάρχει κάποιος Ελληνας τουρίστας ή ομογενής. Την υπόθεση παρακολουθεί το Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σκηνές χάους, πανικού και οδύνης μεταφέρουν όσοι έζησαν την επίθεση: «Στην είσοδο του κλαμπ υπήρχε σκόνη και καπνός. Ακούγονταν πυροβολισμοί ενώ πολλές γυναίκες λιποθύμησαν», είπε στο AFP ο τούρκος ποδοσφαιριστής Σεφά Μποϊντάς που είχε μπει στον χώρο ελάχιστα λεπτά πριν από την επίθεση. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα θύματα είναι περισσότερα από όσα αναφέρουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Μέσα στον πανικό την ώρα της επίθεσης φαίνεται ότι κάποιοι από τους θαμώνες ποδοπατήθηκαν προσπαθώντας να διαφύγουν. Αλλοι πατούσαν πάνω σε σώματα που ήταν πεσμένα στο δάπεδο, ενώ υπήρξαν και κάποιοι που χρειάστηκε να πάρουν από πάνω τους σώματα τραυματισμένων ή νεκρών θαμώνων.

Από τον πανικό πολλοί άνθρωποι πήδηξαν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να γλιτώσουν από τα πυρά. Το κέντρο διασκέδασης είναι παραθαλάσσιο και βρίσκεται στην περιοχή Ορτακόι.

Τουρκικά μέσα ανέφεραν ακόμη ότι ο Φατίχ Τσακμάκ, ένας αστυνομικός που σκοτώθηκε στην επίθεση στο «Ρέινα», είχε επιβιώσει από την επίθεση στις 10 Δεκεμβρίου έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας, κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες συνάδελφοί του.

Μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ο ιδιοκτήτης του κλαμπ αποκάλυψε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει ότι το συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης ήταν πιθανός στόχος επίθεσης. Αργότερα, πάντως, από την αμερικανική πρεσβεία στην χώρα διαψεύστηκε ότι υπήρξα κάποια προειδοποίηση.

Οπως έχουν πράξει και στο παρελθόν, οι τουρκικές αρχές έχουν επιβάλει ενημερωτικό μπλακ-άουτ στον Τύπο, ο οποίος περιορίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή (REUTERS/Osman Orsal)

Ξημερώματα Πρωτοχρονιάς. Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή της επίθεσης

Διαφημιστική φωτογραφία για το κλαμπ «Ρέινα». Εκεί όπου τη νύχτα της Παραμονής ένας τρομοκράτης σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο…

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον τουρκικό λαό και απευθύνουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Για «φρικτή» επίθεση έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος.

«Οι ωμότητες αυτού του είδους, που διαπράττονται εναντίον αθώων, οι οποίοι πήγαν να γιορτάσουν το Νέο Έτος, υπογραμμίζουν τη βαρβαρότητα των δραστών» τόνισε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανένας ένα περισσότερο κυνικό έγκλημα από τη δολοφονία αθώων πολιτών μέσα στην εορτή της Πρωτοχρονιάς», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να επισημάνει ότι «οι τρομοκράτες είναι εντελώς ξένοι από την έννοια της ανθρώπινης ηθικής» και ότι «το κοινό μας καθήκον είναι να απαντήσουμε αποφασιστικά».

Τραυματιοφορείς απομακρύνουν τα θύματα της επίθεσης (Reuters)

Ο Μπαράκ Ομπάμα, από τη Χαβάη όπου βρίσκεται εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να προσφέρει βοήθεια στις τουρκικές αρχές.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε μέσω twitter ότι οι προσπάθειες αποτροπής τέτοιων τραγωδιών θα συνεχιστούν, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά της .

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις αρχές και στον λαό της Τουρκίας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση.

Το κλαμπ «Reina» βρίσκεται πάνω στον Βόσπορο (REUTERS/Umit Bektas)

The post Ματωμένη Πρωτοχρονιά / Καταζητείται ύποπτος για το νέο μακελειό στην Πόλη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα